Hmmm...
Nazwa gupia ale trunek wyborny:)
1 litr soku z czerwonej porzeczki
1litr spirytusu
1/2 litra wody
0,4 Kg cukru
opakowanie cukru waniliowego
Porzeczki przebrać, wywalic te zielone farfocle, wycisnąć sok.
Do wyciskania soku polecam taki staromodny "sokownik" na korbkę( Bergner robi takie.)
Cukier i cukier waniliowy rozpuścić w wodzie, podgrzewając na małym ogniu, ostudzić.
Syrop cukrowy wymieszać z sokiem, dodac spirytus, wymieszać, zalać do słoja, odstawic na 2 miesiące.
Po tym czasie, ściągnąć nalewkę znad osadu, przelac do butelek, zakopać, postawić złego psa, pole minowe itd...
Do spożycia nadaje się na święta, ale ja nie mam cierpliwości...
Niestety, aromatu nie da się sfotografować
Sen nocy letniej
- stefan
- Posty: 1155
- Rejestracja: 04 gru 2010, 21:55
- Kazek
- Posty: 717
- Rejestracja: 04 gru 2010, 21:56
Re: Sen nocy letniej
No no śliczności i ta Leocadia w tle
PS: Mnie tam żaden pies nie powstrzyma
PS: Mnie tam żaden pies nie powstrzyma
Pozdrawiam Kazik