Załóż nowy temat i buduj. Przy długości 2000,0 mm musisz zbudować jeszcze dwa holowniki jak nie więcej do manewrów w porcie. Przez dużą różnicę zanurzenia będą kłopoty. Do tego transport.
Jest za duży i nie przepłynie śluz kanału panamskiego, chyba, że skończyli budowę nowych, większych.
TMS Seatrout Tankowiec skala H0 1:87
- acdd
Re: TMS Seatrout Tankowiec skala H0 1:87
W nawiązaniu do Kolegi Jacka... Ważną informacją jest czy planowany tankowiec ma pływać i w jakiej skali będzie robiony... Proszę mieć na uwadze że tankowce są duże... nawet jeśli zrobi Pan w skali 1:100 to taki model będzie miał ponad dwa metry... żeby model pływał musi mieć masę własną ok 30-40kg przy cienkiej blaszce będzie Pan musiał dać gęściej wręgi ale jest to do zrobienia...
Natomiast troszkę z innej beczki... poirytowany porażką odlewania wagonu kolejowego stwierdziłem że może trzeba potrenować odlewy... i oto sukces... pierwszy mój odlew żywiczny z którego jestem zadowolony jak dziecko...odlałem sobie wózek do dźwigu portowego w skali H0
Natomiast troszkę z innej beczki... poirytowany porażką odlewania wagonu kolejowego stwierdziłem że może trzeba potrenować odlewy... i oto sukces... pierwszy mój odlew żywiczny z którego jestem zadowolony jak dziecko...odlałem sobie wózek do dźwigu portowego w skali H0
- futaba
- Kontakt:
Jak zaczynałeś, to Ty zadawałeś pytania, zaraz role się odwrócą i to my bedziemy Tobie zadawać pytania
Masz rozmach z tym projektem, trzymam kciuki, żeby dotrwał do końca.

Pozdrawiam
Grzegorz Jermołaj
Pływające i latające RC.
Grzegorz Jermołaj
Pływające i latające RC.
- acdd
Paradoksalnie to jeśli moja twórczość modelarska istnieje to Tylko dla tego że Jesteście drodzy Panowie Kogowie... wszak to Dzięki Wam Czynię lepiej a czynienie doświadczeniem owocuje więc to czegom doświadczył oddaję... taki jak Wy mnie daliście
Więc jeśli owoc sukcesu zebrać dane mi będzie to tylko dla tego że ziarno sadzić pomogliście i to wam Podziękowania składam.

- acdd
Nie wiem czy moje odlewy nie wyszyły obciachowo... będę chciał psiknąć podkładem aby zobaczyć jak to się będzie prezentować.
- acdd
Okazało się że rolki od bloczków do lin świetnie nadają się na koła... koła mają średnicę 8mm żuraw ma kół 24 a żurawi będzie 4szt.
Rolki z RB Model...
Żurawia muszę jeszcze porządnie wyszlifować... nie mniej w stanie surowym wygląda tak
Rolki z RB Model...
Żurawia muszę jeszcze porządnie wyszlifować... nie mniej w stanie surowym wygląda tak
- acdd
Ramionko zmienia wszystko...
Kilka modyfikacji w projekcie i będzie można rozpoczynać masową produkcję
Docelowo miał być ich 4 ale ramionko zwiększa diametralnie gabaryt...
Kilka modyfikacji w projekcie i będzie można rozpoczynać masową produkcję

- acdd
No to wracamy do tankowca... tu pragnę podziękować za wyrozumiałość z dźwigiem portowym 
Pytanie... załączam rysunek na którym jest pachołek... wnioskuję ze pachołek służy do naprowadzania lin z wyciągarki do kluz cumowniczych na burtach... pytanie o konstrukcję owego słupka... czy słupek jest zakończony poprzeczną rolką czy obraca się cały?
na rysunku element 99

Pytanie... załączam rysunek na którym jest pachołek... wnioskuję ze pachołek służy do naprowadzania lin z wyciągarki do kluz cumowniczych na burtach... pytanie o konstrukcję owego słupka... czy słupek jest zakończony poprzeczną rolką czy obraca się cały?
na rysunku element 99
- Tomasz_D
takie pachoły są stałe, nic się w nich nie obraca

- acdd
Poszperałem trochę na necie... i znalazłem takie coś...
- Załączniki
-
- słupek2.jpg (75.58 KiB) Przejrzano 7293 razy