Kolejna Santisima Trinidad

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
engineer

Kolejna Santisima Trinidad

Post autor: engineer »

Witam

Otworzyłem tutaj kolejny wątek- relację z budowy kolejnego modelu Santisimy z "kolekcji" De Agostini.
Wszystkie numery i elementy już dawno dotarły do domu ale z powodu braku czasu zabieram sie do roboty dopiero teraz.
Budowa najprawdopodobniej nie będzie przeprowadzona w ekspresowym tempie i zajmie mi duuużo czasu... a to przede wszystkim z powodu chronicznego braku czasu ;) jak i systemu mojej regularnej pracy.
No ale w końcu najważniejsze to zacząć a potem to już jakoś będzie się toczyło.
Ze szkutnictwem nie miałem wcześniej zbyt wiele do czynienia i wbrew wszystkim poradom dosepnych na Kodze zaczynam od razu z głębokiej wody... Mam nadzieję że "na złość babci... nie odmrożę sobie uszu..." :mrgreen:
Awatar użytkownika
engineer

Re: Kolejna Santisima Trinidad

Na początek zmajstrowałem taką oto stocznię.
Materiały wykorzystane mają dwie zalety: są to odpady po wcześniej wykonanych meblach więc mam je można powiedzieć "za darmo" a dodatkowo zwolniło się troszkę miejsca w garażu ;).
Oryginalnie projekt miał byc bardziej zbliżony to tego przedstawionego na forum, a wyszło troszeczkę inaczej...
Załączniki
Stocznia 1.jpg
Stocznia 2.jpg
Stocznia 3.jpg
Awatar użytkownika
engineer

"Stępkę" wyosiowałem i zamocowałem w stoczni. Niestety dwa otworki troszeczkę uciekły no i musiałem posłużyć się podkładkami z papieru milimetrowego podczas regulacji.
Załączniki
Stępka.jpg
Awatar użytkownika
engineer

Po czym przystąpiłem do klejenia wręg.
"Suwnica bramowa" (hehe to brzmi dumnie ;) ) ma zbyt małe wycięcie, wiec użyłem klocków dydtansowych przy ustawianiu wręgi 1 i 2.
Załączniki
wręga 1.jpg
Awatar użytkownika
engineer

Niestety w "ferworze walki" nie cyknąłem żadnych zdjęć w trakcie klejenia pozostałych wręg.
Szkielet został złożony i na chwilę obecną wygląda tak:
Załączniki
Szkielet.jpg
ODPOWIEDZ