witam!
coraz ładniej to wygląda:whistle:
Mam pytanko: w jaki sposób to zrobiłeś,że sklejka na części rufowej wyglada jak nie sklejka:) ? tzn, chodzi mi o to, że nie widać warstw sklejki.
Bounty wg. billing boats
-
Odp:Bounty wg. billing boats
Zależy, który element masz na myśli. Kil został oklejony od "czoła" fornirem. Jednak aby z boku nie było widać okleiny (bądź co bądź to grubość ok. 0,6 mm) należy go zeszlifować do takiej grubości by nie było go z boku widać - tu należy uważać żeby nie zeszlifować za dużo. Przy bardzo uważnym oględaniu z bliskiej odległości i tak będzie widać ale z 1 metra to już nie, chyba że ktoś ma "sokoli wzrok":P
Część z oknami jest tak samo oklejona i podobnie przeszlifowana, chociaż patrząc od rufy powinno być widać deski bocznego poszycia (tu nie mam pewności ale tak na którymś z forum zostało to opisane). Ja zrobiłem tak jak widać uznając, że przy tej rufie lepiej będzie wyglądać. Decyzję o tym jak to zrobić należy podjąć przed rozpoczęciem oklejania szkieletu poszyciem.
Natomiast ten element ozdobny co się składa z kilku części sklejki był szlifowany, malowany, szlifowany itd. - farba przykryła warstwy sklejki, które po szlifowaniu są widoczne dość słabo (widzę, że jeszcze w paru miejscach trzeba będzie go przeszlifować)
Napisałeś, że budujesz swój model - zrób swoją osobną relację - wstawiając zdjęcia inni uczestnicy forum bardziej doświadczeni ode mnie z pewnością podpowiedzą niejedno dobre rozwiązanie.
Tu wszczyscy zdobywają doświadczenie i w związku z tym mogą popełniać błędy (jeśli kogoś uraziłem to przepraszam :( ) , bez obaw atmosfera na tym forum jest świetna - prawie domowa :)
pozdrawiam Tomisław
Część z oknami jest tak samo oklejona i podobnie przeszlifowana, chociaż patrząc od rufy powinno być widać deski bocznego poszycia (tu nie mam pewności ale tak na którymś z forum zostało to opisane). Ja zrobiłem tak jak widać uznając, że przy tej rufie lepiej będzie wyglądać. Decyzję o tym jak to zrobić należy podjąć przed rozpoczęciem oklejania szkieletu poszyciem.
Natomiast ten element ozdobny co się składa z kilku części sklejki był szlifowany, malowany, szlifowany itd. - farba przykryła warstwy sklejki, które po szlifowaniu są widoczne dość słabo (widzę, że jeszcze w paru miejscach trzeba będzie go przeszlifować)
Napisałeś, że budujesz swój model - zrób swoją osobną relację - wstawiając zdjęcia inni uczestnicy forum bardziej doświadczeni ode mnie z pewnością podpowiedzą niejedno dobre rozwiązanie.
Tu wszczyscy zdobywają doświadczenie i w związku z tym mogą popełniać błędy (jeśli kogoś uraziłem to przepraszam :( ) , bez obaw atmosfera na tym forum jest świetna - prawie domowa :)
pozdrawiam Tomisław
-
Czas na zrobienie poszycia dna. Użyłem taśmy miedzianej samoprzylepnej o szerokości ok. 8mm pociętej na odcinki 25 mm.
przyklejanie jest dość wciągającym zajęciem i bardzo szybko przy tym mija czas :angry:
pozdrawiam Tomisław

przyklejanie jest dość wciągającym zajęciem i bardzo szybko przy tym mija czas :angry:
pozdrawiam Tomisław
- Slawek Kromer
Ładnie Ci to wychodzi niema co tylko trzymaj tak dalej
pozdrawiam sławek
pozdrawiam sławek
-
witam!
dzięki za wyczerpującą odpowiedz:)
co do stworzenia własnej relacji to się jeszcze troche wstrzymam, dopiero sie oswajam z tym forum...B)
pozdrawiam
dzięki za wyczerpującą odpowiedz:)
co do stworzenia własnej relacji to się jeszcze troche wstrzymam, dopiero sie oswajam z tym forum...B)
pozdrawiam
-
Tomiss napisał:
Cześć!
Gdzie można kuić taką taśmę?
P.S.
Bardzo fajnie to wygląda!
Czas na zrobienie poszycia dna. Użyłem taśmy miedzianej samoprzylepnej o szerokości ok. 8mm pociętej na odcinki 15 mm.
Cześć!
P.S.
Bardzo fajnie to wygląda!
Witek
- krzychkam
- Lokalizacja: {"name":"Bia\u0142ystok","desc":"","lat":"","lng":""}
Witam :) :) :)
vito1 napisał:
Cześć!
[/quote]
Taśmę miedzianą samoprzylepną można kupić tu (wysyłkowo):
http://www.artshobby.pl/katalog/index.htm
Taśma miedziana "Tiffany" firmy Maestro
Taśma miedziana "Tiffany" firmy Venture Tape, USA
Venture jest lepsza - ale mówię to jako witrażownik gdyż jako modelarz jeszcze nie stosowałem żadnej.
Jeśli jesteś z Warszawy lub okolic to można kupić bezpośrednio u nich w sklepie na Bemowie vis a vis WAT
Dokładny adres łącznie z mapką znajdziesz tu
vito1 napisał:
Cześć!
[/quote]
Taśmę miedzianą samoprzylepną można kupić tu (wysyłkowo):
http://www.artshobby.pl/katalog/index.htm
Taśma miedziana "Tiffany" firmy Maestro
Taśma miedziana "Tiffany" firmy Venture Tape, USA
Venture jest lepsza - ale mówię to jako witrażownik gdyż jako modelarz jeszcze nie stosowałem żadnej.
Jeśli jesteś z Warszawy lub okolic to można kupić bezpośrednio u nich w sklepie na Bemowie vis a vis WAT
Dokładny adres łącznie z mapką znajdziesz tu
-
Taśmę można kupić w hurtowniach i sklepach handlujących art. do witrażownictwa. Poza adresem podanym w poprzednim poście można ją kupić także na ul. Glebowej 28 w Poznaniu - nie jest to centrum - cena ok. 20 - 30 zł. w zależności od szerokości http://www.agropref.poznan.pl/
Kadłub został oklejony i trochę podziurkowany ;)
Imitacja gwoździ nie jest wypukła ale przy tym materiale chyba nie da się tego w prosty sposób zrobić - w każdym bądź razie nie wpadłem na pomysł jak to zrobić. Do imitacji użyłem kółka zębatego i stąd są podłużne rowki a nie kółka
płytka ma wymiar 25x8 mm
pozdrawiam Tomisław
Kadłub został oklejony i trochę podziurkowany ;)
Imitacja gwoździ nie jest wypukła ale przy tym materiale chyba nie da się tego w prosty sposób zrobić - w każdym bądź razie nie wpadłem na pomysł jak to zrobić. Do imitacji użyłem kółka zębatego i stąd są podłużne rowki a nie kółka

płytka ma wymiar 25x8 mm

pozdrawiam Tomisław
- Piotrek
Tomiss napisał:
Mi do głowy przychodzi taki pomysł:
Odklejasz taśmę od nośnika i kładziesz stroną bez kleju na w miarę miekkim materiale. Najlepiej odciąć fragment nieco dłuższy niż to wymagane, aby oba końce umocować do podłoża. Następnie robisz wgłębienia, po czym skalpelem odcinasz fragment jaki potrzebujesz i naklejasz na model.
Nie wiem, czy to będzie działało, bo nigdy nie próbowałem. Ale sądzę, że nie powinno być większych problemów. W ten sposób od strony bez kleju będziesz miał wypukłe imitacje gwoździ.
Gdybyś próbował tej metody, to daj znać jaki jest efekt.
Imitacja gwoździ nie jest wypukła ale przy tym materiale chyba nie da się tego w prosty sposób zrobić - w każdym bądź razie nie wpadłem na pomysł jak to zrobić.
Mi do głowy przychodzi taki pomysł:
Odklejasz taśmę od nośnika i kładziesz stroną bez kleju na w miarę miekkim materiale. Najlepiej odciąć fragment nieco dłuższy niż to wymagane, aby oba końce umocować do podłoża. Następnie robisz wgłębienia, po czym skalpelem odcinasz fragment jaki potrzebujesz i naklejasz na model.
Nie wiem, czy to będzie działało, bo nigdy nie próbowałem. Ale sądzę, że nie powinno być większych problemów. W ten sposób od strony bez kleju będziesz miał wypukłe imitacje gwoździ.
Gdybyś próbował tej metody, to daj znać jaki jest efekt.
Piotrek
-
To jest jakaś myśl - można to zrobić tak jak piszesz. Pojawiają się wówczas dwa problemy. Pierwszy to to, że taśma przykleja się do "ustrojstwa robiącego wgłębienia", a ponieważ nie jest zbyt gruba to się załamuje i przy przyklejaniu trzeba ją dość mocno dociskać aby załamania usunąć co powoduje powstanie drugiego problemu - spłaszczania wypukłości aż do całkowitego ich wyprostowania. Być może przy odpowiedniej wprawie można to dobrze zrobić - mnie się to jednak nie udało:( i dlatego zrobiłem to innaczej.
Różnicy pomiędzy tymi sposobami gołym okiem prawie wcale nie widać, chociaż oczywistym jest, że powinny być wypukłości imitujące gwoździe.
Tomisław
Różnicy pomiędzy tymi sposobami gołym okiem prawie wcale nie widać, chociaż oczywistym jest, że powinny być wypukłości imitujące gwoździe.
Tomisław