Witam.
Oto nad czym obecnie pracuję.Budowa raczej łatwa i przyjemna.Prace są już na dość zaawansowanym etapie.Co nieco staram się poprawić, bądź "wycisnąć" z plastiku ile się da.Niektóre elementy muszę robić od podstaw.W kilku postach postaram się przedstawić wcześniejsze etapy budowy.
Kilka zdjęć...
Le Soleil Royal 1:100-plastik
- Mirek77
Re: Le Soleil Royal 1:100-plastik
Od siebie dodałem fornirowe pokłady, kuchnię okrętową, kabestan i niektóre pachoły.
- Mirek77
- Motyl
Z plastikowymi modelami to jest o wiele szybciej Lecz efekt, nawet kiedy się próbuje wycisnąć wszystko z zestawu pozostawia wiele do życzenia. Mam takie pytanie czy zestaw jest fabrycznie pomalowany? Bo muszę przyznać że "złocenia" wyglądają przyzwoicie
- Mirek77
Przeróbka galerii rufowej.Jak widać na zdjęciach, wycinam panele z płaskorzeźbami, tak aby powstały otwarte balkony.Zeszlifowuję nadmiar plastiku do momentu, aż zostaną same zdobienia.Później maluję i naklejam na kadłub.Na tym etapie prac znajduję się obecnie.
Co do pytania- cały model maluję własnoręcznie.
Co do pytania- cały model maluję własnoręcznie.
- Mirek77
Witam.Popracowałem troszkę nad stewą dziobową i galionem.
- Mirek77
Kontynuacja prac na dziobie.Przerobiłem trochę zestawowy greting.Reszta bez zmian.Wszystko całkiem nieźle do siebie pasuje.
- Mirek77
Jak piszą koledzy- to jeden z tych modeli, których nie powinno się budować. Model przeleżał 12 lat, ale z sentymentu postanowiłem go ukończyć. Na innych forach napisano o nim, już chyba wszystko i nie będę wnikał. którą wersję Soleil Royal przedstawia. Prawdopodobnie żadnej. Chcę po prostu zbudować ładny model na półkę.
Model został rozebrany, kadłub oszlifowany i oklejony fornirem gruszkowym. Gretingi wymieniłem na drewniane, które mam jeszcze od Mirka Rybusa. Ogólnie jak najwięcej plastiku pokrywam drewnem lub w ogóle zamierzam wymienić na drewniane np. maszty. Troszkę detali dodaję od siebie.
No to teraz kilka zdjęć
Model został rozebrany, kadłub oszlifowany i oklejony fornirem gruszkowym. Gretingi wymieniłem na drewniane, które mam jeszcze od Mirka Rybusa. Ogólnie jak najwięcej plastiku pokrywam drewnem lub w ogóle zamierzam wymienić na drewniane np. maszty. Troszkę detali dodaję od siebie.
No to teraz kilka zdjęć
- wojtassS
Bardzo ładna ta grusza, co zastosowałeś żeby uzyskać taki odcień?
Dość ciekawa kolorystyka, wzorowałeś się na tym modelu? Poza tym czekam na dalsze postępy i kibicuję w ukończeniu, bo widać że model będzie zacny
Pozdrawiam
Dość ciekawa kolorystyka, wzorowałeś się na tym modelu? Poza tym czekam na dalsze postępy i kibicuję w ukończeniu, bo widać że model będzie zacny
Pozdrawiam
- Mirek77
Dzięki za zainteresowanie.
Tego modelu akurat nie widziałem, a przejżałem chyba wszystkie relacje na forach. Kolor uzyskałem po nałożeniu pokostu lnianego.
Tego modelu akurat nie widziałem, a przejżałem chyba wszystkie relacje na forach. Kolor uzyskałem po nałożeniu pokostu lnianego.