Witam buduje ten oto prosty dla wielu polski żaglowiec muzemu już teraz Dar pomorza i potrzebuje troche pomocy ponieważ mam pare znaków zapytania jak i jestem z Warszawy i już byłem raz specjalnie w Gdyni oglądać żaglowiec i go fotografować i podczas mojej tam obecności były remonty i nie mogłem zobaczyć wielu rzeczy jak i zapomniałem o niektórych poprostu nie zwróciłem uwagi na wszystkie szczegóły jakie tam są.
Tak ogólnie buduje model koło 2,2 metra full zdalnie sterowany ruchome żagle lewo prawo, zwijające i rozwijające się, wiele rzeczy ruchomych na silniczki. Głównym napędem będą żagle śruba napędowa jest malutka i symboliczna napewno nie napędzi tego kolosa.
Dar Pomorza
-
Dar Pomorza
- Załączniki
-
- Na rysunku widać część której nigdzie nie ma strzałki są skierowane na nią a na zdjęciach ewentualnie jakie znalazłem jest przykryta płachtą. ma ktoś może zjęcie tego elementu albo mógłby pomóc? dużo szukam po necie zdjęć i w ogóle mam niezłe archiwum bazuje na wielu planach w każdym jest ziarnko prawdy ale tego elementu nie chce zepsuć nie wiedząc jak wygląda naprawde
- TomekA
Re: Dar Pomorza
Wyglada mi to na zwykly czworokatny wlaz, na codzien przykryty brezentem, ktory jest zdejmowany przed uzyciem wlazu, tj. wchodzeniem przezen pod wierzchni poklad. Poza tym wlaz jest rutynowo przykrywany, po pierwsze dla bezpieczenstwa, szczegolnie zwiedzajacych turystow (zeby tam zaden dzieciak przypadkowo nie wpadl albo jakas nieodpowiedzialna osoba), a dwa, zeby zapobiec wlewaniu sie tam wody podczas sztormowej pogody i podczas deszczu w czasie rejsu.
Sprawdz dokladniej na swych planach, moze bedzie tam stosowne wyjasnienie.
Na zdjeciu widac ow wlaz przykryty brezentem u dolu fotki.
Sprawdz dokladniej na swych planach, moze bedzie tam stosowne wyjasnienie.
Na zdjeciu widac ow wlaz przykryty brezentem u dolu fotki.
-
Dzięki za fotke właśnie mam podobną ale miło że odpowiedziałeś. wkleje kawałek z planu gdzie jest ta część widoczna z góry i z boku. Dla mnie jest ona z metalu posiada dwa włazy otwierane na zaczepach u góry, każdy z włazów ma trzy okna, według planów dwie ścianki to prostokąty a pozostałe dwie to to prostokąty o skośnej jednej ściance na dwie strony zewnętrzne.
- Hrabia Val Go Decho
Witam.Mam niepotrzebne numery "Modelarza " _4-, -5-, -6- 2002 rok.W tych numerach jest żaglowiec " Dar Pomorza " plus wkładki z planami Oddam za darmo . Proszę o adres .
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
lukaszpno pisze:Witam buduje ten oto prosty dla wielu polski żaglowiec ...
Tak ogólnie buduje model koło 2,2 metra full zdalnie sterowany ruchome żagle lewo prawo, zwijające i rozwijające się, wiele rzeczy ruchomych na silniczki. Głównym napędem będą żagle śruba napędowa jest malutka i symboliczna napewno nie napędzi tego kolosa.
Pogratulować wyboru. Brawo, na pewno będzie fajny model.
Lepszy byłby 4,4 m, ale silniczki musiały by być trochę większe.
Siadam w pierwszym rzędzie.
-
Tak wstępnie miał być większy no może coś w tym stylu 4 metry ale w pokoju by mi się nie mieścił żeby go zrobić i rodzina w domu by mnie wygoniła z takim dużym modelem bo to dużo miejsca potrzeba. no i najważniejszy problem by był jak go przewieźć żeby go puścić na wodzie bo trzeba by było mieć vana jakiegoś dużego
- Kazek
Witaj -z opisu wygląda że fajny modelik budujesz chętnie byśmy obejrzeli zdjęcia z budowy tego w sumie prostego jak to określiłeś modelu wiec zakładaj relacje na Kodze -zadajesz pytania pokaż co masz .
Pozdrawiam Kazik 

-
Tak ogólnie robie już go półtora roku.. ;] praca nie da się przyspieszyć..;/
Na początek plany wydrukowane na dziesiątkach małych kartek A4 i posklejane w całość
Na początek plany wydrukowane na dziesiątkach małych kartek A4 i posklejane w całość
-
Zacząć trzeba było oczywiście od szkieletu. zajeło mi to wtedy pamiętam pare dni. konstrukcja musi być mocna ponieważ ma to być model pływający dobrze dociążony nie można sobie pozwolić na pęknięcia poprzez naprężenia
-
Jeśli zauważycie to deski oklejające nie są idealnie dopasowane do siebie. ka by się przypatrzeć do prawdziwego daru pomorza to jego kadłub nie jest idelanie gładki tylko jest tak jakby ja to mówie jedna deska grubsza która bardziej odstaje a potem cieńsza która mniej odstaje i w ten sposób powstaje niezły efekt bliski tego prawdziwego takie ząbki się mini robią pomiędzy każdą deską