Tirpitz/Bismarck

Relacje z budowy tych jednostek
Awatar użytkownika
Smok_740

O:Tirpitz/Bismarck

Post autor: Smok_740 »

Kolego Wojteczku :)

Cierpliwosci jesli uporam sie z kadłubem, zajmę sie nadbudówkami, ramki juz mam i niektóre elementy z zeszycików. W kadłubie jest jeszcze sporo do roboty a na nim sie teraz skupiam :D A sama mysl o doprowadzenia dziobu do stanu prawdłowego doprowadza mnie do lekkiego zdenerwowania :sick: :(

A co do opłacalnosci to już nie jedno forum sie na ten temat rozpisywało :) więc nie wydaje mi sie byc zasadne dyskutowanie na ten temat :).
Podjąłem sie budowy i mam zamiar ją ukończyc ;) :).

Elementy fototrawione będę kupował na pewno z zeszycików (niektóre już mam, zwlaszcza te ostatnie). Tak jak napisałem w pierwszym poscie staram sie tylko zminimalizowac koszty jesli to mozliwe :) I jak do tej pory wydaje mi sie ze wydatki jakie poniosłem sa niskie w porównaniu z zakupem wszystkich zeszytów (chodzi oczywiscie o kadłub), wiem ze niektórych elementów nie bede w stanie sam zrobic i bede skazany na wydawnictwo Hachette :).

Pozdrawiam
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200

W stoczni
ALBATROS 1/55 - Constructo -a ze 45% - zawieszona do czasu wyzdrowienia :(
W kolejce: Santissima Trinidad 1/90 DeAgostini
CSS "Alabama" RC 1/48 - wlasny wyrob (mam nadzieje)
Awatar użytkownika
ROBERT

Post autor: ROBERT »

Witam budowniczych Bismarcków, a może Tirpitzów.B) B) B)

Czytając Twoją Grzegorzu relację stwierdzam, że posiadasz znikomą wiedzę na temat tych dwóch bliźniaków i postanowiłem zwrócić Ci uwagę na problemy jakie z tym się wiążą. Bimarck to Bismarck, a Tirpitz to Tirpitz. Bliźniaki, ale różniące się od siebie i to znacznie.

Piszesz:

„Tytuł postu Tirpitz/Bismarck znaczy tylko jedno-nie wiem co to jeszcze będzie. Ale bardziej się przychylam do Tirpitza no bo mało ich a wygląd prawie taki sam jak Bismarcka, no i jakie wyzwanie.”

Wyzwanie na pewno bardzo duże, ale co do wyglądu to różnice są znaczne. Wiele elementów z kolekcji Bismarcka na nic się nie zda jeśli podejmiesz decyzję, że będzie to Tirpitz. Gdybyś posiadał odpowiednią literaturę, dokumentację, plany i zdjęcia to wiedziałbyś, że są to bliźniaki, ale bardzo różniące się. Zbieram dokumentację na temat Bismarcka od wielu lat, mam jej bardzo dużo i zapewniam Cię, że to jest ostatni moment by podjąć decyzję jaką nazwę i herb będzie nosił Twój pancernik. Mam nadzieję, że nie zbudujesz trochę Bismarcka trochę Tirpitza.

W dalszej relacji piszesz

„Elementy fototrawione będę kupował na pewno z zeszycików (niektóre już mam, zwlaszcza te ostatnie). „

Jak pisałem wiele elementów Ci się nie przyda jak postanowisz budować Tirpitza. Wiele elementów będziesz musiał sam wykonać na podstawie dokumentacji, planów, zdjęć itp., a piszesz, że nie posiadasz takowej. Zawsze myślałem, że najpierw dokumentacja, a później budowa. Odwrotnie się nie da. Dobra dokumentacja trochę kosztuje, a i trzeba mieć sporo czasu by z nią się zapoznać.
Ja doskonale znam temat wydawnictwa, buduję również pancernika, ale obiecałem, że nie będę pomagał im reklamować coś co jest dalekie od ideału, posiadające wiele błędów, słabą instrukcję i do tego bardzo drogie. Na ten temat wiele już napisałem. Swojego pancernika pokaże dopiero jak go skończę.

Grzegorzu moja sugestia jest taka: buduj Bismarcka, ale oczywiście decyzja należy do Ciebie. Jak zapoznasz się z planami obu bliźniaków to zrozumiesz moje zdanie w tym temacie.

Kup sobie Modelarze z planami obu pancerników i oczywiście choć te pozycje:

Encyklopedia Okrętów Wojennych 15
E.T. Prusinowska M. Skowit
Pancerniki Typu Bismarck cz.1
TIRPITZ
Wydawnictwo
AJ-PRESS

Encyklopedia Okrętów Wojennych 16
E.T. Prusinowska M. Skowit
Pancerniki Typu Bismarck cz.2
TIRPITZ
Wydawnictwo
AJ-PRESS

Encyklopedia Okrętów Wojennych 17
M. Skowit
Pancerniki Typu Bismarck cz.3
BISMARCK
Wydawnictwo
AJ-PRESS

Encyklopedia Okrętów Wojennych 18
A. Jarski M. Skowit
Pancerniki Typu Bismarck cz.4
BISMARCK TIRPITZ
Wydawnictwo
AJ-PRESS

W tych pozycjach znajdziesz dużooooooo potrzebnych informacji. Oczywiście są doskonałe książki zagraniczne poświęcone bliźniakom, ale to już dość duży wydatek. Zagraniczne wydawnictwa które posiadam mają doskonałe plany i doskonale rozrysowane drobne elementy. Możesz również zapoznać się z wydawnictwami kartonowymi GPMem, Halińskim, JSC, MM. Różne drogi prowadzą do celu.

Artur odpowiadam w tym poście, a nie na PW bo Twoje pytanie dotyczyło Bismarcka i wielu się przyda.

Pokład był w kolorze naturalnego drewna.

Taką informacje można znaleźć w literaturze.

Jaki gatunek to był drewna to nie wiem bo nie spotkałem się z taką informacją, albo mi umknęła, ale poszukam i może znajdę dokładną odpowiedź.

Pozdrawiam Robert
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
wojteczekx

Post autor: wojteczekx »

Zrobił ktoś mosiądz do Bismarcka 1:200 ?
Może nie studiuję Forum zbyt uważnie ale nic takiego nie zauważyłem -
chętnie bym nabył !

Ten z wydawnictwa można dość łatwo dopracować i usunąć wiele prymitywizmów
to jest dobra baza.

Pozdrawiam serdecznie,

WJK
Awatar użytkownika
Smok_740

Kolego Robercie

Dziękuje bardzo za zwrócenie uwagi:)
Bedę budował Bismarcka :) z zestawu (ale dalej bede dązył do ekonomicznej budowy:laugh: )
Wole wybudowac cos co ma byc Bismarckiem a nie pół na pół z Tirpitz'em :)

Troche materiałów juz mam na temat tych pancerników dzieki Wam,
Bardzo dziekuje za pomoc.

Dzisiaj staram sie doprowadzic rufę do porządku fotki wkrótce :)

Pozdrawiam
Grześ
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200

W stoczni
wojteczekx

Post autor: wojteczekx »

Kolrga Robert napisał:

"Swojego pancernika pokaże dopiero jak go skończę."

A może jednak, choćby kawałeczek, fragmencik , coś z fototrawionych - zapowiedź tak smakowita
i wielce obiecująca, że trudno wytrzymać z ciekawości.

Pozdrawiam serdecznie,

WJK
Awatar użytkownika
ROBERT

Post autor: ROBERT »

Witaj Grzegorzu.
Tak na marginesie to mój pancernik nie jest Bismarckiem tylko Tirpitzem dlatego zwróciłem Ci Grzegorzu uwagę na problemy, które możesz spotkać. Ja zacząłem budowę tak jak Ty Bismarcka z wydawnictwa, ale po kłopotach z wydawnictwem postanowiłem zmienić i obecnie buduję Tirpitza, ale na podstawie planów. Budowa tego pancernika miała być uwieńczeniem moich zainteresowań niemiecką bronią pancerną z okresu II wojny światowej. Oczywiście posiadam dużo literatury i planów obu jednostek. Jak napotkasz na jakieś problemy to możesz do mnie napisać na pocztę robert.lewinski@wp.pl Odpowiem Ci jak i wspomogę swoją literaturą, zdjęciami. Podpowiem jak wykonać i z czego niektóre elementy. Podpowiem gdzie można dokupić niektóre elementy fototrawione dobrej jakości.
Ludzie często mylą obie jednostki i ja to rozumiem. Młodszy bliźniak miał wiele ciekawych malowań kamuflażu i przy budowie tej jednostki jest większe pole do popisu co do wyglądu. Zresztą Bismarck też w różnych okresach miał różny wygląd, różny kamuflaż, uzbrojenie itd. Ten który wykorzystało wydawnictwo jest najciekawszym kamuflażem. Wiele można by pisać w tym temacie. W tych pozycjach co Ci podałem to wszystko jest napisane. Pozdrawiam Robert
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
Smok_740

Witam Szanownych Kolegów

Po krótkiej przerwie postanowiłe pokazac co nowego pokombinowałem przy moim Bismarcku:)

Niestety temperatura otoczenia nie sprzyja za bardzo długiemu przysiadywaniu na nieocieplanym strychu.
Wykonałem drugi rząd bulai (bulajów) na dziobie i na rufie (po obu stronach)

Obrazek

Obrazek
w tym drugim zdjęci pierwszy rząd bulajów już poprawiłem ale siostra zabrała mi aparat :) i nie mogłem cykną lepszej fotki.

Białe paski na dziobie i rufie to moja wstępna próba ukrycia moich błędów konstrukcyjnych

W ciepłym pokoiku byłem w stanie jedynie popracowac nad tylna nadbudówką, dolną jej cześcią jest ona w całosci wykonana z elementów zestawowych

Obrazek

Obrazek

No i to by było na tyle.

Pozdrawiam

Grzegorz
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200

W stoczni
kenshinio

Post autor: kenshinio »

Hej.

Kawał dobrej roboty zrobiłeś przy modelu. Gratulacje!
Dobrze, że nie wszystkie relacje jeszcze padły ;)

A przy okazji. Zna ktoś może relację wciąż trwającą ale prowadzoną w takim stylu jak zaczął Robert? Z takimi dokładnymi opisami zastosowanych technik, czynności etc? Tylko w jakimś zrozumiałym języku (polski/angielski) a nie po niemiecku. :)
Stocznia:
Bismarck 1/200 (planowany powrót po dłuuuuuugiej przerwie z przyczyn losowych)
Awatar użytkownika
Smok_740

Witam ponownie :)

Ostatnio zabrałem sie za drobnice z racji tego ze wykonywalem je podczas przerw w "cwiczeniach". Łatwo je można było zakamuflowac w kieszeni w razie niebezpieczeństwa przyłapania przez Szefa :D

Oto hangar, z dwoma samolocikami w środku (prosze uruchomic wyobraznie :P)

Obrazek

i jeszcze jedno ujęcie :)

Obrazek

Dalmierz

Obrazek

ujęcie nr 2

Obrazek

A tutaj mamy podstawe wieży artyleryjskiej "C"

Obrazek

i strzał drugi :)

Obrazek

No i jeszcze zrobilem takie ustrojstwa :)

Obrazek

i to

Obrazek

A jak wróciłem z rana z dyżuru to czekała na mnie przesyłka z nr 47 :D:D:D na którą polowałem od dłuższego czasu :)

Obrazek

Dużo małych rzeczy ale jaka radocha :) mam nadzieje ze mi sie nie pogubią :)

Pozdrawiam

Smok_740
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200

W stoczni
Awatar użytkownika
Smok_740

Hello everybody :)

Ostatnimi czasy dużo sie u mnie działo, więc za dużo nie porobiłem przy modelu.
No ale zeby nie było ze w stoczni strajk to wykonałem (raczej skleiłem) kolejne elementy nadbudówki tylnej :)

Obrazek

element ten jest tylko częściowo obrobiony (zeszlifowany)

jeszcze jedno ujęcie

Obrazek

no i zdjątko z boku :)

Obrazek

Pozdrawiam

Grzegorz
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200

W stoczni
ODPOWIEDZ