Jeśli ktoś lubi rum, czysty bądz z dodatkami (np. grog) polecam ten przepis, testowany na mej skromnej osobie:)
1/2 litra spirytusu 90%
2 szklanki wody zródlanej
10 deko cukru
pół laski wanilii
otarta skórka z małej cytryny
opakowanie aromatu rumowego
Łyżeczkę cukru zrumienić w rondelku, powstały karmel zalać wodą (pół szklanki) zagotować, dodać pozostały cukier, mieszać aż całość sie rozpuści.
Do powstałego, gorącego syropu wlać spirytus, esencję rumową, całość wymieszać, wlać do słoja, dodać posiekaną wanilie, skórke z cytryny, szczelnie zamknąć, odstawić na 3 miesiące.
Gotowy trunek przefiltrować przez filtr do kawy, nadaje się do spożycia od razu:)
Polski rum
- stefan
- Posty: 1155
- Rejestracja: 04 gru 2010, 21:55
- Borek
- Posty: 379
- Rejestracja: 04 gru 2010, 21:56
- Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}
- stefan
- Posty: 1155
- Rejestracja: 04 gru 2010, 21:55