Noi jeszcze udało mi się wykonać kilka drobiazgów z drewna dębowego. Jako że dziś niedziela więc brak narzędzi elektrycznych pozostał pilnik ,nożyk i kawałek papieru ściernego. Narazie nic szczegulnego nie widać , ale jak znajdzie się na przekroju moje dłubanie to może będzie lepiej. ;) ;) ;)
Pozdrawiam robert82
Pozdrawiam robert82 ........................................................ W stoczni: DŻONKA USS CONSTITUTION CROSS SECTION 2X12 POUND USS ESSEX
noi elementy wykonane ostatnio przyklejone (wszystko z dębu)
Jedna strona już wyszlifowana (bo jak to mam już w zwyczaju kiedy cos można to robię troche większe , a potem szlifuje. Wiem że to strata czsu , ale tak już mam )
Furty działowe też wyszlifowane, szpachla z klejem zdała egzamin. Wyszło całkiem nieżle B)
Ogólnie chyba nie jest tragicznie jak na pierwszy raz ???? Mogł by być pewnie lepiej no ale ? ;) ;)
Na podsumowanie wrzucę kilka fotek moich wypocin.
Pozdrawiam robert82
Pozdrawiam robert82 ........................................................ W stoczni: DŻONKA USS CONSTITUTION CROSS SECTION 2X12 POUND USS ESSEX
Witam sznownych kolegów . Wybiegając tak trochę w przyszłść mam do kolegów 2 pytania. Jeśli ktoś byłby chętny mi odpowiedzieć to byłbym wdzięczny, noi oczywisćie z góry bardzo dziękuje.
1. Jakią farbę w kolorze czarnym i białym najlepiej zastosować na dębowe poszycie ?
2. Jaki klej byłby najlepszy do przyklejenia miedzianych płytek o grubości 0,1 mm do poszycia z dębu ?
Dziękuje i pozdrawiam robert82
Jest to ból jak człowiek nie ma ani chwili wolnego czasu. :( :(
Tylko praca i praca i jeszcze raz praca. :angry: :angry:
Udało mi się jednak wyrwac kilka chwil :P i wykonałem jeszcze kilka drobiazgów przy pokładzie i wkleiłem schody z jednej strony (nie wyszły najlepiej , ale nie będę ich już chyba odklejał ) zostaną tak. Może jak pomaluję to się nie będzie tak rzucało w oczy ???
Pozdrawiam robert82
Coraz więcej pracy na budowie i coraz mniej czasu dla modelu. Prace w stoczni posuwają się w zaskakująco wolnym tępie :( :( :(
Ale niestety , jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma !!
Kolejny drobny elemencik czyli właz pod ostatni pokład wykonany z listewek brzozowych polakierowany
I jeszce zacząłem zabawe z deskowaniem pokładu. Deski to oczywiście brzoza , brzegi przejechane ołówkiem ,a imitacja kołków to nakłute otwory i i delikatnie naznaczone ołówkiem. Ogólnie chyba nie najgorzej , chodz w następnym modelu to już napewno będą autentyczne kołki .;)
Pozdrawiam robert82
Jak jest mało wolnego czasu , to i prace wolno się posuwają :( :(
Ale przynajmniej nie utknęły w miejscu na dobre :P
Niewile przybyło : dokończyłem tylko pokład , dorobiłem drabinke na wyłaz i otwór na maszt.
Kiedyś czytałem na forum że model ma się podobać temu kto go wykonuje, i choć arcydzieło to zapewne nie będzie to zaczyna chyba nabierać wyglądu i mi się podoba. B) B)
Pozdrawiam robert82
Czegoś jest za dużo (kleju czy lakieru) bo się błyszczy ale drabinka i reszta wyszła fajnie. Ja do lakierowania używam "Barwolu". Daje lekki połysk bardziej wpadający w mat i jednocześnie zmienia kolor drewna. Nie wszystkim się musi podobać. Najważniejsze, że tobie się podoba i jesteś zadowolony ze swojej pracy.