Ryzowe - zima idzie

Tu opisujemy sprawy techniczne, ważne dla każdego poważnego wypijacza nalewek. Prosimy dzielić się tylko sprawdzonymi przepisami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maciejza
Posty: 512
Rejestracja: 04 gru 2010, 21:55

Ryzowe - zima idzie

Post autor: maciejza »

Jako ze nie wszyscy maja dzialki i dostep do winogron w miare naturalnych :) to polecam sprawdzony przepisik na winiacza z ryzu. (recepture wynalazlem wieki temu na wino.org.pl i przetestowalem).


OGÓŁEM 25 l
woda 12,5 l
ryz 5 kg
cukier 4 kg
kw. Cytrynowy 125 g
rodzynki 500 g
pozywka 8 g
drozdze TOKAY

Wodę przegotowac, rozpuscic w niej cukier oraz kwasek; ostudzic.
Ryż dokładnie kilkakrotnie przepłukac, wsypac do gąsiora,
zalac wodą z cukrem i kwaskiem. Dodac rozdrobnione (posiekane, zmielone)
rodzynki, pożywkę oraz przygotowaną uprzednio matkę drożdżową.
Przyprawy do dodania (wskazane własne eksperymenty smakowe):
25 goździków
25 ziaren ziela angielskiego
37 ziaren pieprzu czarnego
7 torebek cukru waniliowego
3,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
3,5 łyżeczki mielonego imbiru
3,5 łyżeczki tymianku
2,5 łyżeczki bazylii
2,5 łyżeczki mielonego cynamonu
5 płaskich łyżeczek kurkumy

Po 4 dniach dodac cukier rozpuszczony w wodzie.
2 kg cukru
2 l wody
W trakcie fermentacji utrzymywac temperaturę gąsiora powyżej 20 st. Celsjusza;
przez pierwsze 3-4 tygodnie intensywnie mieszac gąsiorem.
Po 6 tygodniach obciągnąc, częsci stałe (ryż itp.) pozostawic na sicie
do obcieknięcia (nie wyciskac) następnie wyrzucic. Wino w gąsiorze
uzupełnic do poprzedniego poziomu przegotowaną schłodzoną wodą z
ewentualnym dodatkiem cukru do smaku.
Po klarowaniu (6 tygodni) rozlac do butelek.

osobiscie ostatecznie winiacza doprowadzam do postaci polwytrawnej bo w takowej najlepiejsmakuje domownikom.
ODPOWIEDZ