Witam serdecznie zacząłem właśnie budowę nowości z firmy occre czyli holownika hercules w wersji rc. Jako iż oryginał był metalowy to mam zamiar pokryć kadłub blachą miedzianą 0,1 mm z zachowaniem podziału blach jak w oryginale (oczywiście ta blacha ma być naklejana na pierwszą warstę lakierowanego poszycia z listewek). W związku z tym iż w tej technice nie mam doświadczenia (do tej pory budowałem tylko fornirowane statyczne modele żaglowców) to jaki klej byście polecili do wygodnej pracy z tą techniką??
Pozdrawiam Piotr
Hercules OCCRE
- Throd77
- Lokalizacja: {"name":"Pi\u0142a (wielkopolska)","desc":"","lat":"","lng":""}
- Jarek
Re: Hercules OCCRE
Jeżeli tak jak piszesz ma to być model RC, to rozumiem pływający. Czarno to widzę w tej metodzie o której piszesz. Dlaczego ?
Drewno i woda.
Żebyś nie wiem jak zabezpieczył drewno pod spodem i nawet użył super kleju nie unikniesz przecieku, że woda wejdzie pod blachę. A wtedy trudno będzie ją stamtąd wygonić. Dlatego zamiast drewna proponuję laminat żywiczno-szklany położony na piankowym wypełnieniu między wręgami i wtedy blaszka miedziana klejona klejami żywicznymi , lub jej imitacja.
Albo
Idź na całość i postaw sobie wysoko poprzeczkę.
Skoro chcesz blachę miedzianą. Rób całkowite pokrycie metalowe, lutowane.
Drewno i woda.
Żebyś nie wiem jak zabezpieczył drewno pod spodem i nawet użył super kleju nie unikniesz przecieku, że woda wejdzie pod blachę. A wtedy trudno będzie ją stamtąd wygonić. Dlatego zamiast drewna proponuję laminat żywiczno-szklany położony na piankowym wypełnieniu między wręgami i wtedy blaszka miedziana klejona klejami żywicznymi , lub jej imitacja.
Albo
Idź na całość i postaw sobie wysoko poprzeczkę.
Skoro chcesz blachę miedzianą. Rób całkowite pokrycie metalowe, lutowane.
- Throd77
No właśnie i to jest kurde problem. Kadłub ma być koniecznie drewniany (taka fiksacja). Potrafię robić w włóknie i żywicy, Znam tą techniki dobrze, ale tak sobie postanowiłem jak wszedłem w modele szkutnicze, że tylko i wyłącznie drewno jako jedyny słuszny materiał więc jeśli nie ma sposobu aby to wypaliło to prędzej zrezygnuje z blach i zrobię kadłub tylko w drewnie impregnowany lakierami jachtowymi, bo lutowania aby zrobić tylko blachę nie mam niestety opanowanego w wystarczającym stopniu.
- futaba
- Kontakt:
Jak już się zafiksowałeś na kadłub drewniany, to przed położeniem miedzi, zalaminuj go zewnętrznie, ze dwie warstwy cienkiej tkaniny szklanej. Dopiero na to klej blachy miedziane.
Pozdrawiam
Grzegorz Jermołaj
Pływające i latające RC.
Grzegorz Jermołaj
Pływające i latające RC.
- Throd77
No tak laminat dam na poszycie drewniane. A powiedzcie mi od wewnątrz lakier wystarczy czy też jakaś żywica??
- futaba
- Kontakt:
Od wewnątrz wystarczy rzadki lakier.
Pozdrawiam
Grzegorz Jermołaj
Pływające i latające RC.
Grzegorz Jermołaj
Pływające i latające RC.
- Throd77
Ok to na tą chwilę wiem wszystko. Działam dalej i będę pokazywał jak mi idzie
- Throd77
Ok zatem kadłub pokryty wyszlifowany od wewnątrz pomalowany lakierem jachtowym (3 warstwy). pokład z plastiku 0,4 mm przyklejany na żywicę. Teraz laminowanie zatem najpierw warstwa żywicy na drewno, tkanina 25 g/m2 dwie warstwy myślę, że wystarczy. Potem oczywiście szpachlowanie i szlifowanie, podkład i malowanie. No i teraz mam następujące pytanie: Jak zabezpieczać drewniane elementy wyposażenia podkładu oraz nadbudówki? Czy lakier natryskowo i farba wystarczą? Czy jakoś jeszcze dodatkowo? Doradźcie proszę. Pozdrawiam Piotr
-
To co na pokładzie zrób z HIPSu 1,0 i polistyrenu spienionego różnej grubości.
Zbudowałem Herculesa. Budujesz taki sam?
Zbudowałem Herculesa. Budujesz taki sam?
- Throd77
Nie to amerykański holownik z 1906 istniejący do dzisiaj. Zestaw z Occre. Jak już pisałem to ma być trochę takie vintage modelarstwo więc plastiku jak najmniej. Głównie elementy drewniane (jak szukam zestawów to jak ognia unikam tych z plastikowymi kadłubami). Nadbudówkę i komin co najwyżej okleję plastikiem 0.2 mm z radełkowaną imitacją nitów.