Grosse Jacht 1:48

Dział poświęcony modelarstwu kartonowemu i kartonowo-fornirowemu plus inne techniki pokrewne
Awatar użytkownika
Witek...
Lokalizacja: {"name":"Polska Zb\u0105szy\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}

Re: Grosse Jacht 1:48

Post autor: Witek... »

Niewielkie postępy w ostatnich miesiącach ale kilka ozdób przybyło. Sporo dłubania przy wykonaniu tych dziewięciu profilowanych kolumienek na rufie. Robiłem odciski w masie i odlewy, ale dochodzę do wniosku, że trzeba w końcu spróbować i nauczyć się robić tego typu elementy w formach silikonowych.
Pozdrawiam Witek.
Załączniki
20241111_194123.jpg
Awatar użytkownika
Konrad86
Lokalizacja: {"name":"Cardenden","desc":"Cardenden,Fife,GB-FIF,Szkocja,GB-SCT,KY5 0BN,Wielka Brytania,gb","lat":"56.1461978","lng":"-

Post autor: Konrad86 »

Ozdoby wyszły świetnie, jak już opanujesz nową technikę wstaw proces wykonania na forum uwielbiam oglądać relacje opisujące jak coś powstaje krok po kroku.
Dżonka [url] https://www.koga.net.pl/forum/530/47706.html?start=10[/url]
Karl und Marie
Awatar użytkownika
ryszardw

Post autor: ryszardw »

świetnie sobie radzisz .Ozdoby są dokładne i precyzyjnie wykonane .Jakiej farbki używasz do złoceń .R
Awatar użytkownika
Witek...

Dzięki Panowie :) Próbowałem wielu rodzajów farbek i ostatecznie wybrałem to co na zdj. Po malowaniu przecieram delikatnie patyną, plus ewent podkreślenie zagłębień itp.
Pozdrawiam Witek
Załączniki
20241117_111802.jpg
Awatar użytkownika
Witek...

Na pokładzie wyrosła nadbudówka.
Pozdrawiam Witek.
Załączniki
20241228_163301.jpg
Awatar użytkownika
Witek...

Nadbudówka przyozdobiona w kolumienki. Zrobiłem to tak jak wcześniej, czyli dla powtarzalnych elementów robię odlewy. Zielony element zrobiony jako model z masy green stuff i następnie wyciskane formy w plastelinie modelarskiej. Odlewy mimo wszystko muszę jeszcze dopracować pilniczkiem, skalpelem itd. Niestety nie udaje mi się zrobić tak, żeby nie wymagały poprawek. Być może niedokładność w odciskaniu, rodzaju żywicy itd. Natomiast efekt jak dla mnie satysfakcjonujący.
I kilka zdjęć z etapu na jakim jest obecnie budowa. Jeszcze trochę ozdób zostało do zrobienia.
Pozdrawiam Witek.
Załączniki
01.jpg
005.jpg
1.JPG
2.JPG
4.JPG
3.JPG
Awatar użytkownika
Emerjan

Post autor: Emerjan »

Oglądam i podziwiam. Piękne zdobienia, kolory, czystość. Ten jacht to po prostu barokowy elegant. Tak trzymaj.
Awatar użytkownika
ralfee3

Post autor: ralfee3 »

Przepięknie to wygląda. Bardzo podoba mi się kolorystyka. Ornamenty są rzeźbione w drewnie?
pozdrawiam,
Rafał
--------------------------------------------
w porcie: K&M
w stoczni: HMS Enterprize 1774
Awatar użytkownika
Hadżi
Lokalizacja: {"name":"Polska k\/Olkusza","desc":"","lat":"","lng":""}

Post autor: Hadżi »

Witam Witku!

A czy przy odlewach stosujesz jakiś separator-rozdzielacz? Podczas odciskania formy jak i przy późniejszym odlewaniu? Ja jeszcze nic nie odlewałem z żywicy bo nie miałem takiej potrzeby. Ale koledzy robiący żywiczne odlewy może coś podpowiedzą w tym temacie.

Pozdrawiam

"Hadżi"
Na pochylni strajk zakończony: ok. podwod. SIEWIERJANKA, budowa wznowiona.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są trudne lub b.trudne.
Myślenie nie boli. Gdyby głupota bolała to nie jeden z bólu by wył.
Awatar użytkownika
Witek...

Większość ornamentów robię głównie z masy green stuff, wcześniej robiłem też z modeliny ale ta green stuff jest o niebo lepsza. Tylko nieliczne z bukszpanu.
Przy odlewach element przed wyciśnięciem w plastelinie lekko natłuszczam, właśnie jako rozdzielacz żeby łatwiej i dokładniej odcisnąć i później odzielić z formy odlew.
Ale jeszcze dużo mi brakuje do efektu jaki chciałoby się osiągnąć. Jeszcze chciałbym się nauczyć robienia form silikonowych, z pewnoscią to dałoby lepszy efekt dla trójwymiarowych elementów, bo do płaskorzeźb odciskanie w plastelinie myślę, że jest optymalnym rozwiązaniem.
Pozdrawiam Witek
ODPOWIEDZ