Piszę przede wszystkim dlatego, że jako praktycy macie bogate doświadczenia w budowie jednostek pływających wykorzystywanych w modelarstwie, a ja potrzebuję nieco informacji, których osobiście nie znam (chodzi o dzisiejsze czasy) lub nie pamiętam ("ćwiczyłem" modelarstwo w okresie tzw. juniora)
To tak tytułem wstępu, ale do rzeczy.
Obecnie wykonaną mam prezentację nt. kompozytów wykorzystywanych w modelarstwie, pt.: "Elementy kadłubowe modeli pływających". To temat pracy przejściowej studiów magisterskich na politechnice. Jak to bywa, prowadzący zajęcia i oceniający efekty prac, znajdzie braki, które musimy uzupełnić, tak by był zadowolony

Brakuje mi wiedzy o współczesnym modelarstwie wodnym w zakresie:
1. Klasy modeli wg istniejących przepisów (w głównej mierze modeli jachtów zdalnie sterowanych)
a) wymiary i masy samych kadłubów w danej klasie (bez osprzętu).
b) czy są minimalne masy i długości kadłubów dla określonych klas?
c) czy są obostrzenia dotyczące materiałów stosowanych w budowie?
2. Rodzaj stosowanych laminatów (kompozytów)
a) maty szkalne z żywicami epoksydowymi
b) maty szklane z żywiacami poliestrowymi
c) laminaty z wykorzystaniem włókien kevlarowych (aramidowych)
d) tworzenie modeli z wykorzystaniem balsy i pokrcie kadłuba żywicą
Tutaj wybrałem jako dominujący -kompozyt mat szklanych z żywicami epoksydowymi (takie za dzieciństwa wykonywałem i jak widzę na stronach polskich czy zagranicznych dalej są polecane przez modelarzy i pasjonatów modelarstwa).
Żywice poliestrowe odrzuciłem z uwagi na m.in. toksyczność, parametry techniczne czy produkcję wieloseryjną (znalazłem np. firmę z Kielc która produkuje takie "gołe" kadłuby na sprzedaż).
Laminaty z włóknami kevlarowymi... W tym przypadku mam problem. Czy wykorzystuje się obecnie tego typu kompozyty dla modeli profesjonalnych uczestniczących w mistrzostwach, czy też opiera się głównie na kompozytach z żywicami epoksydowymi.
3. Technologie wykorzystywane w modelarniach
Czy wykonywane kadłuby oparte są na sprawdzonych metodach nakładania żywicy z pędzlem w ręce, czy też stosuje się metody natryskowe lub próżniowe. Te ostatnie w moich czasach modelarstwa były niedostępne, a które dają świetne efekty
4. Ceny gotowych kadłubów (wystawowych i RC)
a) samych kadłubów
b) z osprzętem
Jak sądzę, budowane kadłuby modeli jachtów są wykorzystywane przez Was samych. Nie znalazłem na polskich stronach cen sprzedaży takich kadłubów (na angielskich czy amerykańskich udało mi się odnaleźć), a te byłyby najwłaściwsze.
5. Czasochłonność wykonywania kadłuba
Tu zapewne jest różnica w czasie wykonywania takiego kadłuba przez Was -profesjonalistów i przez dzieci lub młodzież, które to mają zdobywać określone doświadczenia i wiedzę techniczną czy manualną. W moim przypadku jako dzieciaka, budowa trwała dobre klika miesięcy (by gotowy model mógł pływać w następnym sezonie), ale instruktor uczył od podstaw korzystania z narzędzi, poznawania techniki, cierpliwości i wielu innych cech, które w przyszłości mogły mnie jak i innym sie przydać.
Na koniec.
Skorzystałbym z doświadczeń z modelarni, do której uczęszczałem. Niestety dobrodziejstwo zmian ustrojowych doprowadziło do likwidacji całego, wielosekcyjnego klubu w Dąbrowie Górniczej dofinasowywanego przez Hutę Katowice. My specjalizowaliśmy się w budowie jednostek pływających, drugi klub w Dąbrowie Górniczej tworzył modele latające -z sukcesami w zawodach (też go nie widzę od dobrych kilku lat).
Jeśli mogę prosić o jakieś dane, spostrzeżenia, linki do stron z interesującymi mnie zagadnieniami, byłbym wdzięczny
Z poważaniem
Jarosław Czworowski