HMB Endeavour Jamesa Cooka 1769
- oksal
O:Odp:HMS Endeavour Jamesa Cooka 1769
Oj dziś był ciężki dzień...żonka zdegradowała mnie do roli majtka:) Nawet grogu po robocie nie podała:( Jedynie burdelik w stoczni się uchował i para piwek. Powrót do normalności i pięta stengi fokmasztu uzbrojona. Na dziś mój Endeavour wygląda tak

- oksal
Poniżej przedstawiam efekt eksperymentalnego malowania nowym specyfikiem z dodatkiem wosku. Przed pomalowaniem ta "nowinką" saling fokstengi pociągnąłem bejcą rustikalną i na świeżą położyłem ten specyfik- uzyskałem lepszy mat. Teraz jestem zadowolony:)

- oksal
Witam wszystkich:)
Dwa dni temu otrzymałem od Mirka przesyłkę z kilkunastoma bloczkami. Ich wielkość to zakres od 3mm do 8mm. Od pojedynczych do potrójnych. Materiał to: grusza.
Plusy bloków:
-materiał
-naturalny kolor, wręcz idealny, zanurzenie w rozpuszczalniku lub benzynie lakowej nada efekt "nieświeżości"- nie będzie jak ze sklepu lub plastiku, ale to na końcu
-bardzo dobrze wyprofilowane otwory linowe
-bardzo dobrze dobrana w wieloblokach szerokość odstępów pomiędzy sąsiednimi przelotami lin
-naddatek materiału na obróbkę
Minusy:
-nie zrobiłem tego sam:)
Poniżej kilka fotografii:
rodzinka w komplecie
...przy linijce
...tak prezentuje się "grzebień" potrójnego bloku- zwrócicie uwagę na jakość wyprofilowania, jest bardzo dobra. Ja jej nie obrabiałem:)
...porównanie rozmiarów w kolejnych płaszczyznach bloków
Aktualnie robię talie fału podnoszenia steng grot i fok masztu. Do obróbki wybrałem blok podwójny rozmiar 4mm (przed obróbką 5mm). Poniżej fotka gotowego produktu wykąpanego w rozcieńczalniku.
A teraz porównanie z moim domowym wyrobem:) Domowy to podwójny ze śliwki. Wielkość ta sama co ze sklepiku Kogi. Domowy znajduje się z lewej strony. Proszę zauważyć jak dobrze jest dobrana szerokość "pióra" oddzielającego krążki w bloku ze sklepiku. Ja tak ręcznie nie umiem zrobić:)
Bloczki są bardzo dobrej jakości. Nie ma co narzekać na naddatki. Ten co narzeka niech sam zrobi kilka 3mm bloków. Na początek polecam mu 64 działa wyposażyć w uprzęże... To tak na oko 12x64= 768 różnych bloczków:))) Ja znam te myśli co przy większej liczbie bloków po głowie się kołatają...nie które są paskudne bez czasowspomagacza:)))
Dwa dni temu otrzymałem od Mirka przesyłkę z kilkunastoma bloczkami. Ich wielkość to zakres od 3mm do 8mm. Od pojedynczych do potrójnych. Materiał to: grusza.
Plusy bloków:
-materiał
-naturalny kolor, wręcz idealny, zanurzenie w rozpuszczalniku lub benzynie lakowej nada efekt "nieświeżości"- nie będzie jak ze sklepu lub plastiku, ale to na końcu
-bardzo dobrze wyprofilowane otwory linowe
-bardzo dobrze dobrana w wieloblokach szerokość odstępów pomiędzy sąsiednimi przelotami lin
-naddatek materiału na obróbkę
Minusy:
-nie zrobiłem tego sam:)
Poniżej kilka fotografii:
rodzinka w komplecie

...przy linijce

...tak prezentuje się "grzebień" potrójnego bloku- zwrócicie uwagę na jakość wyprofilowania, jest bardzo dobra. Ja jej nie obrabiałem:)

...porównanie rozmiarów w kolejnych płaszczyznach bloków

Aktualnie robię talie fału podnoszenia steng grot i fok masztu. Do obróbki wybrałem blok podwójny rozmiar 4mm (przed obróbką 5mm). Poniżej fotka gotowego produktu wykąpanego w rozcieńczalniku.

A teraz porównanie z moim domowym wyrobem:) Domowy to podwójny ze śliwki. Wielkość ta sama co ze sklepiku Kogi. Domowy znajduje się z lewej strony. Proszę zauważyć jak dobrze jest dobrana szerokość "pióra" oddzielającego krążki w bloku ze sklepiku. Ja tak ręcznie nie umiem zrobić:)

Bloczki są bardzo dobrej jakości. Nie ma co narzekać na naddatki. Ten co narzeka niech sam zrobi kilka 3mm bloków. Na początek polecam mu 64 działa wyposażyć w uprzęże... To tak na oko 12x64= 768 różnych bloczków:))) Ja znam te myśli co przy większej liczbie bloków po głowie się kołatają...nie które są paskudne bez czasowspomagacza:)))
- oksal
No to w końcu mogę opuścić stocznię...trochę mnie bezanstensztaksel przytrzymał. Jutro może mi się uda napiąć sztag bezanstengi i dzisiejsza robota zawiśnie:)) Przed zwijaniem sztaksla raksy nawlekłem na drut i je drutem ścisnąłem- ułatwiło to marlowanie. Poniżej fotki

- oksal
Bezanstensztaksel jako kokon powieszony:) - chyba wyszedł za "tłusty". Następne zwinięte sztaksle uszyję dużo mniejsze...

- oksal
A ja plotę trzy po trzy:)) już drugi wieczór. Tak to jest jak się ma maszynkę na korbkę:))) Ponad 8 metrów liny na stenwanty grotmasztu i fokmasztu plus paduny steng- może coś zostanieB) . Może jutro wystrugam jufersy.

- oksal
Dziś tak ciężko do stoczni jest się urwać. Żonka ma ogromna władzę...ciekawe jak to się stałoB)
No ale jedna talia fału osadzania stengi grotmasztu zamocowana. Bloczki- to materiał testowy ze sklepiku Kogi. Jest bardzo dobry:))

No ale jedna talia fału osadzania stengi grotmasztu zamocowana. Bloczki- to materiał testowy ze sklepiku Kogi. Jest bardzo dobry:))

- oksal
W końcu skończył się przedświąteczny dryl. Błogi spokój:) przy fałach, tak więc osada grotmasztu zapełnia się linami.

- oksal
Ten sam temat co wczoraj- tylko, że na dziobie;)

- oksal
Żeby nie było, że Żubrów w stoczni nie łapię;) - łapię, łapię...ale mam wrażenie, że robię to jak żółw:)