Witam wszystkich
Rozpocząłem budowe Karl und marie, z powodu braku miejsca plany zmniejszyłem o połowe (skala 1:60?), i teraz nie wiem czy nie strzeliłem sobie tym w stope. Jeśli nie wyjdzie to zacznę od początku w orginalnej skali.
Wrcając do modelu, poszycie kadłuba planuje zrobic 1.5mmx3mm listewek z drewna gruszy pokład z brzozy o ile uda mi sie ją kupić w Szkocji, jesli nie, to z białego klonu lub z jakiegoś innego jasnego drewna.
Szkielet zrobiłem ze sklejki 3mm
Szkielet złożyłem bez stoczni w imadle
Po złożeniu szkieletu
Krawędzie wręg pomalowałem flamastrem na czarno powinno to pomóc podczas szlifowania.
Kadłub wypełniam drewnem sosnowym
Budowę będę opierał na relacjach pozostałych użytkowników.
Mam też pierwsze pytanie w niektorych relacjach widziałem pokład z watherwayem czy są jakieś dodatkowe plany do pobrania czy każdy sobie sam przerabiał plany ?
Karl und Marie 1:60 by Konrad
- Konrad86
- Lokalizacja: {"name":"Cardenden","desc":"Cardenden,Fife,GB-FIF,Szkocja,GB-SCT,KY5 0BN,Wielka Brytania,gb","lat":"56.1461978","lng":"-
Karl und Marie 1:60 by Konrad
Ostatnio zmieniony 20 paź 2024, 21:02 przez Konrad86, łącznie zmieniany 1 raz.
- ralfee3
Re: Karl und Marie by Konrad
Sprzęt widzę masz profesjonalny i profesjonalnie podchodzisz do tematu. Kibicuję. Waterway projektowałem samodzielnie, nie ma tego w planach. W skali 1:30 model nie jest aż tak wielki, aby zajmował dużo miejsca, więc rozważ budowę w oryginalnej skali według planów.
pozdrawiam,
Rafał
--------------------------------------------
w porcie: K&M
w stoczni: HMS Enterprize 1774
Rafał
- TomekA
Najlepszym chyba drewnem na poklad (w wersji ekonomicznej), jest buk (ang. beech). Ma malenkie cetki imitujace w skali drewno debowe.
Jesli masz dostep do gatunkow bardziej egzotycznych, to polecam na poklad holly - jasniutkie, koloru skorupki jajka, prawie bez slojow.
Jesli masz dostep do gatunkow bardziej egzotycznych, to polecam na poklad holly - jasniutkie, koloru skorupki jajka, prawie bez slojow.
- Konrad86
- Lokalizacja: {"name":"Cardenden","desc":"Cardenden,Fife,GB-FIF,Szkocja,GB-SCT,KY5 0BN,Wielka Brytania,gb","lat":"56.1461978","lng":"-
ralfee3 pisze: ↑05 maja 2024, 22:58 Sprzęt widzę masz profesjonalny i profesjonalnie podchodzisz do tematu. Kibicuję. Waterway projektowałem samodzielnie, nie ma tego w planach. W skali 1:30 model nie jest aż tak wielki, aby zajmował dużo miejsca, więc rozważ budowę w oryginalnej skali według planów.
Dziękuję za odpowiedź, jakiego programu używałeś do przerobienia planów?
- Konrad86
Z dostępem do drewna mam spory problem w marketach budowlanych jest tylko sosna i dąb.TomekA pisze: ↑05 maja 2024, 23:15 Najlepszym chyba drewnem na poklad (w wersji ekonomicznej), jest buk (ang. beech). Ma malenkie cetki imitujace w skali drewno debowe.
Czy na forum jest jeszcze ktoś z UK, kto mógłby podzielić się gdzie kupuję drewno ?
- TomekA
Byc moze sa inni koledzy z Twoich stron, nie wiem...
Ostatnio na Kodze cisza, wiekszosc starych wyzeraczy sie z forum wycofala, pozostali przewaznie siedza cicho, a mlodziaki nie zabieraja glosu - pewnie tylko ogladaja zdjecia nadeslane przez innych...
Nie wiem, jak u Ciebie w Szkocji. U mnie, tj. pld. Kalifornia, to ja nawet nie udaje sie do marketow budowlanych w poszukiwaniu odpowiedniego drewna, szkoda tracic czas, bo tam tylko podobnie jak u Ciebie, sosna, swierk, dab i topola - gatunki uzywane w budownictwie.
Tu sa tez i inne tartaki, sprzedajace gatunki drewna twardego (hardwoods), lisciaste i iglaste - dla glownie stolarzy meblowych, np. brzoza, buk, jablon, czeresnia, sliwa, orzech, jesion, inne owocowe, itp... Bywaja tez, jeszcze rzadsze outlety - spacjalistyczne sklepy/tartaki z gatunkami egzotycznymi dla np. lutnikow, - bukszpan, holly, heban, mahon, peroba...
Musisz sie szerzej rozejrzec w swym terenie.
A w ogole, to, skoro siedzisz w Szkocji, powinienes, przynajmniej teoretycznie, znac jez. angielski - przeto polecam znacznie wieksze miedzynarodowe forum modelarzy szkutniczych, Model Ship World - towarzystwo z calego swiata, bardziej aktywne niz Koga, suppliers of materials tez miedzynarodowi. Na pewno jest tam szereg kolegow i ze Szkocji.
Zapisz sie tam i zapytaj, - nie watpie, ze ktos Ci odpowie i doradzi. Na ich stronie istnieja i sie reklamuja dwa zrodla specjalistycznego drewna dla modelarzy - albo Ci stamtad dosla jakas deche gatunku ktory Cie interesuje, a z ktorej sobie potniesz odpowiednie kawalki czy listwy, albo tez podasz im dokladne wymiary i ilosc listewek, to Ci potna i przysla.
Albo tez, poszukaj sobie na internecie inne zrodla w UK.
To takie moje trzy grosze...
Ostatnio na Kodze cisza, wiekszosc starych wyzeraczy sie z forum wycofala, pozostali przewaznie siedza cicho, a mlodziaki nie zabieraja glosu - pewnie tylko ogladaja zdjecia nadeslane przez innych...
Nie wiem, jak u Ciebie w Szkocji. U mnie, tj. pld. Kalifornia, to ja nawet nie udaje sie do marketow budowlanych w poszukiwaniu odpowiedniego drewna, szkoda tracic czas, bo tam tylko podobnie jak u Ciebie, sosna, swierk, dab i topola - gatunki uzywane w budownictwie.
Tu sa tez i inne tartaki, sprzedajace gatunki drewna twardego (hardwoods), lisciaste i iglaste - dla glownie stolarzy meblowych, np. brzoza, buk, jablon, czeresnia, sliwa, orzech, jesion, inne owocowe, itp... Bywaja tez, jeszcze rzadsze outlety - spacjalistyczne sklepy/tartaki z gatunkami egzotycznymi dla np. lutnikow, - bukszpan, holly, heban, mahon, peroba...
Musisz sie szerzej rozejrzec w swym terenie.
A w ogole, to, skoro siedzisz w Szkocji, powinienes, przynajmniej teoretycznie, znac jez. angielski - przeto polecam znacznie wieksze miedzynarodowe forum modelarzy szkutniczych, Model Ship World - towarzystwo z calego swiata, bardziej aktywne niz Koga, suppliers of materials tez miedzynarodowi. Na pewno jest tam szereg kolegow i ze Szkocji.
Zapisz sie tam i zapytaj, - nie watpie, ze ktos Ci odpowie i doradzi. Na ich stronie istnieja i sie reklamuja dwa zrodla specjalistycznego drewna dla modelarzy - albo Ci stamtad dosla jakas deche gatunku ktory Cie interesuje, a z ktorej sobie potniesz odpowiednie kawalki czy listwy, albo tez podasz im dokladne wymiary i ilosc listewek, to Ci potna i przysla.
Albo tez, poszukaj sobie na internecie inne zrodla w UK.
To takie moje trzy grosze...
- ralfee3
Używam darmowego programu Inkscape.Dziękuję za odpowiedź, jakiego programu używałeś do przerobienia planów?
pozdrawiam,
Rafał
Rafał
-
Cześć
O drewno na modele warto zapytać w sklepach z fornirami dla stolarzy meblowych.
Sam kupuję w sklepie "Zagłoba Drewno Egzotyczne" oprócz forniru mają w ofercie obłóg i grubsze deski z przeróżnych gatunków drewna. U nas funkcjonuje przynajmniej kilka innych sklepów o takim profilu np. "CDO Centrum Drewna i Oklein".
Myślę, że analogiczne sklepy działają również w Szkocji.
Natomiast w kwestii wypełnienia szkieletu mam propozycję żebyś wypełnił go balsą. Dużo łatwiej ją zeszlifować a kupić ją można w każdym sklepie modelarskim czy z artykułami dla plastyków (przynajmniej w Polsce).
O drewno na modele warto zapytać w sklepach z fornirami dla stolarzy meblowych.
Sam kupuję w sklepie "Zagłoba Drewno Egzotyczne" oprócz forniru mają w ofercie obłóg i grubsze deski z przeróżnych gatunków drewna. U nas funkcjonuje przynajmniej kilka innych sklepów o takim profilu np. "CDO Centrum Drewna i Oklein".
Myślę, że analogiczne sklepy działają również w Szkocji.
Natomiast w kwestii wypełnienia szkieletu mam propozycję żebyś wypełnił go balsą. Dużo łatwiej ją zeszlifować a kupić ją można w każdym sklepie modelarskim czy z artykułami dla plastyków (przynajmniej w Polsce).
Pozdrawiam
Grzesiek
Bounty [url]https://www.koga.net.pl/forum/524/31443.html[/url]
Łódź Oseberg [url]https://www.koga.net.pl/forum/523/45549.html?p=59205#p59205[/url]
Allege d'Arles [url]https://www.koga.net.pl/forum/7/47745.html?p=92327#p92327[/url]
Grzesiek
Bounty [url]https://www.koga.net.pl/forum/524/31443.html[/url]
Łódź Oseberg [url]https://www.koga.net.pl/forum/523/45549.html?p=59205#p59205[/url]
Allege d'Arles [url]https://www.koga.net.pl/forum/7/47745.html?p=92327#p92327[/url]
- Konrad86
Forum jednak wciąż żyje, dziękuje wszystkim za odpowiedzi.
- Konrad86
Szkielet wypełniony i wyszlifowany.
Wkleiłem też drewniane klocki uchroni to wręgi przed połamaniem podczas poszywania kadłuba.
Mam też kolejne pytanie, jakiej długości desek używano do poszywania kadłuba ?
Wkleiłem też drewniane klocki uchroni to wręgi przed połamaniem podczas poszywania kadłuba.
Mam też kolejne pytanie, jakiej długości desek używano do poszywania kadłuba ?