Stanowcze NIE Czarnej Perle !

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
Awatar użytkownika
bartes123

Re: Stanowcze NIE Czarnej Perle !

Post autor: bartes123 »

Zasadniczy błąd producentów zestawów, zwłaszcza tych do prenumeraty, polega na tym, że zamiast pisać, że zestaw nie jest dla jeleni, tym bardziej jeszcze zachęcają, podając że każdy może wybudować model. Otóż nie, nie każdy może wybudować model tak zaawansowany. Ba, nie każdy może wybudować model jakikolwiek. A takie pisanie to ewidentne nabijanie w bambuko klientów. Byle Kowalski jest Bogu ducha winien i ma prawo nie wiedzieć, że jest dupa nie modelarz. To producent modelu powinien go uświadomić, że to nie za bardzo dla byle zjadacza chleba. Może wtedy sam producent robiłby części modelu na o wiele wyższym poziomie, bo to, na jakim poziomie są detale - to poraża. Ale żeby to ocenić, trzeba też jakieś modele prostsze zrobić, żeby mieć jakieś doświadczenie.
Tymczasem w niektórych opisach zestawów, na przykład Mamoli, widziałem już opisy typu - dla zaawansowanych, dla początkujących. Z tym że nie wiem, czy to opis producenta, czy sprzedawcy.
Nie da się zrobić modelu na "odpierdol" czy na "pół gwizdka", nawet z zestawu. Kiedyś była tu relacja nieodżałowanego S., który zrobił prześliczny jacht Mary z zestawu. Można? Można.
Z tym że Stefek paręnaście modeli wcześniej już zbudował...
Ale o tym oczywiście żaden początkujący nawet nie pomyśli.
A ja modlę się, żeby gigiDeagostini nie wpadł na pomysł wydawania gazetki z samochodem do złożenia - bo każdy będzie mechanikiem samochodowym. Ja mechanikiem nie jestem i samochodu nie zrobię. Nawet jak będzie w zestawie i z instrukcją. Jakoś bym sobie nie zaufał, że to się uda.
Tyle mam do powiedzenia w tym, już pomału żenującym i nudnym temacie, którym najwyraźniej się ani admin ani mod nie interesuje żaden, bo powinien już dawno być zamknięty.
Natomiast ja się pytam - czy coś zostanie zrobione w kierunku nowego działu dla modelarzy zestawowych? Czy nasz administrator chociaż wie o tym, że taki pomysł jest?
Awatar użytkownika
Ptah

Post autor: Ptah »

Ale przeciez to normalne ze wydawnictwa nie napisza stopnia trudnosci - dla nch liczy sie kasa co ich to obchodzi czy ktos to zlozy czy nie i jak to zlozy . Polityka - jak najwiecej sprzedac Daltego wybieraja modele ktore sa znane . Jak by chcieli naprzeklad sprzedawac Santisime Trinidat to 99 % potencialnych klientow poza modelarzami by nawet nie wiedziala co to jest .Szczerze mowiac moze 10 % kupujacych to zlozy do konca . A reszta albo wrzuci w piec albo pozniej probuje sprzedac na allegro niedokonczone ( czytaj zaczete i spieprz... modele) za pare groszy liczac ze ktos to kupi . Wiec co idzie za tym ze ludzie to kupuja . To RATY .... kupuje , zbiera przez 2 lata nie obciazajac budzetu domowego . Wywala ponad 4 tys zl . ..... Za te pieniadze ktos kto ma odrobine wiedzy z drewnem albo inaczej powiem umie korzystac z internetu i chce ( napisze duzymi literami CHCE ) miec ciekawe hobby i ma w sobie na tyle zaparcia to niech sobie na raty zainwestuje w sprzet i taka PERLE zbuduje sam z planow . Bedzie mial napewno wiecej zabawy , wiecej satysfakcji i olbrzymie zadowolenie .
Awatar użytkownika
Psyduck

Post autor: Psyduck »

Ja też bym chciał osobnego działu budowy z zestawów, oraz budowy od podstaw, lub przymusowego podania producenta zestawu w temacie w przypadku kiedy z niego korzystamy. Czasem ludzie budujący od podstaw szukają podobnych relacji - podpatrzenia jak inni to robili, a one giną w gąszczu relacji opierających się na zestawach, w których większość rzeby jest już gotowa.
Ale to tylko moje skromne zdanie.
www.george-psyduck.blogspot.com
ODPOWIEDZ