Postanowiłem zbudować swoje pierwsze narzędzie szkutnicze - ropewalka. Przy budowie opierałem się na zdjęciach zamieszczonych tutaj:
http://www.densmodelships.zoomshare.com/2.html
Urządzonko zbudowałem z materiałów, jakie znalazłem w piwnicy - całkowity koszt budowy - 0,00 zł

Zacząłem od wycięcia ścianek na których będą znajdować się oczka do których jest przyczepiona linka:
Następnie zamocowałem do podstawek. Tutaj celowo zrobiłem inaczej, niż na powyższej stronie, ponieważ mocuję ścianki do deski za pomocą ścisków w odległości takiej, jaka mi pasuje - w zależności od potrzeb:
Następnie wyposażyłem wycięte elementy w oczka oraz korbki. Są one zrobione z drutu ze starej anteny telewizyjnej. Bardzo ważne jest, aby trzy korbki na jednej stronie były takie same, tzn należy tak samo pozaginać drut, ponieważ inaczej nie będą chciały się kręcić:
Podczas pracy prezentuje się następująco:
Czas wykonania urządzenia - ok 5 godzin. Jak lepiej opanuję którą stroną kiedy kręcić wrzucę fotki skręconej linki w lepszym świetle. Plusem jest możliwość kręcenia z dwóch stron i regulowanie naciągu linki. Kolejną zaletą, jest prostota budowy. Gruszka (?) przez którą biegną linki ma w środku otwór, przez który można poprowadzić czwartą linkę, i owijać dookoła niej. Na razie to tyle