http://allegro.pl/item1154046672_santisima_trinidad.html#gallery
Nie chę oczywiście z nikogo sie nabijąc ponieważ mógl to wykonac zupelny amator. Ale szczytem wszystkiego jest kolorystyka i montaż najwyższego żagla ( nie wiem jak sie zwie ups ) Tak cyz inacyej powinien sobie ktos kto ma problem z kolorami odpucic
Jak można zepsuć model ;-0
- Leon27
- Karrex
O:Jak można zepsuć model/Santisima Trinidad
Leon27 napisał:
Właściwie to chciałem sobie odpuścić tego "niusa", ale sporo ST na Kodze się buduje, więc ku pamięci, żeby takiego byka nie strzelić.
Kolega budowniczy, nie tylko najwyższy sztaksel zamontował do "góry nogami", ale jeszcze pomylił żagle.
Zamontował mianowicie bezan zamiast grotbomsztaksel* (grotbramsztaksel), a przez to, że bezan jest większy to podwiązał go do grotbombramstensztagu*, zamiast niżej na grotbramstensztagu*.
*) nazewnictwo z kolekcji DeAgostini
Do porównania
<
<
Odblaskowy seledyn :blink: na galion, galerię rufową, armaty i wiosła ;), no cóż są gusta i guściki :S, a o nich się ponoć nie dyskutuje :whistle:

... Ale szczytem wszystkiego jest kolorystyka i montaż najwyższego żagla (nie wiem jak sie zwie ups)...
Właściwie to chciałem sobie odpuścić tego "niusa", ale sporo ST na Kodze się buduje, więc ku pamięci, żeby takiego byka nie strzelić.
Kolega budowniczy, nie tylko najwyższy sztaksel zamontował do "góry nogami", ale jeszcze pomylił żagle.
Zamontował mianowicie bezan zamiast grotbomsztaksel* (grotbramsztaksel), a przez to, że bezan jest większy to podwiązał go do grotbombramstensztagu*, zamiast niżej na grotbramstensztagu*.
*) nazewnictwo z kolekcji DeAgostini

Do porównania

Odblaskowy seledyn :blink: na galion, galerię rufową, armaty i wiosła ;), no cóż są gusta i guściki :S, a o nich się ponoć nie dyskutuje :whistle:

Pozdrawiam
Karol
W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux
Pozłotnictwo

Karol
W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux
Pozłotnictwo

- korasonek
Witam
Ten okręt chociaż troszeczkę jest podobny do oryginału.
Kiedyś znalazłem Taki wynalazek.
Prawdopodobnie autor miał dostęp do planów z 1759 i ukazał okręt w pierwotnej postaci.
Pozdrawiam
Ten okręt chociaż troszeczkę jest podobny do oryginału.
Kiedyś znalazłem Taki wynalazek.
Prawdopodobnie autor miał dostęp do planów z 1759 i ukazał okręt w pierwotnej postaci.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Piotr
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." (Albert Einstein)
Piotr
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." (Albert Einstein)
- Mietek
Kolorystyka i żagle dla "LEIKA" nie stanowią problemów ale "TAKI" z linka Korasonka to już zupełne pokractwo z filmu sience fiction. Ja spotkałem się z ogrodowymi "wiatrakami" które mało przypominają wiatrak a jednak ludzie takie dziwadła stawiają przy domach.
Mietek