Tak takie powinny być to prawda, no niestety z pewnych przyczyn ja zastosowałem "na razie" zestawowe, ale nie jest powiedziane ze ich z czasem nie wymienię na trójkątnego kształtu - ale do czasu rozpinania want mam czas

Tak takie powinny być to prawda, no niestety z pewnych przyczyn ja zastosowałem "na razie" zestawowe, ale nie jest powiedziane ze ich z czasem nie wymienię na trójkątnego kształtu - ale do czasu rozpinania want mam czas
Co do tego., to odpowiedz jest - jak zawsze - "to zalezy". Zalezy od epoki, od konkretnej sytuacji na morzu i od 'humoru' i przyzwyczajen kapitana jednostki...Rokita pisze: ↑07 paź 2025, 19:57 Sprawa pierwsza...
Czy SOS miał szalupy na holu czy na pokładzie. Niby w jego czasach łodzie holowano za okrętem, ale tez nie zawsze... W tym samym mniej więcej czasie pojawiła się już tendencja do wstawiania lodzi na pokład. McKay opisuje to w swoje publikacji dosyć szczegółowo i z punktu widzenia Jego opracowania sensownie. Autor twierdzi ze SOS miał 4 łodzie. Longbota, dwie pinasy i skiff. O ile longbota wstawić się na okręt nie da, o tyle pinasę i skif już tak... Jednak Mckay wysuwa na "NIE" argument następujący, ze na pokładzie śródokręcia - bo tylko taki rozważamy jako dostępny- nie ma miejsca na lodź. Owszem, racja nie ma choć pewnie by się dało ja tam wcisnąć. Jednak McKay pomija w swoim opracowaniu istotny szczegół widoczny na omawianej już wiele razy rycinie. Otóż SOS ma pokład główny i pierwszy pokład rufowy pokryty gretingami... i tam można jak najbardziej ustawić łodzie... Ale czy na pewno - no tego to się nie dowiemy, choć pewnie możne miał przed przebudową a po już nie - bo stało się to już "niemodne"?
Jakos dzis juz nie pamietam, zebym kiedykolwiek wstawial tu swe zdjecia modelu "SoS" z muzeum marynarki wojennej USA w amerykanskim Annapolis, Maryland. A juz w ogole nie pamietam, bym je kiedykolwiek stad usuwal...Rokita pisze: ↑07 paź 2025, 19:57 Sprawa druga
Pokład pokryty gretingami. czyli jak wyżej, jedni go robią, inni nie. Model z USA ma jak najbardziej pokład gretingowy ale nie pełny, za to z łodzią. Zdjęcia tego modelu wstawił kiedys do tego wątku Kolega Tomasz ale ponieważ je wykasował no to nie czuję się upoważniony do pokazania tego szczegółu...
Model z Muzeum marynarki Wojennej ma za to pełen pokład gretingowy na śródokręciu ale bez lodzi... Czyli tutaj się kłania brak wiarygodnego źródła...
Wróć do „Stępka - czyli forum dla początkujących”