Wojtek, z pewnością niedługo popróbuję z kręceniem, dzięki za link. Informacji na forum jest tyle,że nie sposób wszystko przeczytać.
Wyprodukowałem knagi do mojej krypy. Listewka grubość ok 1mm, wiercenie 3mm, zgrubne szlifowanie na niezastąpionej szlifiereczce i reszta iglak.
Nina
- Witek...
- Lokalizacja: {"name":"Polska Zb\u0105szy\u0144","desc":"","lat":"","lng":""}
Re: Nina
Relingi na pokładzie rufowym zamontowane. Patyczek średnica 1mm wyszlifowany wcześniej pokazanym sposobem na szliwowanie masztów. Słupki wycięte dłuższe i po sklejeniu z patyczkiem-poprzeczką doszlifowana całość na wymaganą długość.
- Alex Forex
Czytając twoją relację aż się cieszę że klękłem przy moim projekcie SM. Teraz będę mógł wrócić mając taką relację pod ręką mimo że to Nina, to jednak konkretne opisy co i jak zrobić, mam nadzieję pozwolą zebrać się w sobie i wrócić do projektu SM, no ale po kolei Dżonka teraz w stoczni. Pozdrawiam i nie odpuszczaj w szczegółach.

Hobby to nie praca, nie trzeba tego zrobić na jutro ani na wczoraj.
Jak uważasz że MOŻE BYĆ!!! to na pewno to wywal i zrób jeszcze raz.
Jak uważasz że MOŻE BYĆ!!! to na pewno to wywal i zrób jeszcze raz.
- Witek...
Dzięki za kibicowanie i miłe słowa
Dziś jufersy. Oczywiście można kupić gotowe ale o ile większa satysfakcja ze zrobienia własnych. Przy opracowaniu dobrego sposobu wcale nie jest to takie trudne. Niezbędną machiną jest szlifiereczka tarczowa. Przyrząd od którego zacząłem to wykonanie patyka z trzema kolcami ze szpilek - rozstaw otworów w jufersie. Służy po pierwsze jako punktak pod otwory i ostatecznie do trzymania jufersa podczas szlifowania i wypiłowania dookoła rowka trójkatnym iglakiem. Otwory wykonane wiertłem 0,5mm, listewka jabłoń wyjściowy przekrój ok 5mm i gr ok1mm . Ostateczna wielkość jaką uzyskałem to ok 3,5mm.

Dziś jufersy. Oczywiście można kupić gotowe ale o ile większa satysfakcja ze zrobienia własnych. Przy opracowaniu dobrego sposobu wcale nie jest to takie trudne. Niezbędną machiną jest szlifiereczka tarczowa. Przyrząd od którego zacząłem to wykonanie patyka z trzema kolcami ze szpilek - rozstaw otworów w jufersie. Służy po pierwsze jako punktak pod otwory i ostatecznie do trzymania jufersa podczas szlifowania i wypiłowania dookoła rowka trójkatnym iglakiem. Otwory wykonane wiertłem 0,5mm, listewka jabłoń wyjściowy przekrój ok 5mm i gr ok1mm . Ostateczna wielkość jaką uzyskałem to ok 3,5mm.
- Witek...
Być może zostanę zlinczowany przez doświadczonych kolegów, że zakładam olinowanie od d... strony, ale uznałem że wiązanie jufersów na zawieszonych wcześniej sztagach przy skali 1:96 jest mega trudne.
Okucia dolnych jufersów z drutu miedzianego 0,35 najpierw opalone , przeszlifowane i kąpiel w oksydzie.
Obejmę-drucik lub linę wanty zciskam pętlą z nitki plus kropelka CA - lutowanie zbędne.
Żeby zachować równe odległości pomiędzy jufersami i dla łatwiejszego wiązania użyłem ramki od piłki. W zaciski brzeszczota z jednej strony wkręcam jufers z obejmą drucianą a w drugi z wantą.
Tak przygotowane wanty wklejam w ławy.
Okucia dolnych jufersów z drutu miedzianego 0,35 najpierw opalone , przeszlifowane i kąpiel w oksydzie.
Obejmę-drucik lub linę wanty zciskam pętlą z nitki plus kropelka CA - lutowanie zbędne.
Żeby zachować równe odległości pomiędzy jufersami i dla łatwiejszego wiązania użyłem ramki od piłki. W zaciski brzeszczota z jednej strony wkręcam jufers z obejmą drucianą a w drugi z wantą.
Tak przygotowane wanty wklejam w ławy.
- Witek...
Druciki poprzycinane na długość, która umożliwiła ich podwinięcie i wykonanie oczek do zaczepienia odciągów. Blaszki "wykute" z miedzianego drucika i poczernione
Wanty naciągałem parami z lewej i prawej i przyklejałem wewnątrz w bocianim gnieździe.
Wanty naciągałem parami z lewej i prawej i przyklejałem wewnątrz w bocianim gnieździe.
- Witek...
Zabawa z wyblinkami zakończona. Do przeplatania zrobiłem sobie półokrągłe igły z drucików. Mniejsza przydaje się na ostatnie szczebelki, kiedy robi się coraz wężej między wantami.
- Witek...
Okucia steru wykonane ze sklepanego na płasko miedzianego drutu i poczernionego oksydą. Obie części połączone szpilką i sklejone kropelką. Imitacja nitów wykonana poprzez odciśniecie od lewej strony stępionym szpikulcem.
- Witek...
Żagle wykonałem w następujący sposób:
1. Ołówkiem na płótnie naszkicowałem linie po których przeszyłem maszyną imitację brytów. Nitka w kolorze beżowym. Po przeszyciu całosci lekko przeprałem, żeby nie zostały ślady po ołówku.
2. Odrysowałem od szblonu kształty żagli i obrysy przeciągnąłem pędzelkiem z rozwodnionym patexem po to, aby przy wycinaniu nie strzępiły się nitki.
3. Dookoła przykleiłem ciemną linkę. Trochę trwało znalezienie sposobu i ostatecznie najlepiej szło na podłożu typu szeroka taśma bezbarwna (żeby nie przyklejało się) i smarowanie krawędzi strzykawką po 2-3 cm i od razu przytykanie linki. Krzyże - wycięte ksero i naklejone.
4. Przed połaczeniem z drzewcami szpikulcem w równych odległościach zrobiłem dziurki - od razu szycie igłą uszkadzało krawędź i nie było zbyt równo.
5. Na koniec przesmarowałem płótno pędzelkiem z rozwodnionym lakierem akrylowym i suszarką nadałem kształt.
1. Ołówkiem na płótnie naszkicowałem linie po których przeszyłem maszyną imitację brytów. Nitka w kolorze beżowym. Po przeszyciu całosci lekko przeprałem, żeby nie zostały ślady po ołówku.
2. Odrysowałem od szblonu kształty żagli i obrysy przeciągnąłem pędzelkiem z rozwodnionym patexem po to, aby przy wycinaniu nie strzępiły się nitki.
3. Dookoła przykleiłem ciemną linkę. Trochę trwało znalezienie sposobu i ostatecznie najlepiej szło na podłożu typu szeroka taśma bezbarwna (żeby nie przyklejało się) i smarowanie krawędzi strzykawką po 2-3 cm i od razu przytykanie linki. Krzyże - wycięte ksero i naklejone.
4. Przed połaczeniem z drzewcami szpikulcem w równych odległościach zrobiłem dziurki - od razu szycie igłą uszkadzało krawędź i nie było zbyt równo.
5. Na koniec przesmarowałem płótno pędzelkiem z rozwodnionym lakierem akrylowym i suszarką nadałem kształt.