Witam serdecznie wszystkich szkutników.:) Ponieważ do zbioru wiśni zostało jeszcze trochę czasu,pozwolę sobie przedstawić stan prac przy moim Wodniku.Jakoś metodą prób i błędów budowa kadłuba zbliża się pomału do końca.Pozostały detale które będą wymagały wiele precyzji i czasu.Na brak czasu nie narzekam, natomiast na brak precyzji trochę tak.:angry:Teraz stoję przed dylematem jeśli chodzi o malowanie burt.Nie wiem czy mam malować według planów czy według własnej fantazji.Malowanie w/g planów za bardzo niepodoba mi się, chociaż jest podobno uzasadnione historycznie.Szczególnie nie podoba mi się ten sierżant na koszu dziobowym.Dlatego zrobiłem próbę z malowaniem i bez. Liczę na podpowiedzi kolegów w tej materii.Może się znajdzie inne rozwiązanie?;) Na pawęży mam zamiar umieścić herb Wazów na tle Pogoni.(Jest czarno-biały,brakło mi tuszu kolorowego w drukarce)Tyle w tej kwestii.Liczę na uwagi i podpowiedzi kolegów.Pozdrawiam.Kazimierz.:) Oto parę zdjęć.
Tak na gorąco, bez sprawdzania.. Piszesz, ze ma być herb Wazów, a są 3 korony.. a herb Wazów, z tego co wiem, to snop, a nie 3 korony... chyba, że się mylę...
Witam. Masz rację Atamanie.Snopek Był herbem rodowym Wazów Natomiast Zygmunt III Waza był królem Szwecji (gdzie herbem były 3 niebieskie korony) Pogoń była herbem Unii Polsko-Litewskiej.Stąd ta kompilacja herbów po elekcji Zygmunta III Wazy na króla Polski.Pozdrawiam.Kazimierz.
Jako, żem po trosze histeryk.. (Wydział Historyczny kończyłem) .. to nie dawało mi spokoju, i sprawdziłem..
Wg tego, czy dysponuje w podręcznej domowej biblioteczce.. to herb za czasów Zygmunta III był very kompliziert.... były 3 korony.. ale.. to pole , gdzie u Ciebie sa 3 korony było też 4 podziałowe, i korony w dwóch naprzemianległych polach, a w dwóch jakieś lwy czy gryfy, natomiast w samym środku tarcza z trzema pasami w skos a na niej snop...
Jako, żem po trosze histeryk.. (Wydział Historyczny kończyłem) .. to nie dawało mi spokoju, i sprawdziłem..
Wg tego, czy dysponuje w podręcznej domowej biblioteczce.. to herb za czasów Zygmunta III był very kompliziert.... były 3 korony.. ale.. to pole , gdzie u Ciebie sa 3 korony było też 4 podziałowe, i korony w dwóch naprzemianległych polach, a w dwóch jakieś lwy czy gryfy, natomiast w samym środku tarcza z trzema pasami w skos a na niej snop...
Ten Herb co go zamieściłem na zdjęciu znalazłem w internecie,teraz szukam gdzie to było.Nie zapisałem sobie strony ale mam zdjęcie.Też wydawał mi się dziwny.Może nie ,,histeryczny,, ale logiczny.Kazimierz
No wiec po dalszych poszukiwaniach znalazłem, ze herb przez Ciebie pokazany tez był stosowany przez Zygmunta III jako drugi.. Główny był taki jak mówiłem:
Na zdjeciach herb, tarcza srodkowa i sam snop
Dzięki.Też znalazłem tą stronę.Własnie chcę zastosować ten drugi herb,Jeszcze raz dzięki nie wiem tak mi się wydaje jako bardziej czytelny.Jeszcze raz dzięki.Pozdrawiam.Kazimierz:)