Radek, tak, używam drukarki żywicznej, która naświetla ustaloną grubość warstwy światłem UV. Ja ustawiam warstwę na 0,1 mm, drukowanie trwa dłużej, ale na wydruku warstwy są w zasadzie niewidoczne.
Oczywiście największym wyzwaniem dla mnie jest przygotowanie modelu. Jest kilka programów, które do tego służą. Programy te charakteryzują się tym, że mają mnóstwo narzędzi, to znaczy te same efekty możesz uzyskać różnymi sposobami. To takie przestrzenne malowanie, gdzie używasz odpowiednich pędzli. Możesz nimi nanosić materiał na model, wycinać, maskować i wiele, wiele innych. Ja również wykorzystuję ściągnięte z netu modele, i wykorzystuję ich elementy. W przypadku lwa galionowego musiałem model wykonać sam od podstaw. Potem trzeba wyeksportować model do pliku STL, otworzyć taki plik w programie wykonującym slicing, czyli cięcie modelu na warstwy, skalowanie, dodawanie supportów, dodawania podstawy. Plik zapamiętany z tego programu jest już plikiem, który uruchamia się w drukarce. Wkładasz pendrive do drukarki, wlewasz żywicę i uruchamiasz. Po 6-8 godzinach masz wydruk. Po wydrukowaniu, wkładam wydruk do urządzenia, które płucze model z nieutwardzonej żywicy w której jest zanurzany. Potem odcinam supporty, wkładam model do tego samego urządzenia na obrotową platformę i naświetlam światłem UV przez kilka minut, aby model ostatecznie utwardził się.
kolejny HMS Enterprize - ralfee
- ralfee3
Re: kolejny HMS Enterprize - ralfee
pozdrawiam,
Rafał
--------------------------------------------
w porcie: K&M
w stoczni: HMS Enterprize 1774
Rafał
- sferoida
- futaba
- Kontakt:
Ja do projektowania 3D używam bezpłatnej wersji Fusion 360, ale do takich figurek galionowych to raczej nie nadaje się. Do takich figurek dużo lepszy byłby ZBRUSH, ale sporo kosztuje i nie wiem czy jest wersja bezpłatna. Tu masz przykład, jak człowiek projektuje elementy do dioramy w Zbrush
Pozdrawiam
Grzegorz Jermołaj
Pływające i latające RC.
Grzegorz Jermołaj
Pływające i latające RC.
- Zdzisław
Rafałku jesteś artystą. Muszę Cię kiedyś odwiedzić, żeby na żywo zobaczyć te twoje cudeńka.
Pozdrawiam Zdzisław
Pozdrawiam Zdzisław
- ralfee3
Dzięki Zdzisiek.
Skończyłem rzeźby na rufie, dziś malowałem ostatnie elementy i montowałem latarnie.
Skończyłem rzeźby na rufie, dziś malowałem ostatnie elementy i montowałem latarnie.
pozdrawiam,
Rafał
Rafał
- TomekA
Holy cow! Wpedzasz mnie w kompleksy tymi swoimi dekoracjami!!!
A skad wytrzasnales takie wspaniale rzezby na rufe, jesli mozna spytac?
A skad wytrzasnales takie wspaniale rzezby na rufe, jesli mozna spytac?
- ralfee3
Tomek,
Wszystkie rzeźby i latarnie również, wykonałem w programie graficznym 3D. Odpowiadając przy okazji Radkowi, używam programu ZBRUSH. Można kupić ograniczoną wersję tego programu ZBRUSH CORE, która kosztuje o wiele mniej niż pełna wersja.
Wszystkie rzeźby i latarnie również, wykonałem w programie graficznym 3D. Odpowiadając przy okazji Radkowi, używam programu ZBRUSH. Można kupić ograniczoną wersję tego programu ZBRUSH CORE, która kosztuje o wiele mniej niż pełna wersja.
pozdrawiam,
Rafał
Rafał
- ralfee3
Po ozdobach na rufie, zabrałem się za słupki lin relingowych. Zostanie mi wtedy, podstawka, gruntowne czyszczenie modelu, montaż wszystkich elementów (a nazbierało się trochę) i kolejny etap maszty.
pozdrawiam,
Rafał
Rafał
- ralfee3
Cześć,
Ostatnie tygodnie spędziłem nad budową podstawki pod model. Użyte drewno to sklejka, klon, mahoń, grusza i czereśnia.
Ostatnie tygodnie spędziłem nad budową podstawki pod model. Użyte drewno to sklejka, klon, mahoń, grusza i czereśnia.
pozdrawiam,
Rafał
Rafał
- ralfee3
W modelarni dzieje się ostatnio sporo, ale jako że forum w temacie żaglowców podupada ostatnimi czasy, to staram się nie przeszkadzać w tym procesie
Zabrałem się za maszty.
Zabrałem się za maszty.
pozdrawiam,
Rafał
Rafał