Galeon XVII w. / wg San Juan Bautista

Opisy budowy jednostek żaglowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karrex

Galeon / Stolarka raz jeszcze

Post autor: Karrex »

Drzwi i okna

Z materiałów jakie udało mi się zgromadzić wynika, że drzwi były przeważnie lite (z desek) ewentualnie ze "świetlikiem" (naświetlem, bo to raczej nie okno), górna krawędź prosta, po łuku lub półokrągła. W kabinach oficerskich i na galerię już były bardziej zdobne (podobne do współczesnych) z bogato rzeźbionymi (i złoconymi) opaskami (przykłady w książce The Royal Warship Vasa).

Ponownie poddałem rewitalizacji drzwi i okna. Wyciąłem wnętrza i pozostawiłem do wykorzystania "ramiaki".

01okn71.jpg
02okn70.jpg

Na inspekcję drzwi (mojego projektu ;) ) wpadł duch francuskiego oficera (wydruk szlachcica :lol: )

03drz78.jpg
04okn85.jpg

Okna tym razem zrobiłem ze szprosami, jako szybę użyłem (jak w ST) kliszy RTG oklejoną folią samoprzylepną (będę naklejał na kadłub, jak za pierwszym razem, bez wycinania otworów na rufie i burtach).

05okn43.jpg
06okn64.jpg

Niestety nie mam ciekawych wzorców na okna na burtach.

Cdn.
Pozdrawiam
Karol

W stoczni: Santa Maria, San Juan Bautista, Santisima Trinidad, L'Ambitieux

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
Karrex

Re: Galeon / Galeria

Dokończyłem "odrzwia", po oszkleniu wstawiłem gałkę.

07drz72.jpg

Jak widać na fotce w otwory wstawiłem dodatkowe podziały (nie wyszło symetrycznie, gdyż "przesiałem" gdzieś całą siatkę i "jechałem" na resztkach :oops: ) Zdjęcia kontrastują również klej CA, którego to gołym okiem nie widać.

Dokończyłem również herb, tzn. podmalowałem pędzelkiem retuszerskim lewka i na całość naniosłem "patynkę".

02her84.jpg

GALERIA

Opierając się na materiałach, najbardziej prawdopodobna wydaje mi się galeria jak w modelu Czerwony Lew i na moim galeonie wyglądałoby to tak:

09pro84.jpg

Jest tylko mały szkopuł, balkon ma zaokrąglone narożniki, a nie chce mi się przerabiać na "kanciaste". Poza tym chcę mieć balkon bardziej ozdobny i z tralkami, i z płycinami (przez moment nawet pomyślałem o płycinach z kaboszonami z kamieni szlachetnych, półszlachetnych, minerałów [mój ulubiony malachit, turkus czy opale] czy chociażby bursztynu). Niestety w mojej kolekcji nie znalazłem odpowiednich wielkości (oprócz opala).

10pro87.jpg

Obrazek
    Kaboszon malachit
Pokuszę się wykonać balkon wg projektu nr 2 ;)
Ostatnio zmieniony 02 mar 2013, 18:45 przez Karrex, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Karol

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
Karrex

GALERIA

Przystąpiłem do wykonania elementów płycin (prototypów) do drugiego projektu:
Płyciny z kaboszonami z modeliny termoutwardzalnej.
Tralki płycin z mahoniu.
Plecy płycin z meranti.
Jasne tralki - odlewy z Distalu.

01bal99.jpg
02bal00.jpg
05bal12.jpg

03bal05.jpg
04bal09.jpg
Pozdrawiam
Karol

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
Karrex

W uzupełnieniu o płycinach.
Element z modeliny (16 x 14 mm) wraz z tralkami ma wymiar 27 x 16 mm, boczne elementy są pod kątem 3° (w poprzedniej wersji, tralki były prostopadle do podłoża).

01bal28.jpg
03bal27.jpg
02bal60.jpg
Pół dnia poświęciłem, żeby sfotografować "piękno" ;) detali płycin i poległem :oops:

Przymiarki na "sucho"

02bal29.jpg
04bal30.jpg
05bal31.jpg
Pozdrawiam
Karol

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
Karrex

Kolejne płyciny

02ply72.jpg
01tra03.jpg

Z modeliny zrobiłem motywy roślinne, ale nie powaliły mnie, więc zdecydowałem się na maszkarony (10 x 12 mm)

03ply77.jpg
04ply82.jpg

Prawie komplet, do sklejenia pozostały mi jeszcze narożniki

05ply92.jpg
Pozdrawiam
Karol

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
Karrex

Zanim wkleiłem płyciny, usunąłem fragment listew spod płycin "na pokładzie" i wkleiłem listewki mahoniu - nie podobało mi się "świecenie" jasnego podłoża pod płyciną.
Tak to wygląda na balkonie:

06ply09.jpg
07ply12.jpg
Do zdjęcia trzeba było dokładniej oczyścić z pyłu, bo najlepiej to teraz nie wygląda
Do zdjęcia trzeba było dokładniej oczyścić z pyłu, bo najlepiej to teraz nie wygląda

Prostą linię krawędzi balkonu "złamałem", dodając 5 mm występ z mahoniu (od Myszora ;) ) o szerokości płyciny z tralkami, który okleiłem listwą (kontynuacja tej co była), następnie ozdobnym "gzymsikiem" - listwą ozdobną.

09ply21.jpg

Będzie to lepiej widoczne w kolejnych relacjach. Poręcz również będzie miała taką formę.
Pozdrawiam
Karol

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
Karrex

Re: Galeon / Galeria / Narożniki

Narożniki

Nie miałem pomysłu na wykonanie pleców pod narożniki, więc skleiłem detal z modeliny z elementami tralek i wkleiłem na balkon. Trochę się bałem, że się nie spasuje, gdyż trzeba było uwzględnić ten kąt 3° w dwóch płaszczyznach, ale wyszło zadowalająco (chociaż na zdjęciach widać, że przy tralkach nożyk poszedł pod innym kątem niż powinien - zapewne trzeba było obmyślić jakiś przymiar gwarantujący powtarzalność).

11ply26.jpg

Teraz mogłem dokładnie ustalić położenie płyciny burtowej (tu też wkleiłem pod nią mahoń).

I zrobić przymiarkę tralek, no i zdecydować czy dać dwie czy trzy tralki
I zrobić przymiarkę tralek, no i zdecydować czy dać dwie czy trzy tralki

Przy okazji powiększenie występu ;) (niestety nie dokumentowałem w trakcie pracy - aparat nad morzem ;) ), jak widać wyciąłem kawałek listwy licującej, wkleiłem krótką listwę występu, którą okleiłem listwą (kontynuacja licującej), na to nakleiłem listwę ozdobną.

12bal27.jpg

Klejąc te narożnikowe płyciny uprościłem nie robiąc pleców, ale po wklejeniu doszedłem do wniosku, że lepiej będzie wyglądało wklejenie choćby listewek na dole i górze elementu, gdyż te ażury nie przypadły mi do gustu.

13ply23.jpg

Ponownie wkleiłem narożniki, następnie płyciny boczne.

14ply39.jpg
15bal40.jpg
Pozdrawiam
Karol

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
Karrex

Re: Galeon / Galeria / Tralki

Wkleiłem "stare" tralki lekko modyfikując, aby były pod kątem. Do każdej tralki na CA, dokleiłem na dole listewki forniru brzozy (będą integrować się z kolorem pokładu), a u góry listewki mahoniu (pod poręcz). Fornir oszlifowałem pod kątem i dopasowałem długość tralek do płycin.
Po konsultacji z rodziną, wybraliśmy opcję "po trzy tralki".

01tra44.jpg

02tra47.jpg
03tra43.jpg

05mod53.jpg

06tra58.jpg

To na razie koniec prac przy balkonie
Pozdrawiam
Karol

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
Karrex

Re: Galeon / Podstawka

PODSTAWKA EKSPOZYCYJNA

Paradoksalnie, ale na etapie wykonania ozdób i balkonu na pawęży, powrócił szybciej niż myślałem problem montażu podstawki. Niestety nie montowałem nakrętek w podłużnicy na etapie montażu owrężenia, więc teraz przy prawie ukończonym modelu będę musiał wywiercić otwory w kilu (6,6 mm) pod długie wkręty do drewna lub pod tulejki rozporowe M4, co będzie nie lada wyczynem ;)

Nie wiem jaka była podstawka w kolekcji, zapewne taka jak na okładkach zeszytów

01kol95.jpg

Moją podstawkę wzorowałem na zdjęciu z materiałów promocyjnych i na jego podstawie określiłem rozstaw słupków na ok. 170 - 175 mm.

galeon88.jpg

Elementy wykonałem już jakiś czas temu :ugeek:

Teraz tylko wykończyłem i polakierowałem dwukolorową podstawę

podstawa z dębu, wierzch sapeli lub meranti; 310 x 140 mm
podstawa z dębu, wierzch sapeli lub meranti; 310 x 140 mm

I moje wytoczone słupki

elementy podstawki buk wys. = 50 mm, ø=40 mm, "baryłka" ø=25 mm
elementy podstawki buk wys. = 50 mm, ø=40 mm, "baryłka" ø=25 mm

02pod04.jpg

Zdecydowałem się na tulejki rozporowe M4

Z kupnem tulejek miałem trochę zachodu, ale się udało, zakupiłem M5 i M4 i tulejki z kołnierzem M4 (nazwy nie pomnę), ale mogą się przydać ;) .

tulejki2.jpg

Dane dla tulejki M5
ø wewn. = 5 mm,
ø zewn. = 6,4 mm,
ø rozwarcia = 8,8 mm,
długość = 20 mm.

Tulejka M4
ø1= 4 mm,
ø2= 5 mm,
ø3= 6,8 mm,
dł.= 15 mm.

Oczywiście żeby rozwiać lub potwierdzić moje wątpliwości (nigdy nie zawierzam objawieniom ;) ) przeprowadziłem test na próbce sklejki z kolekcji Galeon.

tulejki5.jpg

Test wyszedł zadowalająco, trochę się rozszczepiło (było to do przewidzenia), najważniejsze, że nie pękło.
Pozdrawiam
Karol

Pozłotnictwo

Obrazek
Awatar użytkownika
Karrex

Re: Galeon / Tuleje mocujące

Karol pisze:...
przeprowadziłem test na próbce sklejki z kolekcji Galeon.
...

Dodam, że określenie "sklejka" jest nieco na wyrost (w kolekcji wewnętrzna część "sklejki była z bardzo miękkiego drewna), środkową część podłużnicy wykonałem z balsy (w pionie) oklejonej fornirem dębowym (w poziomie) i "rozpęknięcie" podłużnicy nie wchodzi w rachubę. W zwykłej sklejce osadziłbym tulejki odcinając tą część rozporową (na wszelki wypadek), wykorzystując karbowania na klej.

Największy problem polegał na dyskomforcie wiercenia w gotowym modelu. Do tej pory nie miałem "dobrych" punktów podparcia. Na burtach nie położysz bo przeszkadzają działa, na dziobie bukszpryt z platformą i stengą, na rufie latarnia, ster no i był balkon. Samemu nijak, a wiercić i tak trzeba. Teraz wykorzystałem możliwość podparcia na balkonie (nieodzowna była pomoc żony, która utrzymywała model w pionie, zapierała niwelując nacisk wiercenia i jeszcze korygowała ustawienie wiertła - anioł jednym słowem :lol: ). W skrócie wymierzyłem i naniosłem punkty, napunktowanie i wiercenie.

Samo wiercenie podzieliłem na trzy razy - to po to, aby nie uszkodzić boków kilu (zbyteczne, ale takie zadanie sobie wyznaczyłem :ugeek: ). Najpierw wierciłem wiertełkiem ø= 2 mm, potem powiększyłem otwór ø= 3,5 mm i ostatnie wiercenie ø= 4,8 mm

01tul69.JPG

Tulejka ma ø= 5 mm i ciasno pasowała do otworu, mimo tego przed wbiciem w otwór na "karbowania" naniosłem Distal.

02tul98.jpg
03tul02.jpg
04tul03.jpg

05tul97.jpg
06tul96.jpg

Do tej pory testowałem detale ozdób na rozrysowanym szkicu (o tym później), teraz będę mógł przymierzać na modelu, jak tylko zrobię stelaż utrzymujący kadłub w pionie ;)
Pozdrawiam
Karol

Pozłotnictwo

Obrazek
ODPOWIEDZ