Łajba w 3 tygodnie

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PanLipazMiodem

Łajba w 3 tygodnie

Post autor: PanLipazMiodem »

Witam wszystkie słoniny.B)

Mam pytanie.

Dostałem zlecenie zrobienia okrętu "ORP Gen. Pułaski" w wojskowej modelarni. Jako, że kiedyś tam robiłem różne okręty szefostwo postanowiło mnie zatrudnić.
Sprawa przedstawia się tak: wiem, że wiele osób zna zasady działania modelarni wojskowych (modelarni - o ile można to tak nazwać) i wie jaki jest wygląd finalny "modeli".
Wiem również, że takie prace można nazwać nawet "profanacją" modelarstwa (kadłub z jednego kawałka drewna, brak zachowania linii teoretycznych, używanie jakiejś okleiny do mebli, części z zapalniczek i wszystkiego innego co ma podobny wygląd do prawdziwych elementów wyposażenia).

I tutaj w końcu pytanie: czy mogę zamieścić relację z budowy takiego "czegoś"?

Nie wiem czy będzie to miało jakieś wartości edukacyjne ale wiele szanowanych osób, które otrzymały w prezencie taki okręt było bardzo szczęśliwych i mówili - "piękny ten "model".
Dodam jeszcze, że wiele moich łajb, które zrobiłem będąc jeszcze w służbie zasadniczej, stoi w Sali Tradycji w JW w Świnoujściu oraz w Gdyni.
ŚP Wiceadmirał MW Andrzej Karweta również otrzymał zrobiony przeze mnie niszczyciel min "ORP Mewa" na którym pływał.

Chciałbym znać zdanie wielu osób czy relacjonować tą budowę czy nie? Nie chcę zaśmiecać forum jeżeli nie będziecie widzieli takiej potrzeby.

Pozdrawiam
Przemek
Awatar użytkownika
Smok_740

O:Łajba w 3 tygodnie

Post autor: Smok_740 »

Hejka

Sie nie pytaj tylko relacjonuj :)

Mnie jak i wielu innym napewno cos to da.

Pozdrawiam
Smoczny
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200

W stoczni
ALBATROS 1/55 - Constructo -a ze 45% - zawieszona do czasu wyzdrowienia :(
W kolejce: Santissima Trinidad 1/90 DeAgostini
CSS "Alabama" RC 1/48 - wlasny wyrob (mam nadzieje)
Lipak

Post autor: Lipak »

Oczywiście, że relacja musowa. Ja czekam z ogromnym zaciekawieniem, chyba najbardziej ciekaw jestem jakich niestandardowych materiałów użyjesz.
E-palę sobie.
Awatar użytkownika
Slawek Kromer

Post autor: Slawek Kromer »

sama bryła okrętu nie jest taka skomplikowana tylko sporo drobnicy na pokładzie ale w dużym uproszczeniu może wykonalne-powodzenia
a jaka wielkość modelu?
Awatar użytkownika
PanLipazMiodem

Post autor: PanLipazMiodem »

To będzie bardzo uproszczone bo i czasu nie za wiele.

A co do skali to nie wiem nawet jaka. Pamiętam, że robilo się je i miały ok 50cm długości.
Jutro zaczynam pracę nad nim to sprawdzę.
ODPOWIEDZ