Z wizytą u modelarzy z Ukrainy

Tu mozna narzekać i pisać o sprawach nie związanych z tematami forów
Awatar użytkownika
bartes123

O:Z wizytą u modelarzy z Ukrainy

Post autor: bartes123 »

Mirku, samo zaproszenie przez tak zacne grono to nobilitacja. Przy okazji, może napisz coś jak się żyje naszym kolegom ze wschodu. Słyszałem że pan Baranov zarabia właśnie robiąc modele, i to zarabia niezłą kasę.
Modele faktycznie piękne, widać, że panowie do rangi sztuki unieśli minimalizację tego co nie widać (i bardzo dobrze) a widoczne ludzkim okiem detale potrafią wypromować czy to za pomocą lakierów, szelaków czy chociażby oświetlenia. No ale myślę, że wizyta u pana Romashchenki zamknie usta każdemu malkontentowi. Swoją drogą też bym wiele dał żeby obejrzeć Le Requin czy też La Fleur De Lis na żywo...
Proszę o dużo fotek, nie tylko modeli, ale przede wszystkim ich warsztatów. Z relacji na MSW wiem, że posiadają niezły warsztat stworzony z narzędzi "improwizowanych"
Jeszcze raz gratuluję pomysłu odwiedzin.
Awatar użytkownika
mirek

Post autor: mirek »

Bardzo późnym popołudniem udaliśmy się do Aleksandra Romaszczenko nasz gospodarz bardzo ucieszył się z naszej wizyty ponieważ obawiał się , że w taki upał nie będziemy w stanie przyjechać.
Oczywiście od razu udaliśmy się do modelarni a właściwie małego pomieszczenia gdzie Aleksander ( Sasza)robi swoje modele.

Obrazek

Sasza w czerwonej koszulce
W tym pomieszczeniu byliśmy w stanie wytrzymać nie całe 5 min ponieważ klimatyzacja uległa awarii a bez tego nie szło tam wytrzymać. Na warsztacie jak możecie się domyśleć model Francuskiej Galery
La Fleur de Lis nie było możliwości technicznych aby zrobić więcej zdjęć ( Model zamontowany na stoczni) Sasza zaproponował abym podał link gdzie dokładnie pokazał krok po kroku jak powstaje ten model : http://forum.shipmodels.com.ua/viewtopic.php?f=27&t=57
Zrobiłem jedynie kilka zdjęć fragmentów Szebeki Le Requin z 1750 r.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rozmowy na interesujące mnie tematy znów przeciągnęły się do późnej pory nocnej.
Sasza w odróżnieniu od innych kolegów z Ukrainy robi prawie wszystko samodzielnie z rzeźbami i ornamentami włącznie . modelarstwo dla niego to jest hobby któremu poświęca wiele czasu tak średnio ok. 6 godz. dziennie a czasami nawet i więcej . Zarówno Sasza jak i Aleks zawracali uwagę na bardzo ważną rzecz a mianowicie , plany z jakich robią modele . Jakość planów jest źródłem końcowego sukcesu i obaj polecają wydawnictwo Ancre. Chociaż i tu zdarzają się czasami błedy.
Narzędzia jakimi posługują się nasi koledzy z Ukrainy są raczej takie same jakich my używamy , ale zauważyłem , że większość sprzętu zmechanizowanego to wyroby firmy Proxxon. Oczywiście mają wiele narzędzi do prac ręcznych ale są to raczej rozwiązania indywidualne wynikające z potrzeby chwili.
Więcej zdjęć Szebeki znajdziecie tu: http://forum.shipmodels.com.ua/viewtopic.php?f=5&t=109
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
rychenko

Post autor: rychenko »

Mirku świetną wyprawę sobie zafundowałeś bo żadne forum nie zastąpi tego gdy można bezpośrednio porozmawiać i podpatrzeć, omówić jak inni modelarze radzą sobie , a jest od kogo podpatrywać !. Z tego co pisałeś większość modeli jest robiona na zamówienie czy to osób prywatnych czy innych instytucji , zastanawiałem się jak chłopaki wyceniają swoją prace wiem ze model modelowi nie równy ,skala trudności wielkość itp ale w jakiś sposób muszą wycenić swoją prace choć czy da się to wycenić? hm:whistle:
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
mirek

I ostania wizyta u czołowego modelarza Ukrainy czyli u Ewgenia Jepura , jest to dość młody człowiek ale już bardzo utytułowany.
Będą u niego w pracowni właściwie nie wiedziałem gdzie jestem u artysty czy modelarza.
Zajmuję się on głównie galwano plastyką a modelarstwo traktuje jako hobby.
Wizyta była dość krótka , ze względu na porę i tak bardzo dziękowaliśmy naszemu gospodarzowi ,że poświęcił nam niedzielne popołudnie
Teraz co najważniejsze jego dwa modele
Mirnyj
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Victory
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
mirek

Victory część 2
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Teraz z Witalijem wracamy do Kijowa
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
radek
Lokalizacja: {"name":"Warszawa","desc":"Warszawa,wojew\u00f3dztwo mazowieckie,Polska,pl","lat":"52.2319581","lng":"21.0067249&quo
Kontakt:

Post autor: radek »

Mirku - zazdroszczę, to uczta dla oka.
Pozdrów od nasz przyjaciół.
Radosław Kubera
Koga Portal
myszor2

Post autor: myszor2 »

Mirku , coś pięknego . Ogladam to już któryś raz , Piękne i powala z krzesła .Również dołaczam się do pozdrowień .:)
Awatar użytkownika
mirek

Istotnie koledzy było czym oczy nacieszyć nie tylko modele a i miasto Odessa też jest piękne, masa zabytków bardzo zadbanych.
Moja wizyta u naszych kolegów po fachu ( hobby) była bardzo owocna i tyle wiedzy co zdobyłem nie odda żadne forum na świecie .
Koledzy z Ukrainy uchylili rąbka swego warsztatu , poznałem wiele technik i sztuczek które będę się starał opisać na naszym forum o czym pisałem na wstępie.
Na koniec chciałbym gorąco podziękować Wialijemu Radko za organizację i opiekę w czasie mego pobytu. Bardzo też dziękuje Aleksowi Baranow za przekazaną wiedzę o budowie modeli szkutniczych.
Byłbym wielkim niewdzięcznikiem gdybym nie wspomniał wspaniałych potrawach jakie serwowały Panie Larysa Radko oraz Wiktoria Baranow , dziewczyny serdeczne dzięki !!!
Tą wizytę będę długo wspominał i zapewne kiedyś na pewno tam wrócę
Pozdrawiam Mirek Rybus
Awatar użytkownika
Garward

Post autor: Garward »

Witam, drodzy koledzy!
Mam wielką przyjemność w czytaniu bardzo informacyjnego sprawozdania z wizyty Mirka u Ukraińskich modelarzy. Byłem w tej wizycie bezpośrednie zaangażowany i otrzymałem również wiele doświadczeń a także sporo emocji od oglądania na żywo wybitnych modeli.
Przede wszystkim chciałbym serdecznie podziękować Mirkowi za to, że zdecydował się na tę wizytę, która otwiera nowe możliwości współpracy między Polskimi i Ukraińskimi modelarzami. Oczywiście, wszystko co było widziane i słyszane na miejscu nie można ująć w jednym sprawozdaniu, ale Mirek obiecał szereg publikacji na temat tej wizyty i myślę, że to będzie również interesujące. Zamierzam także opublikować materiał z wizyty, o czym poinformuje.
Chciałbym również zauważyć, że Mirek nie przyjechał z pustymi rękami - przywiózł już znane wśród modelarzy jufersy i bloki, jak również nowe produkty - gretingi i lawety, które były bardzo wysoko ocenione przez ukraińskich modelarzy: Aleksiej Baranow, po obejrzeniu gretingów Mirka, po prostu uścisnął jego dłoń. Ze skromności Mirek o tym nie napisał w sprawozdaniu. Uważam, ze to, co Mirek robi z pomocą obrabiarek CNC - to nowy etap w rozwoju modelarstwa szkutniczego.
Podczas wizyty było bardzo przyjemne i ciekawie rozmawiało się z Mirkiem, omówiliśmy wiele tematów o modelarstwie szkutniczym , nowe idee i perspektywy, które zaplanowaliśmy do wspólnej realizacji.
Wizyta przyniosła wielkie korzyści zarówno w odniesieniu do naszego hobby, jak również w stosunkach międzyludzkich, mamy teraz znacznie lepsze zrozumienie siebie i mam nadzieję, że te wizyty, zarówno w Ukraine jak i w Polsce, przyniosą wiele korzyści dla obu stron . Bardzo mi przykro, że obowiązki nie pozwalają mi przyjść do modelarzy Polskich na zjazd Kogi w Tczewie, ale mam nadzieję, że to zostanie poprawione w najbliższym czasie.

Pozdrawiam Witalij
Garward
Na pochylni: Montanes - OcCre
http://modelshipworld.com/phpBB2/viewtopic.php?t=8350
Awatar użytkownika
krzysztof

Post autor: krzysztof »

Witalij, polszczyzna świetna, czyli podstawowy problem w komunikacji nie istnieje. Oczekujemy na Twoje relacje i porady szkutnicze.
Witamy na Kodze.
pozdrawiam Krzysztof

krzysztof.t.wasilewski@wp.pl
ODPOWIEDZ