Kolego Wojteczku :)
Cierpliwosci jesli uporam sie z kadłubem, zajmę sie nadbudówkami, ramki juz mam i niektóre elementy z zeszycików. W kadłubie jest jeszcze sporo do roboty a na nim sie teraz skupiam :D A sama mysl o doprowadzenia dziobu do stanu prawdłowego doprowadza mnie do lekkiego zdenerwowania :sick: :(
A co do opłacalnosci to już nie jedno forum sie na ten temat rozpisywało :) więc nie wydaje mi sie byc zasadne dyskutowanie na ten temat :).
Podjąłem sie budowy i mam zamiar ją ukończyc ;) :).
Elementy fototrawione będę kupował na pewno z zeszycików (niektóre już mam, zwlaszcza te ostatnie). Tak jak napisałem w pierwszym poscie staram sie tylko zminimalizowac koszty jesli to mozliwe :) I jak do tej pory wydaje mi sie ze wydatki jakie poniosłem sa niskie w porównaniu z zakupem wszystkich zeszytów (chodzi oczywiscie o kadłub), wiem ze niektórych elementów nie bede w stanie sam zrobic i bede skazany na wydawnictwo Hachette :).
Pozdrawiam
Tirpitz/Bismarck
- Smok_740
O:Tirpitz/Bismarck
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200
W stoczni
ALBATROS 1/55 - Constructo -a ze 45% - zawieszona do czasu wyzdrowienia :(
W kolejce: Santissima Trinidad 1/90 DeAgostini
CSS "Alabama" RC 1/48 - wlasny wyrob (mam nadzieje)
DKM "BISMARCK" 1/200
W stoczni
- ROBERT
Witam budowniczych Bismarcków, a może Tirpitzów.B) B) B)
Czytając Twoją Grzegorzu relację stwierdzam, że posiadasz znikomą wiedzę na temat tych dwóch bliźniaków i postanowiłem zwrócić Ci uwagę na problemy jakie z tym się wiążą. Bimarck to Bismarck, a Tirpitz to Tirpitz. Bliźniaki, ale różniące się od siebie i to znacznie.
Piszesz:
„Tytuł postu Tirpitz/Bismarck znaczy tylko jedno-nie wiem co to jeszcze będzie. Ale bardziej się przychylam do Tirpitza no bo mało ich a wygląd prawie taki sam jak Bismarcka, no i jakie wyzwanie.”
Wyzwanie na pewno bardzo duże, ale co do wyglądu to różnice są znaczne. Wiele elementów z kolekcji Bismarcka na nic się nie zda jeśli podejmiesz decyzję, że będzie to Tirpitz. Gdybyś posiadał odpowiednią literaturę, dokumentację, plany i zdjęcia to wiedziałbyś, że są to bliźniaki, ale bardzo różniące się. Zbieram dokumentację na temat Bismarcka od wielu lat, mam jej bardzo dużo i zapewniam Cię, że to jest ostatni moment by podjąć decyzję jaką nazwę i herb będzie nosił Twój pancernik. Mam nadzieję, że nie zbudujesz trochę Bismarcka trochę Tirpitza.
W dalszej relacji piszesz
„Elementy fototrawione będę kupował na pewno z zeszycików (niektóre już mam, zwlaszcza te ostatnie). „
Jak pisałem wiele elementów Ci się nie przyda jak postanowisz budować Tirpitza. Wiele elementów będziesz musiał sam wykonać na podstawie dokumentacji, planów, zdjęć itp., a piszesz, że nie posiadasz takowej. Zawsze myślałem, że najpierw dokumentacja, a później budowa. Odwrotnie się nie da. Dobra dokumentacja trochę kosztuje, a i trzeba mieć sporo czasu by z nią się zapoznać.
Ja doskonale znam temat wydawnictwa, buduję również pancernika, ale obiecałem, że nie będę pomagał im reklamować coś co jest dalekie od ideału, posiadające wiele błędów, słabą instrukcję i do tego bardzo drogie. Na ten temat wiele już napisałem. Swojego pancernika pokaże dopiero jak go skończę.
Grzegorzu moja sugestia jest taka: buduj Bismarcka, ale oczywiście decyzja należy do Ciebie. Jak zapoznasz się z planami obu bliźniaków to zrozumiesz moje zdanie w tym temacie.
Kup sobie Modelarze z planami obu pancerników i oczywiście choć te pozycje:
Encyklopedia Okrętów Wojennych 15
E.T. Prusinowska M. Skowit
Pancerniki Typu Bismarck cz.1
TIRPITZ
Wydawnictwo
AJ-PRESS
Encyklopedia Okrętów Wojennych 16
Pancerniki Typu Bismarck cz.2
TIRPITZ
Wydawnictwo
AJ-PRESS
Encyklopedia Okrętów Wojennych 17
M. Skowit
Pancerniki Typu Bismarck cz.3
BISMARCK
Wydawnictwo
AJ-PRESS
Encyklopedia Okrętów Wojennych 18
A. Jarski M. Skowit
Pancerniki Typu Bismarck cz.4
BISMARCK TIRPITZ
Wydawnictwo
AJ-PRESS
W tych pozycjach znajdziesz dużooooooo potrzebnych informacji. Oczywiście są doskonałe książki zagraniczne poświęcone bliźniakom, ale to już dość duży wydatek. Zagraniczne wydawnictwa które posiadam mają doskonałe plany i doskonale rozrysowane drobne elementy. Możesz również zapoznać się z wydawnictwami kartonowymi GPMem, Halińskim, JSC, MM. Różne drogi prowadzą do celu.
Artur odpowiadam w tym poście, a nie na PW bo Twoje pytanie dotyczyło Bismarcka i wielu się przyda.
Pokład był w kolorze naturalnego drewna.
Taką informacje można znaleźć w literaturze.
Jaki gatunek to był drewna to nie wiem bo nie spotkałem się z taką informacją, albo mi umknęła, ale poszukam i może znajdę dokładną odpowiedź.
Pozdrawiam Robert
Czytając Twoją Grzegorzu relację stwierdzam, że posiadasz znikomą wiedzę na temat tych dwóch bliźniaków i postanowiłem zwrócić Ci uwagę na problemy jakie z tym się wiążą. Bimarck to Bismarck, a Tirpitz to Tirpitz. Bliźniaki, ale różniące się od siebie i to znacznie.
Piszesz:
„Tytuł postu Tirpitz/Bismarck znaczy tylko jedno-nie wiem co to jeszcze będzie. Ale bardziej się przychylam do Tirpitza no bo mało ich a wygląd prawie taki sam jak Bismarcka, no i jakie wyzwanie.”
Wyzwanie na pewno bardzo duże, ale co do wyglądu to różnice są znaczne. Wiele elementów z kolekcji Bismarcka na nic się nie zda jeśli podejmiesz decyzję, że będzie to Tirpitz. Gdybyś posiadał odpowiednią literaturę, dokumentację, plany i zdjęcia to wiedziałbyś, że są to bliźniaki, ale bardzo różniące się. Zbieram dokumentację na temat Bismarcka od wielu lat, mam jej bardzo dużo i zapewniam Cię, że to jest ostatni moment by podjąć decyzję jaką nazwę i herb będzie nosił Twój pancernik. Mam nadzieję, że nie zbudujesz trochę Bismarcka trochę Tirpitza.
W dalszej relacji piszesz
„Elementy fototrawione będę kupował na pewno z zeszycików (niektóre już mam, zwlaszcza te ostatnie). „
Jak pisałem wiele elementów Ci się nie przyda jak postanowisz budować Tirpitza. Wiele elementów będziesz musiał sam wykonać na podstawie dokumentacji, planów, zdjęć itp., a piszesz, że nie posiadasz takowej. Zawsze myślałem, że najpierw dokumentacja, a później budowa. Odwrotnie się nie da. Dobra dokumentacja trochę kosztuje, a i trzeba mieć sporo czasu by z nią się zapoznać.
Ja doskonale znam temat wydawnictwa, buduję również pancernika, ale obiecałem, że nie będę pomagał im reklamować coś co jest dalekie od ideału, posiadające wiele błędów, słabą instrukcję i do tego bardzo drogie. Na ten temat wiele już napisałem. Swojego pancernika pokaże dopiero jak go skończę.
Grzegorzu moja sugestia jest taka: buduj Bismarcka, ale oczywiście decyzja należy do Ciebie. Jak zapoznasz się z planami obu bliźniaków to zrozumiesz moje zdanie w tym temacie.
Kup sobie Modelarze z planami obu pancerników i oczywiście choć te pozycje:
Encyklopedia Okrętów Wojennych 15
Pancerniki Typu Bismarck cz.1
TIRPITZ
Wydawnictwo
AJ-PRESS
Encyklopedia Okrętów Wojennych 16
Pancerniki Typu Bismarck cz.2
TIRPITZ
Wydawnictwo
AJ-PRESS
Encyklopedia Okrętów Wojennych 17
M. Skowit
Pancerniki Typu Bismarck cz.3
BISMARCK
Wydawnictwo
AJ-PRESS
Encyklopedia Okrętów Wojennych 18
A. Jarski M. Skowit
Pancerniki Typu Bismarck cz.4
BISMARCK TIRPITZ
Wydawnictwo
AJ-PRESS
W tych pozycjach znajdziesz dużooooooo potrzebnych informacji. Oczywiście są doskonałe książki zagraniczne poświęcone bliźniakom, ale to już dość duży wydatek. Zagraniczne wydawnictwa które posiadam mają doskonałe plany i doskonale rozrysowane drobne elementy. Możesz również zapoznać się z wydawnictwami kartonowymi GPMem, Halińskim, JSC, MM. Różne drogi prowadzą do celu.
Artur odpowiadam w tym poście, a nie na PW bo Twoje pytanie dotyczyło Bismarcka i wielu się przyda.
Pokład był w kolorze naturalnego drewna.
Taką informacje można znaleźć w literaturze.
Jaki gatunek to był drewna to nie wiem bo nie spotkałem się z taką informacją, albo mi umknęła, ale poszukam i może znajdę dokładną odpowiedź.
Pozdrawiam Robert
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Pozdrawiam Robert
-
Zrobił ktoś mosiądz do Bismarcka 1:200 ?
Może nie studiuję Forum zbyt uważnie ale nic takiego nie zauważyłem -
chętnie bym nabył !
Ten z wydawnictwa można dość łatwo dopracować i usunąć wiele prymitywizmów
to jest dobra baza.
Pozdrawiam serdecznie,
WJK
Może nie studiuję Forum zbyt uważnie ale nic takiego nie zauważyłem -
chętnie bym nabył !
Ten z wydawnictwa można dość łatwo dopracować i usunąć wiele prymitywizmów
to jest dobra baza.
Pozdrawiam serdecznie,
WJK
- Smok_740
Kolego Robercie
Dziękuje bardzo za zwrócenie uwagi:)
Bedę budował Bismarcka :) z zestawu (ale dalej bede dązył do ekonomicznej budowy:laugh: )
Wole wybudowac cos co ma byc Bismarckiem a nie pół na pół z Tirpitz'em :)
Troche materiałów juz mam na temat tych pancerników dzieki Wam,
Bardzo dziekuje za pomoc.
Dzisiaj staram sie doprowadzic rufę do porządku fotki wkrótce :)
Pozdrawiam
Grześ
Dziękuje bardzo za zwrócenie uwagi:)
Bedę budował Bismarcka :) z zestawu (ale dalej bede dązył do ekonomicznej budowy:laugh: )
Wole wybudowac cos co ma byc Bismarckiem a nie pół na pół z Tirpitz'em :)
Troche materiałów juz mam na temat tych pancerników dzieki Wam,
Bardzo dziekuje za pomoc.
Dzisiaj staram sie doprowadzic rufę do porządku fotki wkrótce :)
Pozdrawiam
Grześ
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200
W stoczni
DKM "BISMARCK" 1/200
W stoczni
-
Kolrga Robert napisał:
"Swojego pancernika pokaże dopiero jak go skończę."
A może jednak, choćby kawałeczek, fragmencik , coś z fototrawionych - zapowiedź tak smakowita
i wielce obiecująca, że trudno wytrzymać z ciekawości.
Pozdrawiam serdecznie,
WJK
"Swojego pancernika pokaże dopiero jak go skończę."
A może jednak, choćby kawałeczek, fragmencik , coś z fototrawionych - zapowiedź tak smakowita
i wielce obiecująca, że trudno wytrzymać z ciekawości.
Pozdrawiam serdecznie,
WJK
- ROBERT
Witaj Grzegorzu.
Tak na marginesie to mój pancernik nie jest Bismarckiem tylko Tirpitzem dlatego zwróciłem Ci Grzegorzu uwagę na problemy, które możesz spotkać. Ja zacząłem budowę tak jak Ty Bismarcka z wydawnictwa, ale po kłopotach z wydawnictwem postanowiłem zmienić i obecnie buduję Tirpitza, ale na podstawie planów. Budowa tego pancernika miała być uwieńczeniem moich zainteresowań niemiecką bronią pancerną z okresu II wojny światowej. Oczywiście posiadam dużo literatury i planów obu jednostek. Jak napotkasz na jakieś problemy to możesz do mnie napisać na pocztę robert.lewinski@wp.pl Odpowiem Ci jak i wspomogę swoją literaturą, zdjęciami. Podpowiem jak wykonać i z czego niektóre elementy. Podpowiem gdzie można dokupić niektóre elementy fototrawione dobrej jakości.
Ludzie często mylą obie jednostki i ja to rozumiem. Młodszy bliźniak miał wiele ciekawych malowań kamuflażu i przy budowie tej jednostki jest większe pole do popisu co do wyglądu. Zresztą Bismarck też w różnych okresach miał różny wygląd, różny kamuflaż, uzbrojenie itd. Ten który wykorzystało wydawnictwo jest najciekawszym kamuflażem. Wiele można by pisać w tym temacie. W tych pozycjach co Ci podałem to wszystko jest napisane. Pozdrawiam Robert
Tak na marginesie to mój pancernik nie jest Bismarckiem tylko Tirpitzem dlatego zwróciłem Ci Grzegorzu uwagę na problemy, które możesz spotkać. Ja zacząłem budowę tak jak Ty Bismarcka z wydawnictwa, ale po kłopotach z wydawnictwem postanowiłem zmienić i obecnie buduję Tirpitza, ale na podstawie planów. Budowa tego pancernika miała być uwieńczeniem moich zainteresowań niemiecką bronią pancerną z okresu II wojny światowej. Oczywiście posiadam dużo literatury i planów obu jednostek. Jak napotkasz na jakieś problemy to możesz do mnie napisać na pocztę robert.lewinski@wp.pl Odpowiem Ci jak i wspomogę swoją literaturą, zdjęciami. Podpowiem jak wykonać i z czego niektóre elementy. Podpowiem gdzie można dokupić niektóre elementy fototrawione dobrej jakości.
Ludzie często mylą obie jednostki i ja to rozumiem. Młodszy bliźniak miał wiele ciekawych malowań kamuflażu i przy budowie tej jednostki jest większe pole do popisu co do wyglądu. Zresztą Bismarck też w różnych okresach miał różny wygląd, różny kamuflaż, uzbrojenie itd. Ten który wykorzystało wydawnictwo jest najciekawszym kamuflażem. Wiele można by pisać w tym temacie. W tych pozycjach co Ci podałem to wszystko jest napisane. Pozdrawiam Robert
robert.lewinski@wp.pl
Pozdrawiam Robert
Pozdrawiam Robert
- Smok_740
Witam Szanownych Kolegów
Po krótkiej przerwie postanowiłe pokazac co nowego pokombinowałem przy moim Bismarcku:)
Niestety temperatura otoczenia nie sprzyja za bardzo długiemu przysiadywaniu na nieocieplanym strychu.
Wykonałem drugi rząd bulai (bulajów) na dziobie i na rufie (po obu stronach)
w tym drugim zdjęci pierwszy rząd bulajów już poprawiłem ale siostra zabrała mi aparat :) i nie mogłem cykną lepszej fotki.
Białe paski na dziobie i rufie to moja wstępna próba ukrycia moich błędów konstrukcyjnych
W ciepłym pokoiku byłem w stanie jedynie popracowac nad tylna nadbudówką, dolną jej cześcią jest ona w całosci wykonana z elementów zestawowych
No i to by było na tyle.
Pozdrawiam
Grzegorz
Po krótkiej przerwie postanowiłe pokazac co nowego pokombinowałem przy moim Bismarcku:)
Niestety temperatura otoczenia nie sprzyja za bardzo długiemu przysiadywaniu na nieocieplanym strychu.
Wykonałem drugi rząd bulai (bulajów) na dziobie i na rufie (po obu stronach)

w tym drugim zdjęci pierwszy rząd bulajów już poprawiłem ale siostra zabrała mi aparat :) i nie mogłem cykną lepszej fotki.
Białe paski na dziobie i rufie to moja wstępna próba ukrycia moich błędów konstrukcyjnych
W ciepłym pokoiku byłem w stanie jedynie popracowac nad tylna nadbudówką, dolną jej cześcią jest ona w całosci wykonana z elementów zestawowych

No i to by było na tyle.
Pozdrawiam
Grzegorz
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200
W stoczni
DKM "BISMARCK" 1/200
W stoczni
-
Hej.
Kawał dobrej roboty zrobiłeś przy modelu. Gratulacje!
Dobrze, że nie wszystkie relacje jeszcze padły ;)
A przy okazji. Zna ktoś może relację wciąż trwającą ale prowadzoną w takim stylu jak zaczął Robert? Z takimi dokładnymi opisami zastosowanych technik, czynności etc? Tylko w jakimś zrozumiałym języku (polski/angielski) a nie po niemiecku. :)
Kawał dobrej roboty zrobiłeś przy modelu. Gratulacje!
Dobrze, że nie wszystkie relacje jeszcze padły ;)
A przy okazji. Zna ktoś może relację wciąż trwającą ale prowadzoną w takim stylu jak zaczął Robert? Z takimi dokładnymi opisami zastosowanych technik, czynności etc? Tylko w jakimś zrozumiałym języku (polski/angielski) a nie po niemiecku. :)
Stocznia:
Bismarck 1/200 (planowany powrót po dłuuuuuugiej przerwie z przyczyn losowych)
Bismarck 1/200 (planowany powrót po dłuuuuuugiej przerwie z przyczyn losowych)
- Smok_740
Witam ponownie :)
Ostatnio zabrałem sie za drobnice z racji tego ze wykonywalem je podczas przerw w "cwiczeniach". Łatwo je można było zakamuflowac w kieszeni w razie niebezpieczeństwa przyłapania przez Szefa :D
Oto hangar, z dwoma samolocikami w środku (prosze uruchomic wyobraznie :P)
i jeszcze jedno ujęcie :)
Dalmierz
ujęcie nr 2
A tutaj mamy podstawe wieży artyleryjskiej "C"
i strzał drugi :)
No i jeszcze zrobilem takie ustrojstwa :)
i to
A jak wróciłem z rana z dyżuru to czekała na mnie przesyłka z nr 47 :D:D:D na którą polowałem od dłuższego czasu :)
Dużo małych rzeczy ale jaka radocha :) mam nadzieje ze mi sie nie pogubią :)
Pozdrawiam
Smok_740
Ostatnio zabrałem sie za drobnice z racji tego ze wykonywalem je podczas przerw w "cwiczeniach". Łatwo je można było zakamuflowac w kieszeni w razie niebezpieczeństwa przyłapania przez Szefa :D
Oto hangar, z dwoma samolocikami w środku (prosze uruchomic wyobraznie :P)

i jeszcze jedno ujęcie :)

Dalmierz

ujęcie nr 2

A tutaj mamy podstawe wieży artyleryjskiej "C"

i strzał drugi :)

No i jeszcze zrobilem takie ustrojstwa :)

i to

A jak wróciłem z rana z dyżuru to czekała na mnie przesyłka z nr 47 :D:D:D na którą polowałem od dłuższego czasu :)

Dużo małych rzeczy ale jaka radocha :) mam nadzieje ze mi sie nie pogubią :)
Pozdrawiam
Smok_740
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200
W stoczni
DKM "BISMARCK" 1/200
W stoczni
- Smok_740
Hello everybody :)
Ostatnimi czasy dużo sie u mnie działo, więc za dużo nie porobiłem przy modelu.
No ale zeby nie było ze w stoczni strajk to wykonałem (raczej skleiłem) kolejne elementy nadbudówki tylnej :)
element ten jest tylko częściowo obrobiony (zeszlifowany)
jeszcze jedno ujęcie
no i zdjątko z boku :)
Pozdrawiam
Grzegorz
Ostatnimi czasy dużo sie u mnie działo, więc za dużo nie porobiłem przy modelu.
No ale zeby nie było ze w stoczni strajk to wykonałem (raczej skleiłem) kolejne elementy nadbudówki tylnej :)

element ten jest tylko częściowo obrobiony (zeszlifowany)
jeszcze jedno ujęcie

no i zdjątko z boku :)

Pozdrawiam
Grzegorz
W porcie
DKM "BISMARCK" 1/200
W stoczni
DKM "BISMARCK" 1/200
W stoczni