W załączeniu fotografie zestawu zamienników: luf i lawet luźno ustawionych na pokładzie mojego Polarisa, o wymiarach zbliżonych do najmniejszego zestawu Occre.
Długość lufy: 27 mm
Pierwszy model - Polaris
-
Re: Pierwszy model - Polaris
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2025, 13:13 przez Cabelinho, łącznie zmieniany 6 razy.
-
Do dalszych pracy wybrałem zestaw armat i lawet mniejszy z niższymi lawetami w porównaniu do Occre:
długość lufy: 26 mm
długość łoża: 16 mm
długość lufy: 26 mm
długość łoża: 16 mm
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2025, 12:59 przez Cabelinho, łącznie zmieniany 5 razy.
-
x
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2025, 12:59 przez Cabelinho, łącznie zmieniany 4 razy.
-
x
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2025, 12:04 przez Cabelinho, łącznie zmieniany 2 razy.
-
x
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2025, 12:02 przez Cabelinho, łącznie zmieniany 7 razy.
-
x
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2025, 12:02 przez Cabelinho, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Podsumowanie usuniętych postów:
Planowałem wykonanie w okolicach rufy mechanizmu do wyrzucania "płonących" beczek z prochem, gdyż według uzyskanych informacji to była jedna z głównych metod ataków szkunerów.
Wobec braku rzetelnych danych literaturowych, a przede wszystkim takich elementów na innych modelach szkunerów w podobnej lub innej skali, przyjmuje, że takie beczki przygotowywano i wyrzucano ręcznie, rezygnuje z opcji wykonania dodatkowych elementów tego typu w moim szkunerze. Usunąłem powyższe posty, żeby nie wprowadzać chaosu do relacji i nie wskazywać prawdopodobnie złego kierunku modyfikacji szkunera, przy czym na moje oko na szkunerach mogli dodatkowo używać jakiejś konstrukcji do zrzucania podpalonych beczek z prochem, jeśli była taktyka w atakach marynarki i chcieli jakiejś powtarzalności
bez odpowiedzi pozostawiam również jak zbrojono i podpalano beczki z prochem oraz sposób ich wykorzystania wobec wroga w bitwie morskiej.
Planowałem wykonanie w okolicach rufy mechanizmu do wyrzucania "płonących" beczek z prochem, gdyż według uzyskanych informacji to była jedna z głównych metod ataków szkunerów.
Wobec braku rzetelnych danych literaturowych, a przede wszystkim takich elementów na innych modelach szkunerów w podobnej lub innej skali, przyjmuje, że takie beczki przygotowywano i wyrzucano ręcznie, rezygnuje z opcji wykonania dodatkowych elementów tego typu w moim szkunerze. Usunąłem powyższe posty, żeby nie wprowadzać chaosu do relacji i nie wskazywać prawdopodobnie złego kierunku modyfikacji szkunera, przy czym na moje oko na szkunerach mogli dodatkowo używać jakiejś konstrukcji do zrzucania podpalonych beczek z prochem, jeśli była taktyka w atakach marynarki i chcieli jakiejś powtarzalności

Ostatnio zmieniony 03 kwie 2025, 13:53 przez Cabelinho, łącznie zmieniany 14 razy.
-
Uporządkowałem posty w mojej relacji - od 14 strony - bez ingerencji w posty z odpowiedziami i cytowaniami. Jest w miarę przejrzyście.
Bieżące prace:
Skleiłem i pomalowałem podstawkę i dokleiłem stopkę - teraz poprawy lakiernicze, a w międzyczasie dalsze prace nad uzbrojeniem 8 armat z lawetami.
Miłego dnia.
Bieżące prace:
Skleiłem i pomalowałem podstawkę i dokleiłem stopkę - teraz poprawy lakiernicze, a w międzyczasie dalsze prace nad uzbrojeniem 8 armat z lawetami.
Miłego dnia.
-
W Polaris w środku umieściłem podebrane z zapasu 4 standardowe mniejsze armaty occre, i 4 w narożach, mniejszy kaliber.wszystkie lufy są na jednakowych metalowych lawetach z occre. Jeśli się zdecyduje ostatecznie na ten wariant zamiast drewnianych, to będę całość malował, lufy na czarno a lawety brąz lub pod kolor burt żółty. Uważam, że to ustawienie w środku z wiekszym kalibrem ma sens.
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2025, 00:39 przez Cabelinho, łącznie zmieniany 5 razy.
-
Zbrojenie lawet z bloczkamu spŕóbuje w oparciu o wytyczne z forum koga - załącznik, jeśli polegnę z metalowymi lawetami to zrobię standardowe liny - wersję skróconą. Myślę jeszcze o drewnianych lawetach, tych z wcześniejszych postów, napewno z nimi byłoby łatwiej wykonać mocowania w lawetach. Narazie jeszcze poprawki lakiernicze i obmyślam dalsze etapy. Dobrej nocy