Witam Was .!
Rżnął Wałęsa w Szymbarku
najdłuższom 'deskie ' na świecie
a ja rżnę sobie listewki
na czym ?-się zaraz dowiecie .
Piła modelarska-czyli rżniemy listewki
- kotomysz-51-
Piła modelarska-czyli rżniemy listewki
- Załączniki
-
- Rżnie ino wióry się sypią
Proxxon z nią szans żadnych nie ma ,
i to by było na tyle
zakończę przydługi ten temat .
Tak na zakończenie , konstrukcja ta jest najprostszą z możliwych do wykonania. Bez wielkich nakładów mam to co mi naprawdę służy.Setki uciętych listewek świadczą o tym że warto było trochę pomyśleć . Pozdrawiam .! Piotr .
Ostatnio zmieniony 18 sie 2012, 18:48 przez kotomysz-51-, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kon_Bar
Re: Piła modelarska-czyli rżniemy listewki
Ktoś nas tu "w konia" robi,
Lub wszystkiego nam nie pokazuje,
Bo cięcia cieniutkich listewek bez prowadnicy
To ja nie kupuję
Pozdrowienia ze zlotu w Tczewie dla Kogowiczów
Lub wszystkiego nam nie pokazuje,
Bo cięcia cieniutkich listewek bez prowadnicy
To ja nie kupuję

Pozdrowienia ze zlotu w Tczewie dla Kogowiczów

- kagra
No,no Kotomysz aleś zerżnął tą Franię.
Raz modelarz nabrał chęci,naciął listew bez pamięci.Dziwi się rodzina Kogi,czy to deski do podłogi?Nie panowie,nie do tego...do latawca skrzynkowego.
Bez urazy.Pozdrawiam.Kazimierz

Raz modelarz nabrał chęci,naciął listew bez pamięci.Dziwi się rodzina Kogi,czy to deski do podłogi?Nie panowie,nie do tego...do latawca skrzynkowego.
Bez urazy.Pozdrawiam.Kazimierz
- Piatnik81
Oglądając uważnie powyższe zdjęcia i nacięte listewki wydaje mi się, że to chyba całkiem spore listwy (szerokie) na całkiem spory model. Piotrek może zdradzisz co z tego będzie?
Pozdrawiam serdecznie! Piotr
-------------------------------------------
W porcie: Dżonka
W stoczni: Elżbietański galeon Revenge
-------------------------------------------
W porcie: Dżonka
W stoczni: Elżbietański galeon Revenge
- kotomysz-51-
Witam Was.!
Latawca z tych listew nie będzie
podłogi i inne pierdoły
na pewno też nie powstaną ,
-zbuduję drzwi od stodoły.
Świat cały nam będzie zazdrościł
wyniknął być może kłopoty,
zastąpią nam -F-szesnaście
te - awaryjne nieloty .
A tak na poważnie, to moje urządzenie zwane piłą powstało jako odpowiedź na narzekania co niektórych kogowiczów ,chcieli by ciąć a nie mają czym . (Jak ta dziewica , i chciała by i się boi )Trochę własnej inwencji, poszperać w zakamarkach ,coś na pewno się znajdzie .Ja tylko podaję pomysł .Listewki wyglądają szerokie i grube , część jest przed szlifowaniem ,rozmiary to (2x4 ) (2x5 ) (2x6)wymiar ich odpowiada skali w jakiej buduję -1:48-nie są cięte od przypadku.Na wykończenie w stoczni czeka "La Bella Poule " " Endeavour " ,(w zamyśle wydanie ze Shipyardu już powiększone do skali -1:48-"Santa Maria " i "Nina ")stąd taka ich ilość i wielkość .Pozdrawiam . !Piotr.
Latawca z tych listew nie będzie
podłogi i inne pierdoły
na pewno też nie powstaną ,
-zbuduję drzwi od stodoły.
Świat cały nam będzie zazdrościł
wyniknął być może kłopoty,
zastąpią nam -F-szesnaście
te - awaryjne nieloty .
A tak na poważnie, to moje urządzenie zwane piłą powstało jako odpowiedź na narzekania co niektórych kogowiczów ,chcieli by ciąć a nie mają czym . (Jak ta dziewica , i chciała by i się boi )Trochę własnej inwencji, poszperać w zakamarkach ,coś na pewno się znajdzie .Ja tylko podaję pomysł .Listewki wyglądają szerokie i grube , część jest przed szlifowaniem ,rozmiary to (2x4 ) (2x5 ) (2x6)wymiar ich odpowiada skali w jakiej buduję -1:48-nie są cięte od przypadku.Na wykończenie w stoczni czeka "La Bella Poule " " Endeavour " ,(w zamyśle wydanie ze Shipyardu już powiększone do skali -1:48-"Santa Maria " i "Nina ")stąd taka ich ilość i wielkość .Pozdrawiam . !Piotr.
- kagra
a ja rżę sobie listewki
na czym ?-się zaraz dowiecie
Jak zwał tak zwał.Twoje rżenie na Frani znakomite.

- kotomysz-51-
Witam. Dzisiaj chyba po raz ostatni .Czas temat zakończyć .
- Załączniki
-
- Błąd poprawiłem , nie będzie "rżenia ", gdyby to zauważył nasz "jenzykoznafca'" Andrzej-1 to były by Jaja większe jak Wielkanocna pisanka w naszym powiatowym mieście .
- o7X1i0p130H0W1O3q3c3q0M2C3i3k1i6.jpg (88.96 KiB) Przejrzano 9481 razy
- marek1
Witam, czas może ,ale nie koniecznie,tych listewek to chyba przez 100 lat nie wyrobisz.W Wejherowie mieszkałem przez 20 lat ,a 44 w okolicach,pozdrawiam z Bełchatowa Marek
- kotomysz-51-
Witaj Marku.! Oczywiście to był żart , z tego drewna (olcha ) wybrałem jeden kloc który został wstępnie pocięty na bale a reszta poszła na opał .Pisanka zaś stoi w Wejherowie koło ratusza .Kto zna miasto ten wie .Pozdrawiam. Piotr .
- muli9
- Lokalizacja: {"name":"Polska Rzesz\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
- Kontakt:
Wszystko fajne ale - pokaż cały proces cięcia lub go opisz - jak z bala przeszedłeś do listewek - będzie można wówczas wymienić zdanie, skonfrontować niektóre sprawy, porównać straty materiału dla takiej piły itp.
Jak już kiedyś Romek pisał: nie pokazuj co zrobiłeś tylko jak...
Dodatkowe pytanie (2x4) (2x5) (2x6) ale jaka jednostka bo na fotkach to wygląda, że w cm ?
Jak już kiedyś Romek pisał: nie pokazuj co zrobiłeś tylko jak...
Dodatkowe pytanie (2x4) (2x5) (2x6) ale jaka jednostka bo na fotkach to wygląda, że w cm ?