Dżonka

Pierwsze kroki w modelarstwie lub fajna przygoda z modelem
Awatar użytkownika
AlojzyC

Dżonka

Post autor: AlojzyC »

Witajcie,
W przywitalni już się przywitałem więc tu się nie będę rozpisywać i od razu przejdę do sedna ;) jestem w posiadaniu kilku arkuszy forniru. Czy te skrawki nadadzą się do budowy dżonki czy szukać innego drewna?
Załączniki
20250106_102818.jpg
Awatar użytkownika
Witek...
Lokalizacja: {"name":"Polska Zb\u0105szy\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Re: Dżonka

Post autor: Witek... »

Cześć, fajnie że powiększysz nasze grono. Jak najbardziej te materiały się nadają. Szczególnie olcha, klon, czereśnia, jabłoń też ok na ciemniejsze wstawki itp. Generalnie forniry bez intensywnego usłojenia i nie kruszące się. Bardzo dobry jest fornir gruszy jak i samo drewno.
Startuj z budową, czekamy na relację i powodzenia.
Pozdrawiam Witek
Awatar użytkownika
AlojzyC

Dzięki za odpowiedź. Jak ruszę to wrzucę coś. Bo pewnie w trakcie budowy będę mieć pytania.
Awatar użytkownika
AlojzyC

Witajcie !
Ruszyłem z budową. Zastosowałem grubości kartonu zalecane w planach. Wyszło jak wyszło. Muszę machnąć szpachlówką w kilku miejscach ale to dopiero w przyszłym tygodniu, bo dzisiaj i jutro jej nie kupię.
20250111_234007.jpg
20250111_234016.jpg
20250111_234020.jpg
Chciałbym teraz zabrać się do oklejania formirem. Planuję pokład jasny a burty i dno ciemnym. Tylko mam mały problem, bo obawiam się, że tego orzecha mi nie wystarczy i będę musiał z innnego drewna brać. Albo pomalować jakąś bejcą.
20250111_235131.jpg
I teraz mam ptananie. Jak ciąć fornir i czym przyklejać. Sorry, że o takie pierdoły pytam, ale nigdy nie sklejałem w ten sposób modeli i to dla mnie nowość. Gdzieś mi mignęła relacja jak ktoś krok po kroku opisywał, ale jej nie zapisałem i przepadła. Czy te kleje się nadają?
20250111_233400.jpg
Pomożecie?

Edit: przeglądając dżonki, tu na forum, zauważyłem, że są burty pościnane. Także chyba też zetnę i dorobię później.
Awatar użytkownika
Mirek77

Post autor: Mirek77 »

Cześć. Klej patexem classic. Nakładaj na obie powierzchnie i poczekaj aż podeschnie.
Powodzenia.
Awatar użytkownika
AlojzyC

Witajcie,
Pierwsze koty za płoty. Pokład położony. Wiem, że trochę szerokie te dechy wyszły, ale czytałem, że każda dżonka jest inna a ja traktuję ten moddl jako poligon doświadczalny, więc takie zostają.
20250117_204309.jpg
Teraz poszycie. Miałem zrobić z orzecha, żeby nie malować całości, ale możliwe, że mi ni wystarczy więc wykorzystam klon, a jak tego zabraknie to na dno pójdzie olcha. A później jakąś ciemną bejcą np. orzechem.
20250117_204754.jpg
Awatar użytkownika
ataman

Post autor: ataman »

Orzech chyba nie byłby najlepszy, zbyt widoczne słoje co nie pasuje do skali modelu. Ja fornir tnę podklejająć go folią lub papierem samoprzylepnym. Jak będziesz ciął sam fornir, to na 90% popęka
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Zbyszek

Post autor: Zbyszek »

Witam po bardzo długiej nieobecności. Wykonałem poszycie w modelu Karl&MAri z orzecha i nie był to najlepszy pomysł. Nie nadaje się na budowę modeli ze względu na budowę rurkową, podobnie jak dąb. Klon będzie super.
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
AlojzyC

Najlepiej mi się tnie olchę i już kończę oklejanie, ale mam prośbę, doradźcie mi jaka bejce użyć w sensie firmę. Czy wystarczy ta rustikalna czy ta mniejsza-droższa,
Screenshot_20250119_093003_Chrome.jpg
jakaś occre, czy w ogóle inna firma i iść do obi/leroy?
Nie chodzi o kolor, chodzi o firmę.
Awatar użytkownika
Hadżi
Lokalizacja: {"name":"Polska k\/Olkusza","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Hadżi »

Witam!

Nie firma jest najważniejsza lecz rodzaj bejcy. A rustykalność nie jest firmą. Na temat bejc i ich stosowania podaję link do artykuł, który warto przeczytać.
https://www.mgprojekt.com.pl/blog/bejca ... qkIWdg5dP9 .

Pozdrawiam

"Hadżi"
Na pochylni strajk zakończony: ok. podwod. SIEWIERJANKA, budowa wznowiona.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
ODPOWIEDZ