Mini Tokarka
- Jacek.
Re: Mini Tokarka
Przepraszam moja wina o jedno zero za dużo powinno być do dwóch setek 0,02 a tym mierzę pod łożyska
- Załączniki
-
- P1050438.jpga.jpg (47.3 KiB) Przejrzano 5455 razy
-
Witam
Mam na zbyciu tokarkę BL180 TYTAN300 50 godzin pracy.
Przekładnie metalowe i dodatki.
Pozdrawiam
Mam na zbyciu tokarkę BL180 TYTAN300 50 godzin pracy.
Przekładnie metalowe i dodatki.
Pozdrawiam
- sferoida
Tomku, przeleciałem sobie zalinkowany filmik, a w zasadzie całą serię. Dzięki jeszcze raz, trochę się klaruje wybór.
Stanisław, podeślij mi ofertę (co tam masz, foto, cena) na pw, chociaż nie wiem ktoś zacz
Stanisław, podeślij mi ofertę (co tam masz, foto, cena) na pw, chociaż nie wiem ktoś zacz

pozdrawiam Radek
- sferoida
Zainwestowałem w klon chińczyka brandowany nazwą: Holzmann ED 300 ECO. Wstyd przyznać, tokareczka kupiona jeszcze w lipcu dopiero teraz doczekała się podłączenia do prądu. Zakup ten był przyczyną modernizacji kanciapy garażowej, ale powolutku już umeblowałem i zaczynam wracać do gry.
Tak teraz się urządzam, do końca jeszcze pozostało parę drobiazgów:
A sama tokareczka wygląda tak:
W necie pełno jest opisów jak to wszyscy wszystko badają mikroskopem. Ja nie mam żadnych czujników, nie jestem w stanie stwierdzić bicia, luzów organoleptycznie też nie zauważyłem. Jeżeli Was interesuje to proszę powiedzieć jak coś sprawdzić, a pewnie kiedyś
coś takiego zrobię.
Zauważone mankamenty:
1. brak jakiejkolwiek instrukcji, trzeba szukać w necie filmików
2. trzeba wyczyścić tokarkę, bo jest brudna i nie mówię tu tylko o oleju. Ten olej jest zmieszany z jakimś pyłem/brudem, po otwarciu pokrywy gitary widać to bardzo dobrze. Nie rozkręcałem innych elementów, bo jeszcze trochę się obawiam czy czegoś nie popsuję.
3. dźwignia zmiany biegów szybki /wolny czasami się wyzębia w trakcie pracy. Aby dobrze wsadzić koła zębate należy przy zmianie poobracać wrzecionem i wówczas dokonać przełożenia
4. obrócenie imaka, aby toczyć stożki wymaga przesunięcia całej szufladki w bok, dopiero tam znajdziemy śruby, bardzo niewygodne rozwiązanie
Plusy:
1. toczy
2. przelot wrzeciona - wsadziłem pręt fi6mm o długości 1m
3. posuw fajną sprawą jest, gwintów jeszcze się nie nauczyłem i nie wiem czy nie prościej narzynką, ale może kiedyś zajdzie potrzeba
4. uchwyt wiertarski w koniku (kupiony dodatkowo, nie było w zestawie)
Mała próba wiercenia i toczenia na pręcie fi 6mm:
W drewnie jeszcze nie robiłem. Musze się trochę podszkolić, bo już połamałem róg płytki w jednym nożu
Podsumowując jestem zadowolony, choć czeka mnie czyszczenie tokarki, wcześniej kupno jakiegoś oleju do jej smarowania i oleju/chłodziwa do obróbki
Tak teraz się urządzam, do końca jeszcze pozostało parę drobiazgów:
A sama tokareczka wygląda tak:
W necie pełno jest opisów jak to wszyscy wszystko badają mikroskopem. Ja nie mam żadnych czujników, nie jestem w stanie stwierdzić bicia, luzów organoleptycznie też nie zauważyłem. Jeżeli Was interesuje to proszę powiedzieć jak coś sprawdzić, a pewnie kiedyś

Zauważone mankamenty:
1. brak jakiejkolwiek instrukcji, trzeba szukać w necie filmików
2. trzeba wyczyścić tokarkę, bo jest brudna i nie mówię tu tylko o oleju. Ten olej jest zmieszany z jakimś pyłem/brudem, po otwarciu pokrywy gitary widać to bardzo dobrze. Nie rozkręcałem innych elementów, bo jeszcze trochę się obawiam czy czegoś nie popsuję.
3. dźwignia zmiany biegów szybki /wolny czasami się wyzębia w trakcie pracy. Aby dobrze wsadzić koła zębate należy przy zmianie poobracać wrzecionem i wówczas dokonać przełożenia
4. obrócenie imaka, aby toczyć stożki wymaga przesunięcia całej szufladki w bok, dopiero tam znajdziemy śruby, bardzo niewygodne rozwiązanie
Plusy:
1. toczy

2. przelot wrzeciona - wsadziłem pręt fi6mm o długości 1m
3. posuw fajną sprawą jest, gwintów jeszcze się nie nauczyłem i nie wiem czy nie prościej narzynką, ale może kiedyś zajdzie potrzeba
4. uchwyt wiertarski w koniku (kupiony dodatkowo, nie było w zestawie)
Mała próba wiercenia i toczenia na pręcie fi 6mm:
W drewnie jeszcze nie robiłem. Musze się trochę podszkolić, bo już połamałem róg płytki w jednym nożu
Podsumowując jestem zadowolony, choć czeka mnie czyszczenie tokarki, wcześniej kupno jakiegoś oleju do jej smarowania i oleju/chłodziwa do obróbki
pozdrawiam Radek
-
Witam, czy ktoś już nacinał gwinty calowe na Holzmann ED 300 ECO, bo ta tabliczka jest trochę nie zrozumiała, posiadam tą tokareczkę od niedawna i nie bardzo wiem jak te koła ustawić.