Witam. Z ciekawością obserwuję rozwój dalszych prac. Materiały wskazują, że wybrałeś prowadnice na tulejach ślizgowych a nie na łoźyskach? A jaki wybrałeś wariant mechaniczny osi xyz: z całkowicie nieruchomym stołem?
Może tu: www.hobbycnc.com/ , www.majosoft.com/ czy www.crankorgan.com/ trafi się coś ciekawego i przydatnego w dalszej pracy?
Frezarka CNC
- Budrys
Odp:Frezarka CNC
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
"Where there is a will there is a way"
Wojciech [Budrys]
- Marecki
Budrys napisał:
Miałem do wyboru albo zainwestować w sterownik albo w konstrukcję maszyny .
Niestety na oba nie mam kasy :(
Wolałem zainwestować w sterownik :)
Łożyska liniowe z uchwytami w zależności od rodzaju to koszt około 65 - 120 zł.
Powiedzmy średnio 90 zł. razy 4 kpl. to jest 360 zł. i jest to kpl. na jedną oś !
360 zł. x 3 osie = 1080 zł.
Do tego tania śruba pociągowa trapezowa 18 zł.
+ 3 najtańsze nakrętki po 20 zł.
= 78 zł.
Co razem daje nam już 1158 zł.
Pozostałych części już nie będę liczył, ale koszty bez problemu przekroczą 2000 zł.
i to z zachowaniem ostrożności przy wydatkach :)
Budrys napisał:
Stół na osi Y będzie ruchomy .
Dzięki za linki ! :)
Materiały wskazują, że wybrałeś prowadnice na tulejach ślizgowych a nie na łoźyskach?
Miałem do wyboru albo zainwestować w sterownik albo w konstrukcję maszyny .
Niestety na oba nie mam kasy :(
Wolałem zainwestować w sterownik :)
Łożyska liniowe z uchwytami w zależności od rodzaju to koszt około 65 - 120 zł.
Powiedzmy średnio 90 zł. razy 4 kpl. to jest 360 zł. i jest to kpl. na jedną oś !
360 zł. x 3 osie = 1080 zł.
Do tego tania śruba pociągowa trapezowa 18 zł.
+ 3 najtańsze nakrętki po 20 zł.
= 78 zł.
Co razem daje nam już 1158 zł.
Pozostałych części już nie będę liczył, ale koszty bez problemu przekroczą 2000 zł.
i to z zachowaniem ostrożności przy wydatkach :)
Budrys napisał:
A jaki wybrałeś wariant mechaniczny osi xyz: z całkowicie nieruchomym stołem?
Stół na osi Y będzie ruchomy .
Dzięki za linki ! :)
- Marecki
Wracając jeszcze do wałków i panewek :
Panewki są osadzone bezpośrednio w ściankach tekstolitu - nie ma żadnej regulacji .
Obawiam się że takie rozwiązanie w amatorskich warunkach (domowej konstrukcji)
będzie na tyle niedokładne że nastąpi przekoszenie osi panewek lub wałków
co doprowadzi do blokowania się wózków .
Wszystko zależy od dokładności z jaką uda mi się wykonać wszystkie elementy ,
a ponieważ "gra" idzie dosłownie o setne części milimetra to nie sądzę żeby mi się to udało :(
Wariant nr. 2 przewiduje założenie dodatkowych "kwadracików" na których będzie można ustawić wszystkie elementy w osi
i choć nie podoba mi się to rozwiązanie to nie będzie wyjścia w jego zastosowaniu .
Spowoduje to oczywiście zmniejszenie pola roboczego maszyny .
Panewki są osadzone bezpośrednio w ściankach tekstolitu - nie ma żadnej regulacji .
Obawiam się że takie rozwiązanie w amatorskich warunkach (domowej konstrukcji)
będzie na tyle niedokładne że nastąpi przekoszenie osi panewek lub wałków
co doprowadzi do blokowania się wózków .
Wszystko zależy od dokładności z jaką uda mi się wykonać wszystkie elementy ,
a ponieważ "gra" idzie dosłownie o setne części milimetra to nie sądzę żeby mi się to udało :(
Wariant nr. 2 przewiduje założenie dodatkowych "kwadracików" na których będzie można ustawić wszystkie elementy w osi
i choć nie podoba mi się to rozwiązanie to nie będzie wyjścia w jego zastosowaniu .
Spowoduje to oczywiście zmniejszenie pola roboczego maszyny .
- Budrys
Nie chcę marudzić (nie jestem stricte mechanikiem) ale jak nie mogę czegoś wykonać maszynowo z odpowiednią dokładnością stosuję elementy samopasujące się, jak np. połączenia stożkowe. Gniazdo wykonuję rozwiertakiem stożkowym a wałek z identycznym zakończeniem stożkowym - muszą się ustawiać centrycznie! W przypadku gotowych wałków zakończonych prostopadle można sprobować mocować w podporach z maszynowo (precyzja rozstawienia) wykonanymi wcięciami w kształcie litery V (lub z regulacją)
Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach - wszystko zależy od wymagań dokładności i precyzji. :huh:
Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach - wszystko zależy od wymagań dokładności i precyzji. :huh:
Pozdrawiam
Wojciech [Budrys]
Wojciech [Budrys]
- Marecki
Budrys napisał:
Też nie jestem mechanikiem :)
Jeżeli zawiedzie precyzja (bardzo prawdopodobne) to właśnie elementy regulacyjne
będą rozwiązaniem - przynajmniej mam taka nadzieję :)
(nie jestem stricte mechanikiem)
(lub z regulacją)
Też nie jestem mechanikiem :)
Jeżeli zawiedzie precyzja (bardzo prawdopodobne) to właśnie elementy regulacyjne
będą rozwiązaniem - przynajmniej mam taka nadzieję :)
-
No fajnie, że robisz ale do konstrukcji amatorskich wykorzystuje się trochę inne rozwiązanie łożysk z regulacją :)
Może nie będzie za późno.
http://www.cnczone.com/forums/showthread.php?t=22192
Jest to duże, rozwiązanie oparte o MDF i na cnc.info.pl strasznie psioczą, ale w domu to to działa i ma się nieźle. Prowadnice oparte są o zwykłe łożyska toczne po 12 na jedną oś. Biorąc pod uwagę cenę na allegro jakieś 1 zł masz prowadnice w granicach 36 + 10 za kątownik= około 50 zł.
Jest to duże, rozwiązanie oparte o MDF i na cnc.info.pl strasznie psioczą, ale w domu to to działa i ma się nieźle. Prowadnice oparte są o zwykłe łożyska toczne po 12 na jedną oś. Biorąc pod uwagę cenę na allegro jakieś 1 zł masz prowadnice w granicach 36 + 10 za kątownik= około 50 zł.
- Marecki
vegelus napisał:
Łożyska z regulacją to tylko jedna z możliwości .
Podaj linka na który nie trzeba się logować ?!
vegelus napisał:
a gdzie ja to "duże rozwiązanie" postawie w domu ???
Ty chyba życzysz mi rozwodu ?! :)
Całość musi zmieścić się na małym stole w małym pokoju ,
a nie w garażu / hali / stodole :)
vegelus napisał:
Nie widziałem zdjęć z podanego wyżej linka , ale chyba domyślam się co proponujesz .
Niestety już za późno na zmiany .
Poza tym tak łatwo się nie poddam i spróbuję dokończyć moją maszynkę ,
jeżeli się nie uda - no, cóż wtedy pomyślę nad poprawkami :)
No fajnie, że robisz ale do konstrukcji amatorskich wykorzystuje się trochę inne rozwiązanie łożysk z regulacją :)
Łożyska z regulacją to tylko jedna z możliwości .
Podaj linka na który nie trzeba się logować ?!
vegelus napisał:
Jest to duże, rozwiązanie oparte o MDF i na cnc.info.pl strasznie psioczą, ale w domu to to działa i ma się nieźle.
a gdzie ja to "duże rozwiązanie" postawie w domu ???
Ty chyba życzysz mi rozwodu ?! :)
Całość musi zmieścić się na małym stole w małym pokoju ,
a nie w garażu / hali / stodole :)
vegelus napisał:
Prowadnice oparte są o zwykłe łożyska toczne po 12 na jedną oś. Biorąc pod uwagę cenę na allegro jakieś 1 zł masz prowadnice w granicach 36 + 10 za kątownik= około 50 zł.
Nie widziałem zdjęć z podanego wyżej linka , ale chyba domyślam się co proponujesz .
Niestety już za późno na zmiany .
Poza tym tak łatwo się nie poddam i spróbuję dokończyć moją maszynkę ,
jeżeli się nie uda - no, cóż wtedy pomyślę nad poprawkami :)
-
Marecki nie chcę cię pouczać ale podałem ci link do największego forum o cnc w INTERNECIE :)
Jak nie chcesz się zarejstrować to twoja biznesa.
Pisałeś, że cię nie stać na drogie rozwiązanie więc dziwię się, czemu nie wykorzystałeś prowadnic od szuflad na pierwszą maszynkę. Po sterowniku widzę, że podchodzisz profesjonalnie.
Polecam cnczone.com bo tam naprawdę jest sporo ciekawych rozwiązań zwłaszcza amatorskich.
Jak nie chcesz się zarejstrować to twoja biznesa.
Pisałeś, że cię nie stać na drogie rozwiązanie więc dziwię się, czemu nie wykorzystałeś prowadnic od szuflad na pierwszą maszynkę. Po sterowniku widzę, że podchodzisz profesjonalnie.
Polecam cnczone.com bo tam naprawdę jest sporo ciekawych rozwiązań zwłaszcza amatorskich.
- Marecki
Paweł !
Chyba się nie zrozumieliśmy .
Zanim wybrałem rozwiązanie dla siebie przejrzałem wiele stron o tej tematyce w tym też cnczone !
Pod pojęciem tanie mam raczej na myśli wykorzystanie materiałów które już wcześniej kupiłem w różnych celach ,
a które teraz znakomicie przydadzą się do budowy np. tekstolit , łożyska, mosiądz, brąz, różne wałki i śruby itd...
Oczywiście nie obędzie się bez dodatkowych wydatków .
Co do logowania to chodzi o link dla osób które jednorazowo chcą zajrzeć bez specjalnego angażowania się w inne fora .
Wiele ciekawych amatorskich maszyn można obejrzeć np. tu :
http://www.hobbycnc.hu/English.htm
i znacznie łatwiej jest je znaleźć niż na "zamotanym" cnczone .
Chyba się nie zrozumieliśmy .
Zanim wybrałem rozwiązanie dla siebie przejrzałem wiele stron o tej tematyce w tym też cnczone !
Pod pojęciem tanie mam raczej na myśli wykorzystanie materiałów które już wcześniej kupiłem w różnych celach ,
a które teraz znakomicie przydadzą się do budowy np. tekstolit , łożyska, mosiądz, brąz, różne wałki i śruby itd...
Oczywiście nie obędzie się bez dodatkowych wydatków .
Co do logowania to chodzi o link dla osób które jednorazowo chcą zajrzeć bez specjalnego angażowania się w inne fora .
Wiele ciekawych amatorskich maszyn można obejrzeć np. tu :
http://www.hobbycnc.hu/English.htm
i znacznie łatwiej jest je znaleźć niż na "zamotanym" cnczone .
- Rychu
Witam serdecznie wszystkich
Jako że mnie takie wszystkie maszynki i nowości interesują może swoje trzy grosze wrzucę
widzę że Pan Marek zaczął cos konkretnego budować, może i ja się kiedyś skuszę na taka maszynkę :)
Może zacznę od tego Pan Marek widzę że zaczął budowę maszynki z tekstolitu moim zdaniem jest
to najlepszy sposób na budowę takiej maszynki cnc jeśli chodzi o koszt, materiał, wytrzymałość
i wykonanie domowym sposobem nie posiadając różnego rodzaju frezarek i innych specjalistycznych maszyn,
koszt textolitu prawdopodobnie waha się taki sam jak aluminium dokładnie nie wiem, ale z drugiej strony
czym pociąć w domowych warunkach to aluminium a potem obróbka.
Pan Vagelus napisał coś o prowadnicach szufladowych, zastanawia mnie tylko dokładność tych prowadnic szufladowych
fakt są one tanie te prowadnice szufladowe ale czy na pewno dokładne :) moim zdaniem większą dokładność się uzyska poprzez
wałki stalowe czy pół stalowe lub powierzchownie hartowane i panewki do tych prowadnic, jeśli będzie to konstrukcja małych wymiarów a z tego co mniej więcej widzę to raczej tak, to proponuje jednak użyć
prowadnic i panewek niż prowadnic szufladowych, oczywiście koszt będzie znaczny niż koszt prowadnic szufladowych
ale Panu Markowi na pewno będzie zależało na precyzji obrabianego materiału prawdopodobnie drewno, plastiki itd.
Jeśli chodzi o konstrukcje maszyn z płyt mdf szczerze mówiąc nie wiem co ten skrót oznacza :)
totalnie go nie polecam no chyba że ktoś chce maszynkę trzymać przy łóżku już mówię dlaczego,
Po pierwsze płyta, ja to potraktuje tak jest to na pewno jakaś płyta sprasowana prawdopodobnie z jakiś trocin a może papieru licho wie:) ktoś kto będzie budował powiedzmy dużą maszynkę nie będzie tego trzymał w domu
tylko w garażu ,piwnicy itd.
przecież to z czasem prędzej czy później naciągnie wilgocią ,się wszystko powygina znacznie lub nieznaczne,
niemowie oczywiście o tym że ktoś ma grzyba w piwnicy
chodzi o warunki atmosferyczne, na małą maszynkę budując już można poświęcić lepiej textolit niż ten mdf
tym bardziej że tekstolit można cieńszy zastosować niż gruba płytę mdf(maszynka będzie wyglądała zgrabniej i ładniej)
Jeśli chodzi o link pana Vagelusa to prawdopodobnie link jest nieprawidłowy ja jestem zarejestrowany na forum cnczone.com
i po wprowadzeniu hasła stronka się otwiera do głównej strony cos jest chyba nie tak ze stronką :)
Jeśli chodzi o stronke cnczone.com nie polecam tej strony z uwagi że jest język angielki no chyba że ktoś go zna :)
na stronce są można powiedzieć dziesiątki jakiś napisów hihi niewiadomo do czego
stronka jest jak dla mnie totalnie nieprzejrzysta jeśli się czegoś szuka wywala miliony znalezionych nazw i dalej jest kupę szukania
Większość maszyn raczej jest profesjonalnych ale podobno i stronka jest najlepsza ale ogólnie chodzi o to że nic tam ciekawego
Nie można znaleźć nie znając języka.
Co do linka podanego przez Pana Marka tu ciekawa sprawa też nie znam tego dziwacznego języka bułgarski czy jakiś tam ale o dziwo
stronka jest bardzo czytelna i wszystko szybko można znaleźć.
Na zakończenie dodam jeśli ktoś chce se zbudować maszynkę cnc potem nie wkurzając się że jest z czasem powyginana
lub niedokładna niech lepiej z korzysta z tekstolitu niż mdf ujmę to może tak jeśli ktoś chce frezować na maszynce cnc
krzesła to jak najbardziej polecam maszynkę z mdf ale jeśli ktoś chce frezować tanim kosztem cos naprawdę małego to polecam pierw tekstolit potem aluminium a na końcu metal stal
Ps mam nadzieje że w mojej wypowiedzi nikogo nie uraziłem od razu z góry przepraszam :)
i życzę wszystkim precyzyjnych frezowań :)
Jako że mnie takie wszystkie maszynki i nowości interesują może swoje trzy grosze wrzucę
widzę że Pan Marek zaczął cos konkretnego budować, może i ja się kiedyś skuszę na taka maszynkę :)
Może zacznę od tego Pan Marek widzę że zaczął budowę maszynki z tekstolitu moim zdaniem jest
to najlepszy sposób na budowę takiej maszynki cnc jeśli chodzi o koszt, materiał, wytrzymałość
i wykonanie domowym sposobem nie posiadając różnego rodzaju frezarek i innych specjalistycznych maszyn,
koszt textolitu prawdopodobnie waha się taki sam jak aluminium dokładnie nie wiem, ale z drugiej strony
czym pociąć w domowych warunkach to aluminium a potem obróbka.
Pan Vagelus napisał coś o prowadnicach szufladowych, zastanawia mnie tylko dokładność tych prowadnic szufladowych
fakt są one tanie te prowadnice szufladowe ale czy na pewno dokładne :) moim zdaniem większą dokładność się uzyska poprzez
wałki stalowe czy pół stalowe lub powierzchownie hartowane i panewki do tych prowadnic, jeśli będzie to konstrukcja małych wymiarów a z tego co mniej więcej widzę to raczej tak, to proponuje jednak użyć
prowadnic i panewek niż prowadnic szufladowych, oczywiście koszt będzie znaczny niż koszt prowadnic szufladowych
ale Panu Markowi na pewno będzie zależało na precyzji obrabianego materiału prawdopodobnie drewno, plastiki itd.
Jeśli chodzi o konstrukcje maszyn z płyt mdf szczerze mówiąc nie wiem co ten skrót oznacza :)
totalnie go nie polecam no chyba że ktoś chce maszynkę trzymać przy łóżku już mówię dlaczego,
Po pierwsze płyta, ja to potraktuje tak jest to na pewno jakaś płyta sprasowana prawdopodobnie z jakiś trocin a może papieru licho wie:) ktoś kto będzie budował powiedzmy dużą maszynkę nie będzie tego trzymał w domu
tylko w garażu ,piwnicy itd.
przecież to z czasem prędzej czy później naciągnie wilgocią ,się wszystko powygina znacznie lub nieznaczne,
niemowie oczywiście o tym że ktoś ma grzyba w piwnicy
chodzi o warunki atmosferyczne, na małą maszynkę budując już można poświęcić lepiej textolit niż ten mdf
tym bardziej że tekstolit można cieńszy zastosować niż gruba płytę mdf(maszynka będzie wyglądała zgrabniej i ładniej)
Jeśli chodzi o link pana Vagelusa to prawdopodobnie link jest nieprawidłowy ja jestem zarejestrowany na forum cnczone.com
i po wprowadzeniu hasła stronka się otwiera do głównej strony cos jest chyba nie tak ze stronką :)
Jeśli chodzi o stronke cnczone.com nie polecam tej strony z uwagi że jest język angielki no chyba że ktoś go zna :)
na stronce są można powiedzieć dziesiątki jakiś napisów hihi niewiadomo do czego
stronka jest jak dla mnie totalnie nieprzejrzysta jeśli się czegoś szuka wywala miliony znalezionych nazw i dalej jest kupę szukania
Większość maszyn raczej jest profesjonalnych ale podobno i stronka jest najlepsza ale ogólnie chodzi o to że nic tam ciekawego
Nie można znaleźć nie znając języka.
Co do linka podanego przez Pana Marka tu ciekawa sprawa też nie znam tego dziwacznego języka bułgarski czy jakiś tam ale o dziwo
stronka jest bardzo czytelna i wszystko szybko można znaleźć.
Na zakończenie dodam jeśli ktoś chce se zbudować maszynkę cnc potem nie wkurzając się że jest z czasem powyginana
lub niedokładna niech lepiej z korzysta z tekstolitu niż mdf ujmę to może tak jeśli ktoś chce frezować na maszynce cnc
krzesła to jak najbardziej polecam maszynkę z mdf ale jeśli ktoś chce frezować tanim kosztem cos naprawdę małego to polecam pierw tekstolit potem aluminium a na końcu metal stal
Ps mam nadzieje że w mojej wypowiedzi nikogo nie uraziłem od razu z góry przepraszam :)
i życzę wszystkim precyzyjnych frezowań :)
a moze jednak sie uda :)