Bismarck - Moja Próba Budowy :)

Relacje z budowy tych jednostek
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mic

O:Odp:Bismarck - Moja Próba Budowy :)

Post autor: mic »

Witam!
Ja też skusiłem sie na ofertę zakupu Bismarck'a ale jestem tym szczęściarzem, któremu udało się qpić numery od 1-17 od razu i to w niezłej cenie na allegro (10zł za sztukę) więc zostanie parę groszy na następne wydania:) . Z zaciekawieniem śledzę forum modelarskie Koga i opinie doświadczonych modelarzy, które dały mi dużo do myślenia i pozwoliły mi podjąć decyzję o zakupie modelu mimo wielu opisanych zgrzytach związanych głównie z czasem "trwania" całej kolekcji zachowaniami wydawnictwa (no i troszkę ceny).

Modelarstwem zajmuję się bardzo długo (blisko 20 lat), ale były to głównie modele plastikowe i żywiczne oraz metalowe figurki a Bismarck jest moim pierwszym drewnianym modelem. Jednak co zauważyłem na pierwszy rzut: duże szczęście że cały szkielet kadłuba dostałem od razu ponieważ o wiele łatwiej było mi spasować wszystkie elementy na sucho i ustawić kąty. Szkoda że nie zrobiłem zdjęć z mojej modelarni od samego początku bo była by to kolejna fotorelacja z budowy, no ale mogę zacząć od teraz.
Przede mną całe poszycie no i pokład więc chętnie coś podpatrzę i poczytam.
POZDRAWIAM przy okazji wszystkich!!!
Nowy majtek Michał
....lubię chodzić do pracy, ale czekanie 8 godzin na wyjście to już przesada....
W STOCZNI: Bismarck 1/200, ORP Górnik (karton, pcv) 1/100
w planach: Santisima Trinidad 1/90
Awatar użytkownika
mic

Post autor: mic »

wkrótce postaram się dołączyć zdjęcia w nowym temacie :)
....lubię chodzić do pracy, ale czekanie 8 godzin na wyjście to już przesada....
W STOCZNI: Bismarck 1/200, ORP Górnik (karton, pcv) 1/100
w planach: Santisima Trinidad 1/90
Awatar użytkownika
lesiu117

Post autor: lesiu117 »

Numerki kupowane na biezaco hehe... tylko czasu na budowe mniej... :/ w pracy troszke wiecej obowiazkow.. I jeszcze mecze darta... ale niedlugo beda kolejne fotki :)
w stoczni:
Bismarck
Awatar użytkownika
lesiu117

Cieplo sie zrobilo to skonczylem calkowicie poszycie ;) Teraz tylko szpachla i kadlub bedzie skonczony :) Nietstey podczas szlifowania wyszlo to o oc martwil sie mirek... Rownajac przy pokladzie listewka zrobila sie na tyle cienka ze niechcacy zrobilem dziure w poszyciu (tam byla tylko 1 warstwa poszycia) i teraz jestem na etapie zrywania tego kawalka poszycia i musze je w tym miejscu polozyc na nowo... :angry: Na dniach postaram sie wrzucic troche fotek z poklejonych nadbudowek i elementow fototrawionych :)

Ps. Licze na jakis "opierdziel" bym mogl cos jeszcze poparwic przed szpachla i malowaniem podkaldem :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
w stoczni:
Bismarck
Awatar użytkownika
lesiu117

Czas cos tam pokazac co sie klei z elementow fototrawionych. Elementy drobne i jest zabawa przy klejeniu no ale detale ciesza oko wiec jest fajnie hehe :D Narazie jest tyle (reszta nie poklejona :P) Przyznam sie ze pierwszy raz kleje takie elementy... i jeszcze wprawy nie mam ale jakos tam sie ucze na bledach ;) Jesli macie jakies ogolne porady to chetnie wyproboje :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Oto pierwsza sklejona katapulta samolotow Arado (druga skleje jutro :P) Latwo mi nie bylo ze wzgledu na to ze jestem nowicjuszem w klejeniu takich czesci i niektore elementy trzeba bylo kleic po kilka razy bo cos nie wychodzilo... :( Koniec koncow sklecilem katapulte i wyszlo cos takiego:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ps. Do Adminow (lub kogos kto wie :P) Po jakim czasie nie logowanie sie konto jest usuwane? Pytam gdyz w czwartek ide do wojska i nie wiem jak czesto bede mogl sie logowac... Na poczatek bede w Toruniu (jesli ktos jest z Torunia to moze sie uda spotkac :P) a pozniej w jednoste u siebie w miescie ale z czasem i przepustkami roznie moze byc.. Z gory dzieki za info :)
w stoczni:
Bismarck
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

lesiu117 napisał:
Po jakim czasie nie logowanie sie konto jest usuwane? Pytam gdyz w czwartek ide do wojska i nie wiem jak czesto bede mogl sie logowac... Na poczatek bede w Toruniu (jesli ktos jest z Torunia to moze sie uda spotkac :P) a pozniej w jednoste u siebie w miescie ale z czasem i przepustkami roznie moze byc.. Z gory dzieki za info :)

To Michał do woja idziesz. Mam nadzieję ze teraz jest dużo znośniej niż 20 lat temu. Szczęśliwej służby.
Awatar użytkownika
lesiu117

Ano ide ide :P I jest szansa ze zostanę na stale (albo sie przeniosę do Policji - zobaczymy gdzie wyjdzie :) ) A znośniej jest... Duzo wolnego, max 20dni urlopu (10 od reki - drugie 10 za rożne pierdki np. oddanie krwi 2dni) do tego można mieć weekendowe przepustki od piątku od 16 do 6rano w poniedziałek, no i codzienne po 16 do 22 lub 6 rano. Wszystko zależy od oddziału :P Jak sie natrabia jak autobusy i skręcą zadymę to nima wolnego hehe Jakos to będzie :)
Tylko kwestia konta na kodze teraz mnie martwi :P
w stoczni:
Bismarck
Awatar użytkownika
lesiu117

Witam serdecznie.
Na jakis okres czasu jestem zmuszony przerwac prace i kolejne fotki w relacji beda w blizej nieokreslonym terminie :P Sluzba wojskowa trwa 9 mieisiecy.. ale moze cos sie uda na przepustkach sklecic :) Pozdrawiam i zycze aby wasze modele stawaly sie jeszcze piekniejsze :)
w stoczni:
Bismarck
Awatar użytkownika
ROBERT

Post autor: ROBERT »

Witaj Michał. Czasami odezwij się z woja tam chyba też jest internet, a może się mylę. Pozdrawiam Robert
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

9 miesięcy zleci jak z bicza strzelił
Ja swoje 24 miechy odwaliłem w zielonym garnizonie a ty będziesz w Toruniu gdzie do Romka bliziutko i za róg możecie czasem wyskoczyć i o modelach pogadać na polance w cieniu ;)
Pozdrawiam Mirek Rybus
ODPOWIEDZ