San Felipe 1:50
- Leon27
Re: San Felipe 1:50
Przecież całe plany i wręgi to powiększone materiały PANART Skoro PANART da się zbudować to to chińskie też powinno. Śmiem póki sam się za ten okręt nie wziąłem twierdzić że kolega trochę chyba miesza. Aż mnie kusi żeby podziałać w tym temacie ale mam teraz inne priorytety.
- Sance
Tak Leonie namieszałem a cała dyskusja toczyła się na shutboxie a nie w relacji za co przepraszam.
Na chwile obecną naprawiam błędy które popełniłem.
Na chwile obecną naprawiam błędy które popełniłem.
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Obiecany rysunek do "powtarzalnych" obramowań.
Krawędzie listewek powinny być prostopadle ucięte lub doszlifowane.
Szablon i podstawę oklej taśmą samoprzylepną aby się listewki nie przyklejały.
Kwadratowy szablon najlepiej jak jest wyciągany z otworu w którym jest usytuowany.
Krawędzie listewek powinny być prostopadle ucięte lub doszlifowane.
Szablon i podstawę oklej taśmą samoprzylepną aby się listewki nie przyklejały.
Kwadratowy szablon najlepiej jak jest wyciągany z otworu w którym jest usytuowany.
- RomekS
- Sance
Ja to zrobiłem to tak

Szybko łatwo i przyjemnie a efekt po przeszlifowaniu taki sam.

Szybko łatwo i przyjemnie a efekt po przeszlifowaniu taki sam.
- Tomsonikkk
Witam ja dostrzegłem malutką różnice choć ekspertem nie jestem mianowicie Romek użył listewek i są one klejone w jego wykonaniu z długości , natomiast u Ciebie po przecięciu sekcji widoczne są słoje które nie będziesz w stanie doszlifować,kanty będą postrzępione . Problem można rozwiązać klejąc odwrotnie listewki albo stosując sprawdzony sposób Romka więcej zabawy a i efekt będzie lepszy . Ale jak to mówią na Kodze Twój model i Twoja decyzja
A tak w nawiasie fajna relacja
Z pozdrowieniami Tomasz Pilich
A tak w nawiasie fajna relacja
Z pozdrowieniami Tomasz Pilich
- Sance
właśnie boki będą u Romana równe a w rzeczywistości były to wycięte planki burty czyli powinny być dzielone:P to tylko mała próba usprawiedliwienia się.
A tak serio po przeszlifowaniu (szlifuje wypełniając szpary pomiędzy plankami wikolem) całość jest gładka jak pupcia niemowlaka. Dodatkowo pokrywa to wszystko jeszcze farba tak że różnica może będzie widoczna przy zdjęciu makro natomiast ludzkie oko nie dostrzeże tego.
Po skończeniu i przeszlifowaniu całości wstawię zdjęcia wtedy porównamy bo w połowie pracy to możemy tylko gdybać.
A tak serio po przeszlifowaniu (szlifuje wypełniając szpary pomiędzy plankami wikolem) całość jest gładka jak pupcia niemowlaka. Dodatkowo pokrywa to wszystko jeszcze farba tak że różnica może będzie widoczna przy zdjęciu makro natomiast ludzkie oko nie dostrzeże tego.
Po skończeniu i przeszlifowaniu całości wstawię zdjęcia wtedy porównamy bo w połowie pracy to możemy tylko gdybać.
- RomekS
Sance pisze:....w rzeczywistości były to wycięte planki burty czyli powinny być dzielone
W rzeczywistości mogło to wyglądać różnie np. tak:
To Twój model i robisz po swojemu, tylko że jak nabierzesz złych nawyków na początku to
potem będziesz to powielał. Nie twierdzę, że ambrazury w Twoim wykonaniu będą gorsze,
ale po co sobie utrudniać pracę jakimś zalewaniem wikolem, szpachlowaniem, czy malowaniem.
Powinno się robić od razu czysto. To tyle samo pracy, a nawet mniej.
Jak już zrobiłeś, niech zostanie.
- Sance
Leon27 pisze:Przecież całe plany i wręgi to powiększone materiały PANART Skoro PANART da się zbudować to to chińskie też powinno.
Zbudować a ZBUDOWAĆ to duża różnica.
Taki mały przykład
Znajdź w planach panart te kwadratowe otwory które znajdują się w chińskiej instrukcji:

oryginalnie są to 13 mm otwory OKRĄGŁE jeśli wytniesz kwadratowe zaręczam cię że żadna ozdoba tego nie przykryje.
I pytanie z innej beczki czy jak będę kładł właściwe poszycie wycinać otwory pod furty działowe przed czy po przyklejeniu planek?
- RomekS