Piła modelarska-czyli rżniemy listewki

Czyli warsztat szkutnika
Awatar użytkownika
kotomysz-51-

Piła modelarska-czyli rżniemy listewki

Post autor: kotomysz-51- »

Witam Was .!

Rżnął Wałęsa w Szymbarku
najdłuższom 'deskie ' na świecie
a ja rżnę sobie listewki
na czym ?-się zaraz dowiecie .
Załączniki
Dosłownie z tego co miałem pod ręką  zbudowałem sobie piłę do cięcia listewek
Dosłownie z tego co miałem pod ręką zbudowałem sobie piłę do cięcia listewek
Silnik z poczciwej &quot;Frani<br />tarcza zaś ze straganu,<br />kółka i pasek z odzysku<br />żadnego  nie ma tu szpanu.
Silnik z poczciwej "Frani
tarcza zaś ze straganu,
kółka i pasek z odzysku
żadnego nie ma tu szpanu.
Silnik by nie był zaś &quot;goły &quot;<br />mogłem dać mu kołderkę ,<br />przykryłem co miałem pod ręką <br />po majonezie wiaderkiem .
Silnik by nie był zaś "goły "
mogłem dać mu kołderkę ,
przykryłem co miałem pod ręką
po majonezie wiaderkiem .
Rżnie ino wióry się sypią<br />Proxxon  z nią szans  żadnych nie ma ,<br />i to by było na tyle <br />zakończę  przydługi ten temat .<br /><br />Tak na zakończenie , konstrukcja  ta jest  najprostszą z  możliwych do wykonania. Bez wielkich nakładów mam to co mi naprawdę służy.Setki uciętych listewek świadczą o tym  że warto było trochę pomyśleć . Pozdrawiam .! Piotr .
Rżnie ino wióry się sypią
Proxxon z nią szans żadnych nie ma ,
i to by było na tyle
zakończę przydługi ten temat .

Tak na zakończenie , konstrukcja ta jest najprostszą z możliwych do wykonania. Bez wielkich nakładów mam to co mi naprawdę służy.Setki uciętych listewek świadczą o tym że warto było trochę pomyśleć . Pozdrawiam .! Piotr .
Ostatnio zmieniony 18 sie 2012, 18:48 przez kotomysz-51-, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kon_Bar

Re: Piła modelarska-czyli rżniemy listewki

Post autor: Kon_Bar »

Ktoś nas tu "w konia" robi,
Lub wszystkiego nam nie pokazuje,
Bo cięcia cieniutkich listewek bez prowadnicy
To ja nie kupuję ;)

Pozdrowienia ze zlotu w Tczewie dla Kogowiczów :D
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

No,no Kotomysz aleś zerżnął tą Franię. :o

Raz modelarz nabrał chęci,naciął listew bez pamięci.Dziwi się rodzina Kogi,czy to deski do podłogi?Nie panowie,nie do tego...do latawca skrzynkowego.

Bez urazy.Pozdrawiam.Kazimierz
Awatar użytkownika
Piatnik81
Lokalizacja: {&quot;name&quot;:&quot;&quot;,&quot;desc&quot;:&quot;&quot;,&quot;lat&quot;:&quot;&quot;,&quot;lng&quot;:&quot;&quot;}

Post autor: Piatnik81 »

Oglądając uważnie powyższe zdjęcia i nacięte listewki wydaje mi się, że to chyba całkiem spore listwy (szerokie) na całkiem spory model. Piotrek może zdradzisz co z tego będzie?
Pozdrawiam serdecznie! Piotr
-------------------------------------------
W porcie: Dżonka
W stoczni: Elżbietański galeon Revenge
Awatar użytkownika
kotomysz-51-

Witam Was.!

Latawca z tych listew nie będzie
podłogi i inne pierdoły
na pewno też nie powstaną ,
-zbuduję drzwi od stodoły.

Świat cały nam będzie zazdrościł
wyniknął być może kłopoty,
zastąpią nam -F-szesnaście
te - awaryjne nieloty .

A tak na poważnie, to moje urządzenie zwane piłą powstało jako odpowiedź na narzekania co niektórych kogowiczów ,chcieli by ciąć a nie mają czym . (Jak ta dziewica , i chciała by i się boi )Trochę własnej inwencji, poszperać w zakamarkach ,coś na pewno się znajdzie .Ja tylko podaję pomysł .Listewki wyglądają szerokie i grube , część jest przed szlifowaniem ,rozmiary to (2x4 ) (2x5 ) (2x6)wymiar ich odpowiada skali w jakiej buduję -1:48-nie są cięte od przypadku.Na wykończenie w stoczni czeka "La Bella Poule " " Endeavour " ,(w zamyśle wydanie ze Shipyardu już powiększone do skali -1:48-"Santa Maria " i "Nina ")stąd taka ich ilość i wielkość .Pozdrawiam . !Piotr.
Awatar użytkownika
kagra

Post autor: kagra »

a ja rżę sobie listewki
na czym ?-się zaraz dowiecie

Jak zwał tak zwał.Twoje rżenie na Frani znakomite. :) Pozdrawiam.Kazimierz.
Awatar użytkownika
kotomysz-51-

Witam. Dzisiaj chyba po raz ostatni .Czas temat zakończyć .
Załączniki
Błąd poprawiłem , nie będzie &quot;rżenia &quot;, gdyby to zauważył  nasz &quot;jenzykoznafca'&quot; Andrzej-1 to były by  Jaja  większe  jak  Wielkanocna pisanka w naszym  powiatowym  mieście .
Błąd poprawiłem , nie będzie "rżenia ", gdyby to zauważył nasz "jenzykoznafca'" Andrzej-1 to były by Jaja większe jak Wielkanocna pisanka w naszym powiatowym mieście .
o7X1i0p130H0W1O3q3c3q0M2C3i3k1i6.jpg (88.96 KiB) Przejrzano 9480 razy
Czym  rżnąć to ?zapyta &quot;Kogowiec &quot;<br />odpowiem  Mu na to pytanie,<br />jest sposób naprawdę sprawdzony<br />zatrudnię do tego swą  &quot;Franię  &quot;
Czym rżnąć to ?zapyta "Kogowiec "
odpowiem Mu na to pytanie,
jest sposób naprawdę sprawdzony
zatrudnię do tego swą "Franię "
By pytań zbędnych  nie było<br />odpowiem Ci &quot;czytelniku&quot; ,<br />to wszystko jest na listewki<br />caluśkie dziesięć &quot; kubików &quot;
By pytań zbędnych nie było
odpowiem Ci "czytelniku" ,
to wszystko jest na listewki
caluśkie dziesięć " kubików "
Awatar użytkownika
marek1

Post autor: marek1 »

Witam, czas może ,ale nie koniecznie,tych listewek to chyba przez 100 lat nie wyrobisz.W Wejherowie mieszkałem przez 20 lat ,a 44 w okolicach,pozdrawiam z Bełchatowa Marek
Awatar użytkownika
kotomysz-51-

Witaj Marku.! Oczywiście to był żart , z tego drewna (olcha ) wybrałem jeden kloc który został wstępnie pocięty na bale a reszta poszła na opał .Pisanka zaś stoi w Wejherowie koło ratusza .Kto zna miasto ten wie .Pozdrawiam. Piotr .
Awatar użytkownika
muli9
Lokalizacja: {&quot;name&quot;:&quot;Polska Rzesz\u00f3w&quot;,&quot;desc&quot;:&quot;&quot;,&quot;lat&quot;:&quot;&quot;,&quot;lng&quot;:&quot;&quot;}
Kontakt:

Post autor: muli9 »

Wszystko fajne ale - pokaż cały proces cięcia lub go opisz - jak z bala przeszedłeś do listewek - będzie można wówczas wymienić zdanie, skonfrontować niektóre sprawy, porównać straty materiału dla takiej piły itp.
Jak już kiedyś Romek pisał: nie pokazuj co zrobiłeś tylko jak...

Dodatkowe pytanie (2x4) (2x5) (2x6) ale jaka jednostka bo na fotkach to wygląda, że w cm ?
Zablokowany