Wolf 1752 - Shipyard - skala 1:72
- Maverick
Re: Wolf 1752 - Shipyard - skala 1:72
Cześć, zwracam się z prośbą o małą pomoc i nakierowanie. Macie jakieś sprawdzone patenty by na fornirze 0.6 mm grubości zrobić szablon by wyciąć te waterway'e ?... na dwóch pokładach z zastosowaniem mojego pomysłu jakoś mi szło w miarę szybko. A tu na tym pokładzie dziobowym. Z mojego dzioba lecą same przekleństwa jak podejmuje próbę wycięcia... Sporo materiału już zmarnowałem, bo to tu ręka poleciała, tu za dużo wyciąłem, tu za daleko...
- TomekA
Poczytaj sobie ten tutorial Davida Antscherla, szczegolnie zwroc uwage na str.3 - tam tekst i ilustracje.
Tutorial ten dotyczy plankowania burt, ale zasady sa podobne przy plankowaniu pokladow, w tym tez ustalania ksztaltu i profilowania Twego waterway'a.
https://cdn.wildapricot.com/278718/reso ... GQSHTHAGGF
Tutorial ten dotyczy plankowania burt, ale zasady sa podobne przy plankowaniu pokladow, w tym tez ustalania ksztaltu i profilowania Twego waterway'a.
https://cdn.wildapricot.com/278718/reso ... GQSHTHAGGF
- Maverick
Tomku niestety podany przez Ciebie link nie działa.
- TomekA
Hmmm......... pewnie trzebaby sie tam zapisac i zalogowac, by moc otworzyc sobie ta strone...
Jest to plik pdf, ktorego zalaczenie i przeslanie przez Koge (tak na Forum jak i prywatnie) nie jest mozliwym. Szkoda...
Ewentualnie moglbym sprobowac podeslac Ci go bezposrednio na Twoj adres email, gdybys mi go podal.
Jest to plik pdf, ktorego zalaczenie i przeslanie przez Koge (tak na Forum jak i prywatnie) nie jest mozliwym. Szkoda...
Ewentualnie moglbym sprobowac podeslac Ci go bezposrednio na Twoj adres email, gdybys mi go podal.
- Maverick
Hej - mały to update relacji ale !! postanowiłem, że tym się muszę pochwalić.
Nawiązałem kontakt przez internet ze zdolnym grafikiem komputerowym, celem wytworzenia wizji tego co mam w głowie. Oto efekty tej pracy

temat na dzisiaj - rozgrzewamy drukarkę!
Tak wiem zauważyłem. Lew ma dwa ogony. Będzie to poprawione. Jutro podeślę, zdjęcia po wydruku
Nawiązałem kontakt przez internet ze zdolnym grafikiem komputerowym, celem wytworzenia wizji tego co mam w głowie. Oto efekty tej pracy

temat na dzisiaj - rozgrzewamy drukarkę!
Tak wiem zauważyłem. Lew ma dwa ogony. Będzie to poprawione. Jutro podeślę, zdjęcia po wydruku
- TomekA
Niekoniecznie musisz to poprawiac - tak robiono celowo, by ukazac ogon lwa z kazdej strony, inaczej to z jednej strony bylby on bez ogona! 

- Maverick
Oto wyniki testów - jestem zadowolony, ale trzeba podrasować ustawienia drukarki

- Leon27
Z chęcią przytulilbym pliczek z tym galionem. Potrzebny do do mojego hiszpana
Kiedyś odlewałem w Distalu od Santisimy Trinidad ale wiadomo. Taki skalowalny byłby super.

- Maverick
Pewien etap można uznać za prawie zakończony. Pozostaje tylko imitacja kołkowania. Przyznam się szczerze, że obawiam się tego żeby tego nie skopać...

Co przede mną ? pozostała reszta
A co w planie ?
- imitacja kołkowania
- wklejenie pokładów na szkielet
- przygotowanie maszyny - samoróbka do cięcia sytroduru na odpowiednie klocki
- wypełnienie wręg tymże styrodurem i dalszy etap prac z poszyciem...
W między czasie jak proza życia pozwalała robiłem rzeczy, które pozwolą na nie marnowanie czasu np przy klejeniu poszycia.
Przygotowałem odcinki o szerokości 3mm z balsy średnio - twardej na poszycie.
Również zakupiłem podkład do malowania druku 3d

By pomalować lwa na złoto. Ale ta farbę, która mam nie trzymała. Farby van gogha trzymaja się idealnie. A tu ta farba, która ładnie wygląda i kolor jest ekstra ale...

A zabawa w klocki wyglądać będzie tak - mały edit przy niedzieli... gdzie udało znaleźć się chwilę na ujście pomysłu w głowie, który się urodził

Do następnego M.

Co przede mną ? pozostała reszta

- imitacja kołkowania
- wklejenie pokładów na szkielet
- przygotowanie maszyny - samoróbka do cięcia sytroduru na odpowiednie klocki
- wypełnienie wręg tymże styrodurem i dalszy etap prac z poszyciem...
W między czasie jak proza życia pozwalała robiłem rzeczy, które pozwolą na nie marnowanie czasu np przy klejeniu poszycia.
Przygotowałem odcinki o szerokości 3mm z balsy średnio - twardej na poszycie.
Również zakupiłem podkład do malowania druku 3d

By pomalować lwa na złoto. Ale ta farbę, która mam nie trzymała. Farby van gogha trzymaja się idealnie. A tu ta farba, która ładnie wygląda i kolor jest ekstra ale...

A zabawa w klocki wyglądać będzie tak - mały edit przy niedzieli... gdzie udało znaleźć się chwilę na ujście pomysłu w głowie, który się urodził

Do następnego M.