Jakiej firmy zestaw żaglowca?
-
Jakiej firmy zestaw żaglowca?
Mam pytanie: z której firmy wybrać zestaw do budowy żaglowca? W sklepach internetowych jest tego sporo, ale nie mogąc wziąć go do ręki, trudno ocenić jakość oferowanych części.Mam zamiar zmontować któryś z "prostszych" modeli (zwłaszcza pod względem takielunku) np. coś z floty Kolumba, ew. jakiś galeon - ma być efektowny, nieprzesadnie zależy mi na 100% wierności historycznej. Z pewnością i tak sporo części będę dorabiał indywidualnie, istotne jest, by kadłub i poszycie wymagały jak najmniej zmian, no i żeby plany były takie, coby nie było trzeba co chwilę pytać na forum. Mam co prawda sporo i materiałów i narzędzi, i umiejętności obróbki drewna, ale nie mam CZASU...
- Sance
Re: Jakiej firmy zestaw żaglowca?
doctoreW pisze: zależy mi na 100% wierności historycznej
Więc zapomnij o zestawie.
- TomekA
Ha! A to wlasnie czas i cierpliwosc sa w modelarskim szkutnictwie najwazniejszymi narzedziami!
Moze rzeczywiscie lepiej byloby, gdybys sobie zafundowal jakis plastikowy model czolgu czy samolotu do "montowania" na weekend.
Moze rzeczywiscie lepiej byloby, gdybys sobie zafundowal jakis plastikowy model czolgu czy samolotu do "montowania" na weekend.
- grzegorz75
Sance pisze:doctoreW pisze: zależy mi na 100% wierności historycznej
Więc zapomnij o zestawie.
doctoreW pisze: nieprzesadnie zależy mi na 100% wierności historycznej

http://www.iik.suzuki.pl/
- muli9
- Lokalizacja: {"name":"Polska Rzesz\u00f3w","desc":"","lat":"","lng":""}
- Kontakt:
doctoreW pisze:... ale nie mam CZASU...
Konia z rzędem temu kto go ma

- Andrzej1
- Lokalizacja: {"name":"Polska Szczecin","desc":"","lat":"","lng":""}
muli9 pisze:doctoreW pisze:... ale nie mam CZASU...
Konia z rzędem temu kto go manauka mówi, że podróżując z prędkością większą niż prędkość światła można troche nadrobić...
Przykro mi, ale nauka tego nie mówi.
Póki co prędkości światła nie można przekroczyć, a w każdym razie nie może tego
zrobić żadne ciało materialne o masie większej od zera,
a modelarz bezsprzecznie jest ciałem materialnym o masie większej od zera,
a "warstat" modelarza ?
Z ukłonami
Andrzej Korycki
"...
Wy nie cofniecie życia fal
Nic skargi nie pomogą
Daremne żale, próżny trud
Świat pójdzie swoją drogą"
Ostatnio zmieniony 17 gru 2012, 13:16 przez Andrzej1, łącznie zmieniany 1 raz.
- paniol2005
Kolego , na pewno nic z floty Kolumba i żaden galeon nie jest "prostszy" w poprawnym zmontowaniu lub budowie.
Jeśli Dżonka nie jest dla Ciebie efektowna , to może K&M dostepny na tym forum.
Na pewno wyjdzie taniej (jeśli coś sknocisz), jest b. ładną jednostką i wg mnie łatwiejszą na początek.
Jest dobrze opisana budowa , wiele fotek i dobrych rad.
Czy kolega napisał iż brak mu cierpliwości ?
Z tego co czytałem - to tylko ma problemy z osiągnięciem prędkości nadświetlnej która istnieje (na razie) np w serii Star Wars , a nie jest w naszym "fachu" potrzebna.
Jeśli Dżonka nie jest dla Ciebie efektowna , to może K&M dostepny na tym forum.
Na pewno wyjdzie taniej (jeśli coś sknocisz), jest b. ładną jednostką i wg mnie łatwiejszą na początek.
Jest dobrze opisana budowa , wiele fotek i dobrych rad.
TomekA pisze:Ha! A to wlasnie czas i cierpliwosc...
Czy kolega napisał iż brak mu cierpliwości ?
Z tego co czytałem - to tylko ma problemy z osiągnięciem prędkości nadświetlnej która istnieje (na razie) np w serii Star Wars , a nie jest w naszym "fachu" potrzebna.
Pozdrwiam - Tomek
- Stojgniew
Coś za coś. Człowiek często musi dokonywać wyborów. Model zestawowy powinieneś szybciej złożyć niż model, którego każdy element wykonasz indywidualnie. Wieloprocentową wartość historyczną, z lekko przymrużonym okiem, ma chyba każdy zestaw. Efektowność to chyba kwestia gustu. Piszesz, że jakieś narzędzia masz i jakieś doświadczenie w drewnie. Nie trać czasu, którego Ci brak, tylko kupuj model i składaj. Załóż relację, a jak się "zawiesisz" na czymś, to na pewno otrzymasz tu pomoc.
Ja osobiście oglądałem zestawy modelarskie constructo, mantua, mamoli i corel - moja subiektywna opinia co do jakości tych zestawów (czyli ranking od najlepszego do najgorszego) wygląda następująco: corel, constructo, mamoli i mantua. Ocena tylko po wyglądzie zestawów i oględzinach dokumentacji.
Corel zdecydowanie przypadł mi do gustu. Dobre plany i dobre jakościowo materiały szczególnie w modelach dla zaawansowanych modelarzy. Jakość "drobnicy" też niczego sobie. Ale próżno szukać jakości Romka, Mirka czy innych naszych kolegów.
Będąc początkującym, aczkolwiek z aspiracjami szkutnikiem wybrałbym np model jachtu "scotland" w skali 1:64. W tym modelu wymieniłbym odlewane metalowe okna na własnoręcznie zmajstrowane, a reszta chyba zestawowa. Model nie jest wielki ale skala pozwala na pracę z nieco większymi elementami. Ich ilość też nie jest przytłaczająca, a dla mnie taki model jest również efektowny. W Hamburgu ten model kosztuje 85 euro i jest jednym z najtańszych.
Bardziej efektowny wg mnie byłby galeon "Half Moon" w skali 1:50. Jeszcze większa skala i jeszcze większa "drobnica". Ponad pięćdziesiąt centymetrów długości i wysokości. Ma zdecydowanie lepsze materiały, przeznaczony dla średnio-zaawansowanych modelarzy. Z dużym samozaparciem też byś go poskładał. No ale cena to już ponad 200 euro.
Kupuj model jaki Ci się podoba, zakładaj relację i składaj.
Pozdrawiam
Ja osobiście oglądałem zestawy modelarskie constructo, mantua, mamoli i corel - moja subiektywna opinia co do jakości tych zestawów (czyli ranking od najlepszego do najgorszego) wygląda następująco: corel, constructo, mamoli i mantua. Ocena tylko po wyglądzie zestawów i oględzinach dokumentacji.
Corel zdecydowanie przypadł mi do gustu. Dobre plany i dobre jakościowo materiały szczególnie w modelach dla zaawansowanych modelarzy. Jakość "drobnicy" też niczego sobie. Ale próżno szukać jakości Romka, Mirka czy innych naszych kolegów.
Będąc początkującym, aczkolwiek z aspiracjami szkutnikiem wybrałbym np model jachtu "scotland" w skali 1:64. W tym modelu wymieniłbym odlewane metalowe okna na własnoręcznie zmajstrowane, a reszta chyba zestawowa. Model nie jest wielki ale skala pozwala na pracę z nieco większymi elementami. Ich ilość też nie jest przytłaczająca, a dla mnie taki model jest również efektowny. W Hamburgu ten model kosztuje 85 euro i jest jednym z najtańszych.
Bardziej efektowny wg mnie byłby galeon "Half Moon" w skali 1:50. Jeszcze większa skala i jeszcze większa "drobnica". Ponad pięćdziesiąt centymetrów długości i wysokości. Ma zdecydowanie lepsze materiały, przeznaczony dla średnio-zaawansowanych modelarzy. Z dużym samozaparciem też byś go poskładał. No ale cena to już ponad 200 euro.
Kupuj model jaki Ci się podoba, zakładaj relację i składaj.
Pozdrawiam
W trakcie budowy: Golden Hind (Szkutnik)
- jarekwo
Tak od siebie dodam tylko, że jeżeli człowiek nie ma czasu a chciałby zbudować "coś fajnego" to chyba lepiej sobie kupić zestaw plastikowy czyli 300 elementów + "super glue" i zbuduje go w dwa wieczory (+browary
)
Ja zacząłem budować z zestawu Deagostini ale przeszkadzały mi niedociągnięcia i poważne błędy w zestawie i od prawie roku bardziej cofam się w budowie niż idę naprzód. Cały czas okazuje się, że to co wczoraj było fajne dzisiaj jest żenujące. Czasu dużo nie mam więc budowa potrwa zamiast 2 chyba z 5 lat (albo i dłużej- teraz te modele ludzie już kończą a ja zrywam pokłady do najniższego).
To taka dygresja aby pokazać, że nawet budowa zestawu nie jest najprostsza i jeżeli nie ma się cierpliwości to chyba nie warto wydawać kasy

Ja zacząłem budować z zestawu Deagostini ale przeszkadzały mi niedociągnięcia i poważne błędy w zestawie i od prawie roku bardziej cofam się w budowie niż idę naprzód. Cały czas okazuje się, że to co wczoraj było fajne dzisiaj jest żenujące. Czasu dużo nie mam więc budowa potrwa zamiast 2 chyba z 5 lat (albo i dłużej- teraz te modele ludzie już kończą a ja zrywam pokłady do najniższego).
To taka dygresja aby pokazać, że nawet budowa zestawu nie jest najprostsza i jeżeli nie ma się cierpliwości to chyba nie warto wydawać kasy

Pozdrawiam
Jarek
Jarek