Jak można zepsuć model ;-0

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leon27

Jak można zepsuć model ;-0

Post autor: Leon27 »

http://allegro.pl/item1154046672_santisima_trinidad.html#gallery

Nie chę oczywiście z nikogo sie nabijąc ponieważ mógl to wykonac zupelny amator. Ale szczytem wszystkiego jest kolorystyka i montaż najwyższego żagla ( nie wiem jak sie zwie ups ) Tak cyz inacyej powinien sobie ktos kto ma problem z kolorami odpucic
Awatar użytkownika
Karrex

O:Jak można zepsuć model/Santisima Trinidad

Post autor: Karrex »

Leon27 napisał:
... Ale szczytem wszystkiego jest kolorystyka i montaż najwyższego żagla (nie wiem jak sie zwie ups)...

Właściwie to chciałem sobie odpuścić tego "niusa", ale sporo ST na Kodze się buduje, więc ku pamięci, żeby takiego byka nie strzelić.

Kolega budowniczy, nie tylko najwyższy sztaksel zamontował do "góry nogami", ale jeszcze pomylił żagle.
Zamontował mianowicie bezan zamiast grotbomsztaksel* (grotbramsztaksel), a przez to, że bezan jest większy to podwiązał go do grotbombramstensztagu*, zamiast niżej na grotbramstensztagu*.
*) nazewnictwo z kolekcji DeAgostini
Obrazek
Do porównania
Obrazek<
Obrazek<

Odblaskowy seledyn :blink: na galion, galerię rufową, armaty i wiosła ;), no cóż są gusta i guściki :S, a o nich się ponoć nie dyskutuje :whistle:
Obrazek
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
korasonek

Post autor: korasonek »

Witam
Ten okręt chociaż troszeczkę jest podobny do oryginału.
Kiedyś znalazłem Taki wynalazek.
Prawdopodobnie autor miał dostęp do planów z 1759 i ukazał okręt w pierwotnej postaci.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Piotr

"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." (Albert Einstein)
Awatar użytkownika
Mietek

Post autor: Mietek »

Kolorystyka i żagle dla "LEIKA" nie stanowią problemów ale "TAKI" z linka Korasonka to już zupełne pokractwo z filmu sience fiction. Ja spotkałem się z ogrodowymi "wiatrakami" które mało przypominają wiatrak a jednak ludzie takie dziwadła stawiają przy domach.
Mietek

Obrazek
ODPOWIEDZ