Bismarck - Moja Próba Budowy :)

Relacje z budowy tych jednostek
Awatar użytkownika
lesiu117

O:Odp:Bismarck - Moja Próba Budowy :)

Post autor: lesiu117 »

komand0s040 powiem Ci ze bylo bardzo lekko :P w Toruniu bylo roznie ale na macierzystej w Sulechowie to glownie opierdzielanie sie :)

Fotki z prac... pozno ale wczesniej nie dalem rady... duzo nie ma ale zawsze cos :) Mysle ze jakos wystarczajaca jak na zdjecia z telefonu :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ostatnio walcze z relingami... cos mi nie pasuja... jak nie za dlugie to za krotkie... :angry: Moze nie jest to najlepszy model do nauki modelarstwa w tym materiale ale jakos trzeba sobie radzic i wychodzi narazie cos takiego - po skroceniu (ten kawalek akurat mialem za dlugi o jakies 2mm...)
Obrazek
w stoczni:
Bismarck
Awatar użytkownika
komand0s040

Post autor: komand0s040 »

Nom to super.:)
Piękna robótka Lesiu.
A jednak pokład wystaje nad relingami, czy to się czeka na pokład, czy też nie, efekt mamy ten sam.
Trudno.
Swoją drogą obecnie wciąż stoję .. :laugh: już na numerze 53. :)
Czyli miedziaki poszły w ruch i aceton.(kropelka)
Oki Lesiu, działaj dalej, mimo wszystko, pięknie Ci idzie. :)
Pozdrawiam.B)
Stopy wody pod kilem! :(
Stocznia :
DKM "BISMARCK" 1:200 - kolekcja Hachette 85%
W przygotowaniu: ESKORTOWIEC TOBRUK 1:100 2%
Awatar użytkownika
lesiu117

komand0s040
nie wiem dokladnie o ktore miejsca z wystawania pokladu Ci chodzi... ale on lezy "na sucho" polozony jest tylko i wylaczine by fotki lepiej wygaladaly :P jak bede go przyklejal to bede kombinowal by pasowalo wsystko :)
w stoczni:
Bismarck
Awatar użytkownika
arthx

Post autor: arthx »

do przyklejania pokladow to jeszcze daleko - dopiero po malowaniu podkladem i farbka nawierzchniowa, czyli pewnie po numerze 140 :)
Awatar użytkownika
lesiu117

numerow ma byc 140 takze chyba ciut szybciej :P
W numerze 122 jest jakby o przyklejaniu http://www.subifa.de/heftvorschau/die_bismarck_h122.htm Ale ja niemieckiego nie znam za bardzo to nie wiem o co tam chodzi hehe :P
w stoczni:
Bismarck
Awatar użytkownika
komand0s040

lesiu117 napisał:
komand0s040
nie wiem dokladnie o ktore miejsca z wystawania pokladu Ci chodzi... ale on lezy "na sucho" polozony jest tylko i wylaczine by fotki lepiej wygaladaly :P jak bede go przyklejal to bede kombinowal by pasowalo wsystko :)

Wiesz Lesiu, tu mi chodziło o numery 59-61.
Czyli te pokłady na nadbudówce rufowej.
Jak przykleiłem na razie metalek z jednej strony burty- czyli z prawej.
Ale i właśnie też czekam na owe n-ry, by móc to wszystko przypasować, przed późniejszym przyklejeniem.
Dziwne tu jest ,że po przyklejeniu -paska foto trawionego do nadbudówki, jest tak takie jakby podwyższenie, czyli równość z pokładem.
I teraz jak przyłożysz mały pokład na rufowej, to widać nadwyżkę wysokości o 1mm.
I o to mi chodziło.
Pozdrawiam.B)
Stocznia :
Awatar użytkownika
goldie

Post autor: goldie »

Witaj Lesiu, czyzby juz w cywilu... jak ten czas leci. Polecam ci ta stronke, moze tez nie za wiele mozna zrozumiec, bo wszystko po niemiecku, jednak obrazki baardzo pomagaja :)
http://bismarck.oehm.net/index.php?ta=conhtml&obj=index&st0=z&stnr=0&sp=2&titel=Startseite
Awatar użytkownika
lesiu117

komand0s040
jesli dobrze zrozumialem to sprawdzilem te poklady i po docisnieciu do nadbodowki u mnie sa one na jakies ulamki milimetra ponad ale tylko w niektorych miejscach, lekki przeszlif spodu pokladu zniweluje roznice :)

goldie
znam ta stronke :) od poczatku budowy mam ja w ulubionych :) i pomaga :) np. element nadbodowki giety wg instrukcji w duze U, zrobilem tak jak na tamtej stronce (bylo mi duzo latwiej) przeciete w pol i robione na L, na srodek troszke szpachli by nie bylo widac ze z 2ch elementow i jest ok :)
w stoczni:
Bismarck
Awatar użytkownika
komand0s040

A, nom to spoko.:)
Stocznia :
Awatar użytkownika
lesiu117

Elo :)
Dalsza budowa w toku ale mam malutki problem... Dysponuje ktos dobrym zdjeciem masztu gdyz instrukcja przewiduje 2 rodzaje pert i teraz nie wiem ktora wybrac by byla zgodna z oryginalem (wiekszosc wybiera ta latwiejsza wersje... :P) Z gory dzieki
w stoczni:
Bismarck
ODPOWIEDZ