Nowa podstawka jest w trakcie obrabiania lakierniczego...
i w międzyczasie doszedłem do wniosku że muszę się cofnąć parę wieczorów wstecz :(
Po przeglądnięciu wielo-wtórnym i porównaniu rzeczywistości.....:( uznałem że tego błędu na tym etapie nie można zignorować!!!! Trzeba to wyrwać z korzeniami i zrobić poprawnie.
Bez kątomierza widać, że reling rufowej części nadbudówki jest za bardzo nachylony :S musiałem zbyt naciągnąć górny pręt i co za tym idzie całość poszła źle....
no nic... teraz mogę jeszcze to naprawić :)
Jutro zerwę całą rufową część i postaram się poprawić :dry:
Faktycznie, model "Zenita" kolegi Zbyszka pięknie się prezentował i zasłużył wówczas na lornetkę (nagroda memoriałowa - chyba wiadomo dlaczego lornetka?:-). Widziałem go jak i jego autora osobiście.
Tak () startowałem w MPMP`85 w Oleśnicy w EX. Jurku, życzę powodzenia podczas budowy tej zacnej jednostki.
Teraz zwróciłem na to uwagę....
Popatrzcie na nadbudówki na rufie Zenita i Horyzonta... Wygląda na to że Horyzont miał przedłużony pokład nadbudówki na rufie :ohmy:
Mam 2 tygodnie wolne! I od razu zabieram się za Zenita.
tak więc, jak wcześniej pisałem trzeba poprawić reling w rufowej części nadbudówki...
zacząłem od zdjęcia tej części relingu :unsure: i robię od nowa.
1. Ze sklejki wycinam wzornik pod gięcie drutu.
2. Przy pomocy większej siły ;) przygotowuję sobie 3 takie same poręcze relingów z mosiądzu 1.2 mm
3. na desce wszystko lutuję:
4. pokład nadbudówki troszkę się upaprał i wygląda ohydnie po zdjęciu relingu, więc zaszpachlowałem otwory i jutro pomaluje jeszcze raz cieniutko.
5. Zacząłem też robić reling na dach sterówki... taka sama metoda z tą różnicą że teraz słupki wbiłem głębiej aby upewnić się, że wszystkie są pionowe.
Reling zrobiony, ale nie chcę mi się go opiłowywać, więc czeka na wenę ;)
Dla odmiany zabrałem się za polery, wywietrzniki i kompas. te pierwsze jako że w wielu sztukach przygotowałem wzornik pod formę i zalałem dziś gumosilem :)
Silikon schnie więc czas na kompas. Na wiertarce wytoczyłem główne kompasy:
Dociąłem deski mahoniowe na pokrycie kompasu... każda deska jest rozmarów 14x0.7x1.5 mm :)
I tak to prowizorycznie wygląda na sterówce:
Jutro dorobię te kulki z boku kompasów.... No i muszę pomyśleć co wstawić w ramach szybki kompasu :blink: