Polski rum

Tu opisujemy sprawy techniczne, ważne dla każdego poważnego wypijacza nalewek. Prosimy dzielić się tylko sprawdzonymi przepisami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
stefan
Posty: 1155
Rejestracja: 04 gru 2010, 21:55

Polski rum

Post autor: stefan »

Jeśli ktoś lubi rum, czysty bądz z dodatkami (np. grog) polecam ten przepis, testowany na mej skromnej osobie:)

1/2 litra spirytusu 90%
2 szklanki wody zródlanej
10 deko cukru
pół laski wanilii
otarta skórka z małej cytryny
opakowanie aromatu rumowego

Łyżeczkę cukru zrumienić w rondelku, powstały karmel zalać wodą (pół szklanki) zagotować, dodać pozostały cukier, mieszać aż całość sie rozpuści.
Do powstałego, gorącego syropu wlać spirytus, esencję rumową, całość wymieszać, wlać do słoja, dodać posiekaną wanilie, skórke z cytryny, szczelnie zamknąć, odstawić na 3 miesiące.
Gotowy trunek przefiltrować przez filtr do kawy, nadaje się do spożycia od razu:)
Awatar użytkownika
Borek
Posty: 379
Rejestracja: 04 gru 2010, 21:56
Lokalizacja: {"name":"Polska Wroc\u0142aw","desc":"","lat":"","lng":""}

O:Polski rum

Post autor: Borek »

Stefan takie pytanie- jaką to ma moc końcową?;)
Pozdrawiam serdecznie Piotr
Awatar użytkownika
stefan
Posty: 1155
Rejestracja: 04 gru 2010, 21:55

O:Polski rum

Post autor: stefan »

Jak sie przegryzie to okolo 40%
ODPOWIEDZ