HMS Victory (Mały Modelarz 3-4/1986)

Dział poświęcony modelarstwu kartonowemu i kartonowo-fornirowemu plus inne techniki pokrewne
Awatar użytkownika
Wrajcik

HMS Victory (Mały Modelarz 3-4/1986)

Post autor: Wrajcik »

Ahoj.
Co napisałem w powitaniu czynię.
Przedstawiam relację z dokańczania liniowca H.M.S Vistory z wycinanki Małego Modelarza z lat 80-tych. w skali 1:200, którą zacząłem bardzo dawno temu.
Stan modelu na starcie można podglądnąć w moim powitaniu:
http://koga.net.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,293/func,view/id,15225/catid,526/
Jest to mój pierwszy i jedyny (narazie) model żaglowca.
Poświęciłem trochę czasu i pościągałem sobie wiele zdjęć Victory z Portsmouth oraz dodatkowo instrukcję montażu modelu z Mamoli.
No Victory, który zacząłem odbiega bardzo od szczegółowości odwzorowania jednostki ale będę się starał delikatnie go ulepszyć.
Na początek dodałem podstawę pod relingi na pokładzie rufowym, naprawiłem obudowę dzwonu, gretingi w części dziobowej i słupki w części dziobowej (które wyrwałem i na nowo wykonałem). Detal ten zrobiłem w całości z listewek sosnowych posiłkując się rysunkami z Mamoli i zdjęciami.
Poniżej kilka zdjęć z prac renowacyjnych. Wycinanka z Małego Modelarza pomija kilka szczegółów (chyba ze względu na skale bo detale są strasznie małe) więc w pracach będę dodawał coś od siebie np. dzwon do dzwonnicy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Z pozdrowieniami Darek "Wrajcik"

W stoczni:
HMS Victory 1:176 (MM1986)
Dżonka Chińska
Awatar użytkownika
Wrajcik

O:HMS Victory (Mały Modelarz 3-4/1986)

Witam,

Dokańczanie mojego pierwszego żaglowca jak na razie idze do tyłu zamiast do przodu.
W czasach jak zaczynałem modelik to miałem pod ręką jedynie Małego Modelarza.
Teraz posiłkując się zdjęciami, planami i rysunkami widzę że niektóre elementy z Małego Modelarza są drastycznie przewymiarowane w tej skali.
Narazie to co się da aby poprawić wygląd przerobię. Pod młotek poszedł dziób Victory.
Napewno renowacja w większości będzie z cieniutkich listewek drewnianych.
Poniżej fotki pokazujace mały pokładzik dziobowy z drewna.
Jest pomalowany akrylem aby dopasować kolor do już istniejącego pokładu który pozostanie taki jaki jest.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W stoczni:
Dżonka Chińska
Awatar użytkownika
Adam70

Post autor: Adam70 »

Witaj. Czasami jest dobrze zrobić kilka kroków do tyłu. Nowy dziób Victory zapowiada sie całkiem nieźle:)
Pozdrawiam Adam
Awatar użytkownika
Wrajcik

Witam,

Kilka małych kroczków do przodu.
Odbudowana galeryjka dziobowa, trochę zmodyfikowana stewa dziobowa ( kilka cięć i na postawie planów umiejscowiona w odpowiednim miejscu) i uzupełniłem kilka elementów których nie było w MM (wyjścia lin kotwicznych).

Obrazek
Obrazek

Przygotowane następne elementy z listewek i pierwsza przymiarka.

Obrazek
Obrazek

W stoczni:
Dżonka Chińska
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

cześć
moc roboty przed Tobą i to w 1:200:whistle: Działaj i dłub kolejne w przyjaźniejszej skali:)
Awatar użytkownika
Wrajcik

Witam

Adam70 napisał:
Witaj. Czasami jest dobrze zrobić kilka kroków do tyłu. Nowy dziób Victory zapowiada sie całkiem nieźle:)

Obawiałem się że coś za mocno napsuję ale teraz rzeczywiście widzę że dobrze zrobiłem decydując się na renowacje kilku rzeczy w tym modelu. Chyba będzie to wyglądać znacznie ładniej i a przede wszystkim będzie to model bardziej zbiżony do oryginału :D

oksal napisał:
moc roboty przed Tobą i to w 1:200 Działaj i dłub kolejne w przyjaźniejszej skali

No z tego co widzę to trochę się jeszcze zejdzie aby dokończyć ten model ale już kolekcjonuję materiały do następnego modelu, co tylko wpadnie w rączki :) . Jakiś kawałek gruszy, jabłoni, jakieś listewki bukowe itp.

Pozdrawiam Darek (Wrajcik)

W stoczni:
Dżonka Chińska
Awatar użytkownika
Wrajcik

Witam,

Powrót z urlopu i mały kroczek naprzód.
Renowacja dziobnicy ciąg dalszy. Ostatecznie stewa dziobowa z małego modelarza została
poprzycinana w czterech miejscach aby doprowadzić do odpowiedniej postaci. Kosz dziobowy
na obecnym etapie wykonany z listewek sosnowych i pomalowany, dwie podpory z kartonu ( nie udało mi się wyprofilować tak małych elementów z listewek).

Obrazek
Obrazek

Teraz mam chwile niepewności. Z czego zrobić maleńkie gretingi w koszu dziobowym w tej skali :( ?

Dodatkowe elementy wyposażenia pokładowego. Pewnego razu mojej córeczce urwała się się
głowa takiej silikonowej maskotce (jest to bardzo rozciągliwe i czymś wypełnine, czasami dzieci
nazywają to gnieciuchem). Gdy przybyłem na miejsce wypadku na podłodze leżały dwie części maskotki
i wypełnienie. Gdy się nachyliłem pierwsze co powiedziałem: o kule armatnie w skali 1:200 :D.
Okazało sie, że tego typu maskotki wypełniane są maleńkimi kulkami z tworzywa. Zabawka naprawiona i
przy okazji trochę kulek trafilo i trafi jeszcze na Victory :D.

Obrazek

W stoczni:
Dżonka Chińska
Awatar użytkownika
Wrajcik

Witam Serdecznie,

Mało czasu i tylko trochę do przodu. Wykonując kosz dziobowy zrobiłem już kawałek
bukszprytu i gammoningi zanim przykleiłem reszę podpór.
Nie chciałem później testować swojej cierpliwości przewlekając linkę pomiędzy tymi małymi elementami :).
Na gammonig ukręciłem ręcznie swoją pierwszą linkę i przetestowałem na niej pszczeli wosk.
Wosk kupiłem w firmowym sklepie pszczelarskim. Dokładnie to jest to pasta z wosku
pszczelego do konserwacji surowego i malowanego drewna (zdjęcia poniżej).
Na lince myślę że sprawdziła się rewelacyjnie. Po opaleniu małych włosków posmarowałem
tą pastą linkę, po czym jeszcze raz szybkim ruchem nad ogniem i wosk pięknie wsiąkł.
Linka po tym jest delikatnie sztywna. Koszt takiej puszki to 11zł.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W stoczni:
Dżonka Chińska
Awatar użytkownika
Wrajcik

Witam,

Dziób skończony. Jak dla mnie wygląda to teraz dużo lepiej niż było.
Na burtach usuwam rażące nierówności.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na tym zdjęciu wygląda to trochę niesymetrycznie. Aparat nie był dokładnie z przodu.

Obrazek

Obrazek

Produkcja miedzianych płyt, a raczej ich imitacji. Wykonuję to z cienkiego PCV 0,2mm. Imitację nitów wytłaczam cienkim szpicem. Po naklejeniu wszystkich płytek pomaluję całość farbą modelarską ModelMaster 1551 Copper.

Obrazek

W stoczni:
Dżonka Chińska
Awatar użytkownika
oksal

Post autor: oksal »

no faktycznie dzióbek niczego sobie

EDIT:
pod Victorem masz nacięte wręgi...co to będzie?
ODPOWIEDZ