HMB Endeavour Jamesa Cooka 1769

Opisy budowy jednostek żaglowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
oksal

O:Odp:HMS Endeavour Jamesa Cooka 1769

Post autor: oksal »

Daleko mi jeszcze do wieszania szmatek na Endeavour, dużo też i Żubrzątek. Prz tym co poniżej to trochę ich legło. No ale cóż, dobre to zwierzaki...
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
oksal

toast za Erwinka, najmłodszego kogowicza wzniesiony niech mu się darzy... A u mnie w stoczni walka z linami...jutro dokończę drugi sztag bezanmasztu. Na dziś wystarczy
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
oksal

Wolno naprzód ...powiesiłem podwantki na hakach mam też i drugi sztag.
Obrazek
Awatar użytkownika
oksal

No ale Kazik nie mam takich drożdży jakim Ty karmisz Smoka...tak jakoś Ci szybko smoczysko przybiera. No a u mnie w stoczni nadal słabiutko. Te fotki co poniżej to praca z ostatnich kilku wieczorów, dłuższych lub krótszych. Zrobiłem dyby stengi bezana,stengę i podwiesiłem reję. Nadal mogę cały bezan wyjąć na ląd no i rozmontować stengę oraz wszystkie liny. To tak na wszelki wypadek jakby coś tam źle było motać.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
oksal

Chyba będę musiał załatwić sobie jakąś nową maszynę do szycia. Obecna to prawie moja rówieśniczka. Dwa lata młodsza.Nie mam mowy o szyciu z użyciem silnika...rwie mi nici. Pewnie to kwestia jakieś tajemnej regulacji:) Musiałem napędzać ją ręcznie. Ale to było wczoraj. Dziś na tapecie było likowanie i reflinki.
Obrazek
Awatar użytkownika
oksal

Dziś same przyjemności, parę bloczków, parę żubrów i stawianie bezanżagla... na lądzie w imadle. Bardzo wygodny sposób.

tak było przed polowaniem

Obrazek

a tak po

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
oksal

Pokład to nic gorzej z blatem na biurku...tam to istny burdelik. Dzisiaj dokończyłem to co zacząłem wczoraj. Osiem knag kolumny bezanmasztu jest gotowe.
Obrazek
Obrazek

lekko im ręka drgała przy czernieniu Paktrom końcówek drucika miedzinego robiącego z gwoździa... trzeba będzie delikatnie przetrzeć papierem i ponownie rozcieńczoną bejce nanieść na knagi
Awatar użytkownika
oksal

Jurek gdzieś pisał, że ma doła. Ja wręcz przeciwnie. Mam stan ducha pozytywny, wysoki poziom konsumpcji płynów ale zero mocy twórczej. Dzisiaj był przełom. Kolega z pracy podarował mi butelkę porzeczkowego domowego kompot dla pełnoletnich. Wyśmienite. Ja po pierwszym otwieram swoje wiśnie...Poniżej to co popełniłem pod wpływem czarnej porzeczki.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
oksal

dziś dalej drobnica ciosana z wysuszonej gałązki śliwki
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
oksal

Prowizorycznie podwiesiłem reję na stendze bazanmasztu. Mam też wszystkie liny sztagów i want. Poniżej prowizorka
Obrazek
Obrazek
Zablokowany