Matix pisze:... mój aparat to Samsung L700 więc nie jest najlepszy, ..
Tak na szybko sprawdziłem jego parametry, to wcale nie jest zły aparat, rozdzielczość Ok, zoom, funkcje, w pełni powinien zaspokajać potrzeby przeciętnego fotoamatora.
Jedno, co zauważyłem to podana jest minimalna odległość 80 cm (standardowo jest chyba zdecydowanie mniej, w obiektywach tego typu w lustrzankach - bo na tych się najlepiej znam- ta odległość oscyluje ok 30 cm). Oznacza to, że wszystko co jest bliżej obiektywu (aparatu) niż 80 cm wyjdzie nieostre. W tym przypadku trzeba koniecznie włączyć tryb makro ( nacisnąć przed robieniem zdjęć na dole kółka funkcyjnego, gdzie jest znaczek kwiatka - zaznaczyłem na czerwono). Wtedy minimalna odległość ostrzenia wyniesie 5 cm, czyli wszystko, co dalej niż 5 cm od obiektywu może być ostre. Ale wszystko nie będzie ostre, bo obiektyw ma tzw głębię ostrości, czyli pewien przedział, gdzie jest ostro, przy bliskich odległościach ten przedział może mieć nawet tylko ok kilka milimetrów. Więc koniecznie trzeba trzymać aparat mocno dwoma rękoma, nie ruszać po wyostrzeniu, bo łatwo "uciec" z głębi ostrości. No i koniecznie ostrzyć przed zrobieniem zdjęcia, poczekać na potwierdzenie ostrości (piknięcie lub zielona ramka) - czyli robić zdjęcie "na dwa takty"