Udało mi się zrobić lampę rufową
Postanowiłem zrobić lampę o podstawie sześciokąta
Podstawkę i kapturek na kominek wygiąłem młotkiem i śrubką
Dolutowałem podpórkę i drucikiem mosiężnym podzieliłem szkiełko, które po wielu próbach zrobiłem z długopisu
na rufie prezentuje sie dość przyzwoicie. Niestety nie osiągnąłem jeszcze perfekcji Adama czy Ralfiego , ale mnie zadowala
a szalupa dalej czeka w kolejce
Da następnego razu
Pozdrowienia Ryszard
Szkuner LYDE
- ryszardb
- Lokalizacja: {"name":"Polska Gda\u0144sk","desc":"","lat":"","lng":""}
- oksal
Re: Szkuner LYDE
Rysiek, latarnia znakomicie się prezentuje. Ale mam takie pytanie: na jednej fotografii masz "szkło" przezroczyste, a na drugiej już nie- jakby zmatowione, czy to te same "szkło"?
- ryszardb
Troszkę przymatowiały od kleju , którym kleiłem druciki przy podstawie. ale ta sama tulejka pod innym kątem.
Pozdrowionka i zdróweczka
Ryszard
Pozdrowionka i zdróweczka
Ryszard
- ryszardb
Prace postępują powoli ale postęp jest. Tym razem wziąłem sie za bukszpryt i stengę bukszprytu ( bomstenga) specjalnym hebelkiem od Mariana ostrugałem patyczek na okrągło
Na chińskiej tokareczce wytoczyłem krążki linowe do stengi, a posługiwałem sie jako nóż tokarski piłką włosową
w stendze wyciąłem otwory na krążki
i zamocowana bomstenga
jeszcze po drodze wykonałem maszcik flagowy z wyciętej listewki z debiny , co bu sie za szybko nie połamał.
Doplątałem odciągi sztagi burtowe gafla i bomstengi i wyszło to tak
w między czasie doklejam klepki do szalupy
i tyle na razie udało mi sie wypocić.
Pozdrowienia i ddduużżoo zdrowia
Ryszard
Na chińskiej tokareczce wytoczyłem krążki linowe do stengi, a posługiwałem sie jako nóż tokarski piłką włosową
w stendze wyciąłem otwory na krążki
i zamocowana bomstenga
jeszcze po drodze wykonałem maszcik flagowy z wyciętej listewki z debiny , co bu sie za szybko nie połamał.
Doplątałem odciągi sztagi burtowe gafla i bomstengi i wyszło to tak
w między czasie doklejam klepki do szalupy
i tyle na razie udało mi sie wypocić.
Pozdrowienia i ddduużżoo zdrowia
Ryszard
- oksal
Niesamowite, że tak prostą techniką uzyskałeś tak małe i cienkie! krążki. Dobra robota. I fajnie się szkuner prezentuje.
PS.
No to w końcu popatrzyłem sobie na twoja kanciapę w TBO:), a przez okna to chyba widać ścianę od szatni przy sali gimnastycznej. Choć mogę się mylić. Dawno na Piramowicza nie byłem- prawie 35 lat
PS.
No to w końcu popatrzyłem sobie na twoja kanciapę w TBO:), a przez okna to chyba widać ścianę od szatni przy sali gimnastycznej. Choć mogę się mylić. Dawno na Piramowicza nie byłem- prawie 35 lat
- ryszardb
Adaś ! Dzięki Ci dobry człowieku za słowa pochwały. Pochwała od Mistrza to jest już wielkie osiągnięcie
.
Szkoła nie zmieniła się od Twoich czasów. Jak tylko sie pojawisz w gdańsku oprowadzę Cie po jej wnętrzu i mojej pracowni.
Udało mi sie w końcu skończyć poszycie szalupy i przy okazji zrobiłem "pojemniki" na kulki do armat. Kulki maja średnicę 3mm. Szalupa obcięta już na wymiar i pozostało ją wyposażyć w stępkę i to co w jej wnętrzu.
Pozdrowienia i dużo zdrowia dla Wszystkich
Ryszard

Szkoła nie zmieniła się od Twoich czasów. Jak tylko sie pojawisz w gdańsku oprowadzę Cie po jej wnętrzu i mojej pracowni.
Udało mi sie w końcu skończyć poszycie szalupy i przy okazji zrobiłem "pojemniki" na kulki do armat. Kulki maja średnicę 3mm. Szalupa obcięta już na wymiar i pozostało ją wyposażyć w stępkę i to co w jej wnętrzu.
Pozdrowienia i dużo zdrowia dla Wszystkich
Ryszard
- Załączniki
-
- DSCN3405.JPG (130.13 KiB) Przejrzano 4787 razy
- ryszardb
W końcu zrobiłem szalupę.
Wkleiłem cienką listewkę z olchy w szparę, którą zostawiłem w poszyciu dna i dziobu. W listewce gruszy wyfrezowałem kanalik i tak powstał mi kil. Nałożyłem go na dno i oszlifowałem na wymiar.
teraz na tapetę weszły wiosła , zrobiłem 10 szt. Środek wiosła z gotowego okrąglaka fi 3mm z buku kupionego w markecie jako druga warstwa pióra wiosła - mahoń, trzecia to olcha
Przycięte patyczki
Aby pióra lepiej przylegały do trzony , w mahoniu wyfrezowałem rowek
i tak po kolei jak to kleiłem
Długość wioseł 6 cm co daje długość rzeczywistą 3,6 m.
No i wypełnianie wnętrza łodzi, gretingi
Potem doszły ławki i dulki, ster ( na zawiasach), tak to wygląda. Długość krypy 11cm.
I tyle na razie. Do następnej relacji
Pozdrowienia i dużo zdrowia
Ryszard
Wkleiłem cienką listewkę z olchy w szparę, którą zostawiłem w poszyciu dna i dziobu. W listewce gruszy wyfrezowałem kanalik i tak powstał mi kil. Nałożyłem go na dno i oszlifowałem na wymiar.
teraz na tapetę weszły wiosła , zrobiłem 10 szt. Środek wiosła z gotowego okrąglaka fi 3mm z buku kupionego w markecie jako druga warstwa pióra wiosła - mahoń, trzecia to olcha
Przycięte patyczki
Aby pióra lepiej przylegały do trzony , w mahoniu wyfrezowałem rowek
i tak po kolei jak to kleiłem
Długość wioseł 6 cm co daje długość rzeczywistą 3,6 m.
No i wypełnianie wnętrza łodzi, gretingi
Potem doszły ławki i dulki, ster ( na zawiasach), tak to wygląda. Długość krypy 11cm.
I tyle na razie. Do następnej relacji
Pozdrowienia i dużo zdrowia
Ryszard
- Witek...
- Lokalizacja: {"name":"Polska Zb\u0105szy\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Elegancka szalupka, a pomysł na zrobienie wiosełek genialny. Fajnie się ogląda takie relacje
Pozdrawiam Witek

Pozdrawiam Witek
- ryszardb
jest lekki postęp. Zrobiłem podstawki pod szalupę i zamocowałem ją na pokładzie.
płótnem lnianym ( kiedyś zrobiłem z niego żagle na plastikowy model MYFLOWER) wykleiłym podstawki Przy okazji zaopatrzyłem szalupę w kotwice. Jednak sie tu nie mogę chwalić bo sama kotwica to Gamakatsu No i już na pokładzie] Zabrałem się w końcu za "patyki " . Otrzymałem od Mirka materiał na maszty, kwadratowe listwy z olchy. Najpierw jw strugami robionymi własnoręcznie przez Mariana (CUDEŃKA!!!) z kwadratów zrobiłem okrąglaki .Zostało tylko oszlifowanie. Tokarka okazała sie za krótka ( 45cm patyk) więc z wiertarki i sklejki taki przyrząd do oszlifowania masztów.
Hebelek i ośnik "Marianowy" Po włączeniu wiertarki maszt dostał wibracji , więc go uspokoiłem uchwytem i wszytko dalej poszło gładko Pozdrowiemia
Ryszard
cdn
płótnem lnianym ( kiedyś zrobiłem z niego żagle na plastikowy model MYFLOWER) wykleiłym podstawki Przy okazji zaopatrzyłem szalupę w kotwice. Jednak sie tu nie mogę chwalić bo sama kotwica to Gamakatsu No i już na pokładzie] Zabrałem się w końcu za "patyki " . Otrzymałem od Mirka materiał na maszty, kwadratowe listwy z olchy. Najpierw jw strugami robionymi własnoręcznie przez Mariana (CUDEŃKA!!!) z kwadratów zrobiłem okrąglaki .Zostało tylko oszlifowanie. Tokarka okazała sie za krótka ( 45cm patyk) więc z wiertarki i sklejki taki przyrząd do oszlifowania masztów.
Hebelek i ośnik "Marianowy" Po włączeniu wiertarki maszt dostał wibracji , więc go uspokoiłem uchwytem i wszytko dalej poszło gładko Pozdrowiemia
Ryszard
cdn
- ryszardb
Powoli dłubię w drzewcach . Fok i grot maszt oszlifowane. Grot maszt do powtórki, pomyliłem drewno zamiast olchy zrobiłem z brzozy. Przygotowaną miałem olchę na drzewca i nie wiem skąd tam sie wzięła brzoza.
Saling fokmasztu Tu widać że grot jest bardziej biały Mówi się trudno i do roboty
Pozdrowienia
Życzę wszystkim dużo zdrowia w Nowym Roku !!
Ryszard
Saling fokmasztu Tu widać że grot jest bardziej biały Mówi się trudno i do roboty
Pozdrowienia
Życzę wszystkim dużo zdrowia w Nowym Roku !!
Ryszard