Witam wszystkich.
Chciałbym przedstawić relację z budowy modelu statku ratowniczego R-27 CYKLON z wycinanki PRO-MODEL.
"CYKLON" był pierwszym z serii statkiem ratowniczym typu R-27.
Został skonstruowany w Biurze Projektowo-Technologicznym MSR PROREM. Zbudowany został w 1974 roku przez Stocznię "Wisła" w Gdańsku.
Statek służył do ratowania życia i mienia oraz do holowania jednostek w rejonie Morza Bałtyckiego i Morza Północnego. Armatorem było Polskie Ratownictwo Okrętowe w Gdyni.
Po zakończeniu służby w ratownictwie "Cyklon" został sprzedany i po przebudowie obecnie pływa po Morzu Śródziemnym.(http://www.rch-gdy.pl/cyklon.html)
Relacja nie będzie prowadzona zbyt regularnie.
Sam model jest malutki bo niecałe 30cm a elementów jest bardzo dużo. Model chciałbym robić w standardzie ale jak to wyjdzie to okaże się później.
Na początek perę malutkich elementów i szkielet jeszcze nie sklejony.
Pozdrawiam
Przemek
R-27 "CYKLON" w skali 1:100
- Marudek
Re: R-27 "CYKLON" w skali 1:100
Hej,
Wcale się nie dziwię, że nie trzymasz się kolejności budowy narzuconej przez numerację części. Szkoda tylko, że model budujesz w standardzie. Przez to jesteś zdany na model kartonowy ze wszystkimi jego błędami (np. w malowaniu niektórych elementów).
Niemniej bardzo chętnie będę tu zaglądał, bo od jakiegoś czasu Cyklon jest mi bardzo bliski
Wcale się nie dziwię, że nie trzymasz się kolejności budowy narzuconej przez numerację części. Szkoda tylko, że model budujesz w standardzie. Przez to jesteś zdany na model kartonowy ze wszystkimi jego błędami (np. w malowaniu niektórych elementów).
Niemniej bardzo chętnie będę tu zaglądał, bo od jakiegoś czasu Cyklon jest mi bardzo bliski
- PanLipazMiodem
Dobry wieczór.
Odświeżę trochę.
Przez ostatnie dni robiłem na razie same elementy wyposażenia. Trochę nawijarek, szaf, bakist i zejściówek. Zacząłem też robić windę holowniczą.
Będę się starać robić wszystko w standardzie chociaż niektóre z elementów zakrawają tu na mikromodelarstwo hehe.
Pozdrawiam
Przemek
Odświeżę trochę.
Przez ostatnie dni robiłem na razie same elementy wyposażenia. Trochę nawijarek, szaf, bakist i zejściówek. Zacząłem też robić windę holowniczą.
Będę się starać robić wszystko w standardzie chociaż niektóre z elementów zakrawają tu na mikromodelarstwo hehe.
Pozdrawiam
Przemek
- PanLipazMiodem
Dobry wieczór.
Skończyłem przed chwilą windę. Nie pokazywałbym tego specjalnie ale budowa tej windy trwała parę dni. Dla mnie to taki osobny model w modelu. Części od groma, bardzo maleńkie, lecz pasowanie tych części wzorowe. Jeśli coś nie pasowało lub jest krzywo to raczej z mojej winy. Teraz widzę na zdjęciach makro że jeszcze w niektórych miejscach muszę retuszem przelecieć.
Pozdrawiam
Przemek
Skończyłem przed chwilą windę. Nie pokazywałbym tego specjalnie ale budowa tej windy trwała parę dni. Dla mnie to taki osobny model w modelu. Części od groma, bardzo maleńkie, lecz pasowanie tych części wzorowe. Jeśli coś nie pasowało lub jest krzywo to raczej z mojej winy. Teraz widzę na zdjęciach makro że jeszcze w niektórych miejscach muszę retuszem przelecieć.
Pozdrawiam
Przemek
- rychenko
Witam
Przemek no no piękną windę zrobiłeś a zważywszy jeszcze na skale pełen szacun!!
Przemek no no piękną windę zrobiłeś a zważywszy jeszcze na skale pełen szacun!!
Pozdrawiam Ryszard
- Slawek Kromer
winda super
na fotce widać dopiero jakie to maleństwo -składa się ze 104 części (w wycinance) o czym Przemek nie wspomniał
z groszem w innym ujęciu
na fotce widać dopiero jakie to maleństwo -składa się ze 104 części (w wycinance) o czym Przemek nie wspomniał
z groszem w innym ujęciu
-
- Zdzisław
Witaj
Przemek podziwiam Twoją precyzję, w życiu bym czegoś takiego nie zbudował.
Pozdrawiam serdecznie Zdzisław
Przemek podziwiam Twoją precyzję, w życiu bym czegoś takiego nie zbudował.
Pozdrawiam serdecznie Zdzisław
- PanLipazMiodem
Dzięki Panowie za dobre słowo.
Robią się następne elementy. Winda kotwiczna i kotwice.
Na zdjęciach teraz widzę, że muszę czarną farbę troszkę rozjaśnić bo jest "inaczej czarna" niż czarny kolor w wycinance.
Pozdrawiam
Przemek
Robią się następne elementy. Winda kotwiczna i kotwice.
Na zdjęciach teraz widzę, że muszę czarną farbę troszkę rozjaśnić bo jest "inaczej czarna" niż czarny kolor w wycinance.
Pozdrawiam
Przemek
- PanLipazMiodem
Dobry wieczór.
Weekendowe modelowanie zaowocowało wykonaniem paru pierdolniczków.
Tyle udało mi się zrobić od początku budowy... mało tego a czasu minęło dużo, prawda?
Weekendowe modelowanie zaowocowało wykonaniem paru pierdolniczków.
Tyle udało mi się zrobić od początku budowy... mało tego a czasu minęło dużo, prawda?