Pomarańczówka świąteczna

Tu opisujemy sprawy techniczne, ważne dla każdego poważnego wypijacza nalewek. Prosimy dzielić się tylko sprawdzonymi przepisami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jerry_bee
Posty: 922
Rejestracja: 04 gru 2010, 21:55

Pomarańczówka świąteczna

Post autor: jerry_bee »

4 pomarańcze
20 ziaren kawy
1/2 litra spirytusu
1/2 litra wódki
cukier

pomarańcze umyć, ponakłuwać, w skórkę wcisnąć ziarna kawy; wsadzić do słoja, zalać alkoholem, dosypać cukier (na oko, w zależności od gustu); odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc; po czym przecedzić i przesączyć przez bibułę; zlać do butelek; wypić


wersja hard-core:

4 pomarańcze
2 cytryny
1/2 litra spirytusu
1/2 litra wódki
cukier
goździki
wanilia
cynamon
kardamon
ziarna kawy
cukier

każdy owoc naszpikować 6-10 goździkami (w zależności od gustu); włożyć do słoja, dodać laskę wanilii, laskę cynamonu, 3 ziarenka kardamonu i 5 ziarenek kawy; zalać alkoholem; odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc; po tym czasie wyjąć cytryny, z pomarańczy wycisnąć sok; zrobić syrop z 75 dkg cukru i z takiej ilości wody, aby cukier ją wchłonął; do gorącego syropu wlewać powoli alkohol, wciąż mieszając; wystudzić, przefiltrować, zlać do butelek; wypić (chociaż lepsza jest jak postoi jeszcze pół roku)
--------------------------
pozdrawiam, jerry_bee
ODPOWIEDZ