safari28 pisze:jest to jeden z najlepszych modeli jakie przyszło mi oglądać
Dwa lata temu widziałem w Oleśnicy na mistrzostwach Polski modele reprezentacji z Ukrainy i uwierzcie, że muszę się jeszcze wiele nauczyć żeby choćby zbliżyć się do takiego poziomu jaki zaprezentowali. Ale nie ma co daleko szukać, na naszym forum też jest mnóstwo talentów i mistrzów szkutników, Jedyny sposób żeby Im dorównać to budować, budować i jeszcze raz budować. Tak naprawdę najważniejsze to mieć pasję i nie ważne jak się buduje, ładnie czy nie ładnie, pasja jest najważniejsza, człowiek bez pasji jest nieszczęśliwy.
Zrobiłem dzisiaj fok stensztag i fok stensztag ruchomy drugi.
Po zrobieniu oplotów i gałki tureckiej okazało się, że gałki są za duże a oplot pogrubił sztagi, musiałem zacząć od nowa i tym sposobem mam o dwa sztagi za dużo i mogę sobie zrobić z nich breloczki . Na zdjęciu te dwa u góry są do wywalenia.
Mateusz, wielkie dzięki za opinię . Linki próbowałem z wielu różnych nici z poliestru i bawełny różnych producentów i ostatecznie zdecydowałem się na nici Talia z poliestru. Nici są w dwóch grubościach 30 i 120 ( czegoś tam, nie wiem, co to za jednostka miary, grubości, może wagi)
Kilka zdjęć pokazują jak uzbroiłem pojedyncze i podwójne bloczki 6 mm
Kausza jest z rozwierconej rolki mosiężnej 2, 5 mm
Hak z drutu mosiężnego 0.8 mm
Linka ciemna spleciona z 9 nitek a jasna z 6 nitek Talia 120
Ja też śpieszę z gratulacjami. Detale olinowania, jakie wykonujesz są znakomite. Skala Twojego modelu pozwala na ich wykonanie. Jeśli mogę dodać coś na temat nici, oznaczenia ich grubości są bardzo proste. Te numery, 30, 60, 120, 180 itd., oznaczają po prostu ilość metrów, przypadającą na 1 gram nici. Innymi słowy, im niższy numer, tym grubsza nić.
Ahoj! Dzięki za reklamę , ale bloczki niech pozostaną "Mirkowe" , to nie nasz pomysł , my tylko przejęliśmy produkcję i technologię wykonania , nawet ceny netto pozostały według cennika Mirka , na stronie musieliśmy dodać podatek VAT , zapraszam na maila szkutnik-model@wp.pl