Nie wiem jaka jest rzeczywista skala modelu, powiększyłem go 3krotnie wyszło 125 cm długości.
Tyle wstępu pora wrócić do tematu.
Mówiąc szczerze jestem totalnym samoukiem, bardzo bym prosił doświadczonych kolegów o o porady, jakieś dokumentacje do pomocy jeśli to możliwe oraz bardzo mnie zależy na waszym zdaniu o mojej pracy
mile widziane komentarze, uwagi dobre i złe.
A zatem do rzeczy.
Materiały:
-sklejka sosnowa 3mm, 5mm stolarska
-sklejka sosnowa 1mm, 2mm, 3mm
-balsa twarda 1mm, 2mm, 3mm,
-listwy bambusowe 1,5x10mm (z maty)
-listewki sosnowe 2x2mm, 3x3mm, 4x4mm, 5x5mm
-listewki balsowe 3x3mm, 4x4mm, 5x5mm
-listewki dębowe 3x3mm, 5,5mm
-fornir dębowy 0,5mm
-deseczki dębowe 3mm, 5mm
kije do mioteł dębowe (maszty)
-deseczki sosnowe 5mm
-deska sosnowa 1,7mm
-blacha aluminiowa 0,2mm
-blacha stalowa 0,3mm
-drut mosiężny 0,2mm, 0,5mm
-drut stalowy 0,3mm
-łańcuszek mosiężny 2mm
-gwoździki
-szpilki
-cyna
-płótno różne rodzaje
-plastik przeźroczysty z butelki pet
-siatka aluminiowa
-dratwa szewska szara 0,5mm, 0,8mm, 1mm, 1,2mm, 2mm
-nici krawieckie kolorowe
-styropian, zapałki, wykałaczki
Kleje:
-wikol
-soudal
-klej polimerowy
-klej cyjanoakrylowy rzadki, gęsty
-klej do papieru
-kropelka, cyjanopan, poxipol
Farby:
-lakier bezbarwny
-lakierobejca bezbarwny
-lakierobejca brązowy-orzech
-lakierobejca czerwony, pomarańczowy
-farby olejne,akrylowe czerwona, żółta, zielona, niebieska
-pigmenty kolory jak powyżej
-metalizer złoty, srebrny
stosuję jeszcze inne materiały i farby co znajdę pod ręką co jeszcze będzie potrzebne wyjdzie w trakcie budowy.

Budowę modelu rozpocząłem od konstrukcji szkieletu. Wykonałem go ze sklejki sosnowej 3mm ze starego kredensu wszystkie elementy wycinałem pilarką, obszlifowałem nadmiar moją szlifierką. Wszystkie wręgi i dolny pokład skleiłem wikolem, w pokładzie wyciąłem dziury na gretingi, wykonałem w nich podłogę sklejka 1mm oraz ścianki listwa bambusowa malując właściwymi kolorami. Po wyschnięciu przygotowałem konstrukcję do oklejenia szlifując wszystkie elementy do właściwego kształtu. Następnym krokiem było obklejenie szkieletu fornirem 0,5mm do wysokości 1 pokładu. Następnie wykonałem podłogę sklejką 1mm cały pokład. potem przyszła kolej na poziome wzmocnienia burt z deseczki dębowej 5mm pomalowane i analogicznie przyklejone.
Teraz przyszła kolej na najtrudniejszą i pracochłonną czynność, obklejanie burt i spodu. zacząłem od pierwszego pokładu ku dołowi układać bambus soudalem, przybijając do wręg gwoździkami z kawałeczkami deseczek pozostawiając do wyschnięcia. Zajęło mnie to prawie 5 tygodni 2 listewki na dobę, klej musiał dobrze związąć, naprężone listewki aby po wyciągnięciu gwoździków nie puściło. Kadłub ze względu na baljowaty silnie zaokrąglony kształt jest bardzo trudny do wykonania, listewki muszą się odpowiednio schodzić ku dołowi.
środkowy pokład zamocowałem na wzmocnieniach pionowych wykonanie takie same. Następnie wewnętrzne burty i zewnętrzne i tak do nadbudówek. całość pomalowałem lakierobejcą. Między czasie powycinałem wszystkie otwory i przykleiłem zewnętrzne boczne wzmocnienia. Burty przedniej nadbudówki sklejka 2mm. Stępkę zrobiłem ze sklejki 5mm.

Kolejnym etapem budowy była podstawka pod model. wykonałem ja z deski sosnowej, ozdobne frezy zrobiłem za pomocą mini frezarki. stopki na których spiera się statek to sklejka sosnowa 5mm obramowanie u dołu ze szlifowanej na półokrągło listwy 5x5. Ozdobny napis wycięty z balsy zabarwiony pigmentem, całość bejcowana 3krotnie.

Kolejnym etapem budowy było wstawienie bukszprytu i zastrzału, montaż barierek

Potem doszły gretingi oraz wzmocnienia podłużne i poprzeczne kadłuba całość została pobejcowana w odpowiednim kolorze, niestety nie posiadam fotki