Panowie i Panie chciałem napisać kilka słów na temat podstaw jakie obowiązują w modelarstwie.Mam nadzieję że koledzy seniorzy się ze mną zgodzą. Sam kiedyś byłem młodym i niepokornym i niecierpliwym człowiekiem. Ale niestety modelarstwo mnie nauczyło jednego : Jeżeli chcesz zrobić model tak żeby się Tobie podobał to musisz przestrzegać kilka podstawowych zasad.
a oto i zasady :
Cierpliwość
Cierpliwość nie jest grzechem a cnotą którą można nabyć cierpliwym treningiem i jeszcze raz treningiem. Cierpliwośś jest podstawą budowania poprawnie modeli. Jeżeli bedziesz sie spieszył z budową modelu to bądz pewny że nigdy nie zrobisz go tak jak byś sobie to wymarzył.
Czytaj Plany
Uczmy sie poprawnie czytać dokumentację i rysunki. Najporsciej po prostu poswięcić na to więcej czasu a napewno zrozumiemy plany lepiej.
Nic na siłę
Nie róbmy nic na opak jeżeli czegoś nie potrafisz dzisiaj zrobić, to zostaw to na kilka dni a napewno pomysł sie sam znajdzie.
Zachowaj proporcję
Pilnujmy aby nasze detale były proporcjonalne do modelu nie za małe i nie za duże. Dotyczy to każdego elementu od nitów aż po maszty. Od tego zależy efekt końcowy naszej pracy.
Czystość BHP
Starajmy się robić model czysto i schludnie nie ma nic gorszego w relacji z budowy modelu jak upaprane "czymś" nasze detale.
Dostosowanie się to tych kilku zasad pozwoli nam na zbudowanie pięknego modelu, da nam motywację do dalszej budowy nowych modeli. A przede wszystkim zaoszczedzi nam czasu i pieniędzy wydanych materiały bo nic nie zmarnujemy i niczego nie bedziemy żałować.
Pozdrawiam
Romanov
Do młodych i nowych adeptów sztuki szkutniczej
- Romanov
Do młodych i nowych adeptów sztuki szkutniczej
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2012, 20:35 przez Romanov, łącznie zmieniany 1 raz.
DKM "Wodnik" www.rcmodel.com.pl
- RomekS
- Lokalizacja: {"name":"Polska Toru\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Re: Do młodych i nowych adeptów sztuki szkutniczej
Dodał bym jeszcze :
Mierzyć siły na zamiary, robić model, który ma szansę ukończenia.
Jaki .... wiadomo od czego się zaczyna.
Mierzyć siły na zamiary, robić model, który ma szansę ukończenia.
Jaki .... wiadomo od czego się zaczyna.
- paniol2005
Słuchaj rad doświadczonych kolegów - Oni na prawdę chcą Ci pomóc.
Pozdrwiam - Tomek
- Sebastian.M
Romanov pisze:Panowie i Panie chciałem napisać kilka słów na temat podstaw jakie obowiązują w modelarstwie.Mam nadzieję że koledzy seniorzy się ze mną zgodzą. Sam kiedyś byłem młodym i niepokornym i niecierpliwym człowiekiem. Ale niestety modelarstwo mnie nauczyło jednego : Jeżeli chcesz zrobić model tak żeby się Tobie podobał to musisz przestrzegać kilka podstawowych zasad.
a oto i zasady :
Romanov
W tym właśnie problem każdego kto zaczyna że czas z doświadczeniem nie idą w parze.
-
Zabieram się za studiowanie tej masy informacji tak pięknie podanej!
- AndrzejRzepa
Witam. Dziękuję za wspaniały poradnik. Bardzo się przyda pozdrawiam
Pale frana
-
- Kontakt:
może ktoś uaktualni trochę temat? przydałaby się dawka świeżości