Chciałbym Wam zaprezentować tutaj efekt moich starań, mianowicie model jachtu motorowego „Bałtyk”, jest on zdalnie sterowany. Na samym wstępie również, chciałbym prosić o uwagi i rady na przyszłość, ponieważ pomimo tego, że naprawdę się starałem, to czuję iż to co powstało jest bardzo kiepską namiastką dobrze wykonanego modelu. Co prawda jest on jeszcze nieskończony, ale można powiedzieć, że utknąłem w pewnym miejscu i chciałbym się jednocześnie zwrócić do Was o pomoc.
Jest to mój pierwszy model, który od samego początku do końca pragnę zrobić sememu. Wykonany jest z PVC (prawdopodobnie spienione), do tego używałem szpachlówki samochodowej, najpierw firmy Novol, potem Troton (ze względu na dostępność w sklepie). Do „pomalowania” używałem spreji akrylowych, niestety różnych firm, czego nie powinno się robić, ale w porę udało mi się naprawić ten błąd. Ponadto od wewnątrz, łączenia wręg z poszyciem zalałem żywicą poliestrową w celu uszczelnienia. Do łączenia płyt PVC ze sobą oraz ze sklejką używałem kleju cyjanoakrylowego średniego.
Poniżej pewne etapy mojej pracy, rzadko zdarzało się, że robiłem zdjęcia, ponieważ albo nie było mi po drodze z aparatem, albo uznałem, że z racji wyglądu nie jest to godne uwiecznienia. Reasumując, prosiłbym o rady, uwagi i wskazówki na przyszłość. Wiem, że to co pokarzę nie jest super itd. Starałem się wykonać model w miarę poprawnie, dużo się przy tym ucząc m.in. dokładności. Niestety na to hobby mam bardzo mało czasu, zacząłem go robić jeszcze w liceum, ale po tym jak poszedłem na studia to bywam w domu mniej więcej 4 dni w miesiącu, a w akademiku ciężko robić takie rzeczy