Witam Wszystkich
Przystąpiłem do budowy modelu kutra Andrea Gail z Billing Boats. Kuter znany z Filmu Perfect Storm (Gniew Oceanu). Wybrałem wersję z kadłubem drewnianym (jest też w wersji z plastikowym) bo jak już pisałem w drewnie czuję się najlepiej. Skala modelu 1/30. Szkielet już poskładany, teraz trzeba go zaimpregnować (pokłady żywicą wręgi lakierem jachtowym). Jak już zakończę impregnację to przystępuje do poszycia i wtedy pokażę dalszy postęp w budowie.
Pozdrawiam Piotr
Andrea Gail główna bohaterka filmu
- Throd77
- Lokalizacja: {"name":"Pi\u0142a (wielkopolska)","desc":"","lat":"","lng":""}
- Throd77
Re: Andrea Gail główna bohaterka filmu
Skończyłem właśnie poszycie kadłuba. Teraz następny etap prac to zaimpregnowanie wnętrza lakierem jachtowym. Wyszlifowanie poszycia i pokładów (pokłady zaimpregnowane są żywicą epoksydową, oklejenie nadburcia. Po zakończeniu tych prac będę mógł przystąpić do laminowania kadłuba tkaniną szklaną.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Throd77
Witam Prace nad Andreą Gail postępują. Kadłub został pokryty laminatem wyszpachlowany i wyszlifowany. Teraz trzeba zrobić listwy na kadłubie i następny etap to malowanie. (Najpierw szpachlówka w sprayu i wygładzenie na mokro potem podkład i potem właściwe kolory.
- futaba
- Kontakt:
Fajnie to idzie do przodu. Mam tylko jednego tipa, jak szlifujesz szpachlówkę, to przypadkiem nie przeszlifuj się przez laminat do gołego drewna, bo potem po pomalowaniu będziesz miał w tym miejscu problemy.
Pozdrawiam
Grzegorz Jermołaj
Pływające i latające RC.
Grzegorz Jermołaj
Pływające i latające RC.
- Throd77
Tak jest uważałem na to szczególnie dzięki za poradę
- Throd77
Dzień dobry
Zapraszam na kolejny mały update ws. Andrey. Kadłub jest już gotowy do malowania. Teraz jeszcze przyjdzie warstwa szpachlówki natryskowej potem lekki finalny szlif i nakładam kolory. Przy następnym wpisie mam zamiar zaprezentować już pomalowany kadłub,
Pozdrawiam Piotr
Zapraszam na kolejny mały update ws. Andrey. Kadłub jest już gotowy do malowania. Teraz jeszcze przyjdzie warstwa szpachlówki natryskowej potem lekki finalny szlif i nakładam kolory. Przy następnym wpisie mam zamiar zaprezentować już pomalowany kadłub,
Pozdrawiam Piotr
- Throd77
Kadłub już pomalowany teraz Będę brał się za pokrywy pokładów i sterówkę
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Może coś z tego filmu się przyda
- Throd77
Dzięki za filmik. To wersja z plastikowym kadłubem u mnie jest drewniany ale nadbudowa jest ta sama. U mnie tym czasem Mr. Clooney doczekał się dachu nad głową. Teraz będę zabierał się za detale na dachu nadbudówki wraz z elektryką. Napęd radaru dwa szperacze, przednie i boczne światła pozycyjne oraz wewnętrzne oświetlenie sterówki i tylnego pokładu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
W zeszłym roku zrobiłem radar na popsutym mikro serwie. Usunąłem blokadę. Obroty są w miarę dobre ale serwo w ciągłych obrotach jest trochę za głośne. Kiedyś miałem zamiar budować ten model ale ta ilość linek to nie dla mnie.